Linkuri accesibilitate

Jurnalista Emilia Șercan a fost amenințată cu moartea de un ofițer angajat la Academia de Poliție


Emilia Șercan a dezvăluit în ultimii ani numeroase plagiate în rândul doctoratelor politicienilor și înalților ofițeri, la academiile Poliției și SRI
Emilia Șercan a dezvăluit în ultimii ani numeroase plagiate în rândul doctoratelor politicienilor și înalților ofițeri, la academiile Poliției și SRI

Jurnalista Emilia Șercan, care s-a specializat în dezvăluiri privind plagiatele din tezele de doctorat ale oficialilor din România, a fost amenințată cu moartea de un ofițer angajat la Academia de Poliție A.I. Cuza, din București.

Potrivit informațiilor Digi24, au loc percheziţii la Academia de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” la biroul unui ofiţer suspectat că ar fi trimis mesajele de ameninţare cu moartea jurnalistei Emilia Şercan, în urmă cu o săptămână. Ofițerul, care a fost angajat la Academia de Poliție după ce a absolvit facultatea, a fost depistat la domiciliul său din Slatina.

Emilia Şercan a postat un mesaj pe Facebook.

Jurnalista primise un mesaj în care era amenințată cu moartea și care făcea referire și la persoanele apropiate. A depus la momentul respectiv plângeri la Poliție și a informat-o și pe Carmen Dan, ministrul de Interne.

„De nenumărate ori mi s-a spus în acești ani că am curaj, iar replica mea, spusă în glumă, a fost că nu știu dacă este curaj sau inconștiență. Un jurnalist nu trebuie să își pună vreodată problema în termeni de curaj sau frică, ci în termeni de adevăr și interes public, singurele lucruri pe care trebuie să le slujească. Iar atâta timp cât adevărul este de parte lui nu trebuie să îi fie frică de nimeni și de nimic”, scria pe facebook jurnalista la momentul amenințării.

Jurnalista Emilia Şercan s-a specializat în ultimii ani pe cercetarea tezelor de doctorat ale demnitarilor și, mai apoi, ale celor care și-au obținut diplomele la Academia de Poliție și la Academia SRI. A dezvăluit plagiate ale unor politicieni precum Gabriel Oprea, fost vicepremier în Guvernul Ponta, Petre Tobă, ministru de interne în Guvernul Cioloș. Ulterior, cercetările Emiliei Șercan s-au concentrat pe școlile doctorale de la Academia SRI și de la Academia de Poliție, unde s-a dovedit că exista o rețea de complicități între politicieni și conducerea celor două universități. Este vorba despre o pepinieră de cadre care, după obținerea titlului de doctor în domeniul securității și al informațiilor, urcau în carieră.

Ultima sa dezvăluire a fost despre plagiatul aproape în întregime al tezei lui Cătălin Ioniță, actualului șef al DGA din Ministerul de Interne, care ar fi inclus în lucrarea sa de doctorat inclusiv comentarii de pe facebook și de pe siteurile specializate de referate.Lucrarea a fost aprobată de Academia de Poliție.

Amenințarea cu moartea a jurnalistei a fost condamnată de mai multe organizații. Reporteri fără Frontiere și Active Watch, reprezentanta Comisiei Europene la București, Angela Cristea, au cerut identificarea celui care a trimis mesajul de amenințare pe telefonul jurnalistei.

XS
SM
MD
LG