Linkuri accesibilitate

Jurnalist ucrainean, deținut de separatiști, condamnat la 15 ani de colonie penală


Jurnalistul Stanislav Aseyev a fost răpit de separatiștii sprijiniți de Rusia. Imaginea a fost transmisă de postul TV Rossiya 24
Jurnalistul Stanislav Aseyev a fost răpit de separatiștii sprijiniți de Rusia. Imaginea a fost transmisă de postul TV Rossiya 24

O instanță din estul Ucrainei, constituită de separatiștii susținuți de Rusia, în regiunea Donețk, l-a condamnat la 15 ani de detenție pe care îi va executa într-o colonie penală pe jurnalistul Stanislav Aseyev, colaborator al Radio Europa Liberă.

O publicație apropiată de separatiști, DAN, a relatat despre decizia curții, care l-a considerat pe Aseyev vinovat de spionaj, extremism și instigator la violarea integrității teritoriale. Decizia a fost condamnată de președintele Europei Libere, care o consideră blamabilă.

Aseyev, care semna cu pseudonimul Stanislav Vasin, a dispărut în regiunea ucraineană Donețk la 2 iunie 2017, și ținut în detenție de separatiști.

„Condamnarea pronunțată împotriva lui Stanislav Aseyev, care datează din luna august, dar a fost comunicată public abia astăzi, este blamabilă”, a spus președintele Europei Libere, Jamie Fly.

"Stas este jurnalist și încerca doar să avertizeze în privința situației din estul Ucrainei. Sentința este o încercare a separatiștilor susținuți de Rusia în Donețk să reducă la tăcere vocea lui puternică și independentă. Stas ar trebui imediat eliberat”, a adăugat Fly.

Jurnalistul, în vârstă de 30 de ani, se număra printre cei câțiva reporteri care au continuat să lucreze în oraș și după ce controlul a fost preluat de separatiști.

Reprezentanți ai separatiștilor l-au acuzat pe Aseyev că ar fi urmărit locurile unde s-au mobilizat trupele paramilitare și că ar fi transmis informațiile Serviciului de Securitate din Ucraina, potrivit unei publicații numite Hromadske.

În august 2018, grupul pentru libertatea presei din cadrul Congresului Statelor Unite a făcut apel la eliberarea grabnică a lui Aseyev, descriindu-l ca „unul dintre puținii jurnaliști rămași în regiunea aflată sub controlul separatiștilor, care a oferit relatări obiective”.

Și senatorul american Marco Rubio (Republican-Florida) a cerut, de asemenea, eliberarea lui Aseyev, în luna iulie.

Organizația Reporteri fără frontiere și-a exprimat îngrijorarea față de tratamentele la care a fost supus Aseyev.

Europa Liberă a mai cerut, de asemenea, și eliberarea grabnică a colaboratorului serviciului ucrainean Oleh Halaziuk, care este deținut din august 2017 de către separatiștii susținuți de Rusia din regiunea Donețk.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG