Linkuri accesibilitate

Solidaritate cu jurnalistul Igor Losik de la Europa Liberă. E condamnat de regimul Lukașenko la trei ani de închisoare


Personalități publice vestite și-au exprimat sprijinul pentru cuplul Losik și cer să se facă lumină asupra situației cuplului Losik aruncat în închisoare de regimul autocratului Lukașenko. În imagine, bloggerul și jurnalistul RFE/RL, Igor Losik
Personalități publice vestite și-au exprimat sprijinul pentru cuplul Losik și cer să se facă lumină asupra situației cuplului Losik aruncat în închisoare de regimul autocratului Lukașenko. În imagine, bloggerul și jurnalistul RFE/RL, Igor Losik

Au trecut trei ani de când Igor Losik, un blogger renumit și jurnalist al Serviciului RFE/RL Belarus, a fost închis.

În timp ce soția lui Daria se află dincolo de gratiile închisorii, fiica lor de patru ani, Paulinka, locuiește în orașul lor natal, Baranovichi, cu bunicii ei materni.

Personalități publice vestite și-au exprimat sprijinul pentru cuplul Losik și cer să se facă lumină asupra situației lor.

Svetlana Alexievici, scriitoare și laureată a premiului Nobel: „În timp ce unii susțin că revoluția noastră a fost învinsă, eu cred că încă mai există eroi ai revoluției. Printre ei, găsesc dragostea și rezistența acestor doi tineri, indivizi cu adevărat remarcabili. În ciuda greutăților, dragostea lor prevalează, făcându-i mai puternici. Ea le servește ca o amintire a capacităților remarcabile ale indivizilor și le insuflă credință în viitor.”

Robin Wagener, membru al Bundestagului german și naș simbolic al lui Igor Losik, i s-a adresat direct lui Igor. „Găsirea cuvintelor potrivite într-o astfel de situație nu este o sarcină ușoară, dacă astfel de cuvinte există. Cu toate acestea, vreau să știi că noi te vedem, chiar dacă ești în spatele zidurilor. Te auzim, chiar dacă nu poți vorbi cu noi acum. Vocea ta rezonează în Berlin, Vilnius, Varșovia și în nenumărate alte locuri de pe glob. Suntem alături de tine și vom persista în lupta noastră până ți se va acorda libertatea pe care o meriți.”

Natalia Kaliada, co-fondatoare și director de artă al Teatrului Liber din Belarus a subliniat importanța iubirii colective și a sprijinului dincolo de zidurile închisorii, în ciuda izolării prelungite a lui Igor și Daria. „Cei din Londra, Sydney, Washington și în fiecare colț al lumii în care evoluăm sunt conștienți de situația dvs. Ei își transmit dragostea și sprijinul. Trebuie să ne unim și să punem capăt acestui regim dictatorial odată pentru totdeauna, așa că că această iubire te poate ajunge cu adevărat. Nimic nu poate înlocui îmbrățișarea fizică pe care cu toții tânjim să ți-o oferim. Cred că se va întâmpla. Știu că se va întâmpla."

Alexei Paluian, regizorul filmului documentar „Curaj”, despre protestele din Belarus, aflat pe lista lungă a premiilor Oscar, a împărtășit o legătură personală cu Igor, originar din același oraș, Baranovichi. El și-a amintit de copilăria lor. „Deși nu ne-am întâlnit niciodată, împărtășim o legătură comună. Schimbările din Baranovichi în ultimii trei ani sunt profunde. Prietenii au plecat, unii sunt întemnițați, iar alții s-au alăturat luptei împotriva imperialismului rus, în Ucraina. Dar atât timp cât există indivizi care inspiră și dau speranță, este posibil să readucem viață orașului nostru.”

Svetlana Țihanovskaia, liderul forțelor democratice din Belarus, i-a adresat lui Igor Losik un mesaj în care vorbește despre inutilitatea întrebărilor despre starea în care se află acesta în condițiile actuale. Ea a deplâns furtul nedrept de trei ani din viața lui, descriindu-l ca ilegal și nerușinat.

Țihanovskaia a empatizat cu situația lui de tată care a ratat primii pași ai fiicei sale, primele ei cuvinte și începutul călătoriei ei către independență.

„Nu ne vom da bătuți”, l-a asigurat Țihanovskaia pe Losik, jurând că le va continua eforturile până când se va putea reuni cu soția și fiica sa. Ea și-a reafirmat hotărârea de a nu cruța niciun efort pentru a-i obține libertatea.

Recunoscând contribuția lui Losik, Țihanovskaia a lăudat importanța pe termen lung a muncii sale neobosite și a colegilor săi de la Radio Svoboda (Radio Europa Liberă). Ea a evidențiat căldura și îngrijorarea față de soția sa, menționând că și cei responsabili de despărțirea lor au fost emoționați de simțul umorului său.

„În fața lipsei de speranță, apar noi posibilități”, a concluzionat Țihanovskaia, insuflând un sentiment de rezistență și determinare în căutarea justiției.

Igor Losik a fost condamnat la 15 ani de închisoare în decembrie 2021 pentru mai multe acuzații, inclusiv „organizare de revolte în masă, incitare la ură socială” și alte câteva acuzații care rămân neclare.

Jurnalistul și-a susținut nevinovăția și numește toate acuzațiile împotriva lui motivate politic.

Igor Losik își ispășește pedeapsa în colonia penală Novopolațk.

În această perioadă, lui Losik i-au fost refuzate vizitele părinților, ale fiicei și avocatului său.

În martie, organizațiile pentru drepturile omului au dezvăluit că Losik a încercat să se sinucidă tăindu-se la încheietura mâinii și la gât, în timp ce era ținut în izolare.

Autoritățile din Belarus au revocat licențele a trei dintre cei patru avocați ai săi, avocatul rămas reziliindu-și contractul după o încercare nereușită de a-l vizita pe Losik în această primăvară.

În octombrie 2022, soția sa, Daria, a fost arestată și acuzată că a oferit un interviu pentru Belsat TV.

XS
SM
MD
LG