Linkuri accesibilitate

O jurnalistă Radio Europa Liberă a murit în urma bombardamentelor rusești din Kiev


Vira Hirich, născută în 1967, a început să lucreze pentru RFE/RL în februarie 2018.
Vira Hirich, născută în 1967, a început să lucreze pentru RFE/RL în februarie 2018.

Jurnalista RFE/RL Vira Hirich a murit la Kiev după ce un atac aerian rusesc a lovit clădirea în care locuia.

Corpul a fost găsit în vineri dimineața, printre ruinele clădirii, care a fost lovită de o rachetă rusească în noaptea precedentă, a declarat serviciul ucrainean al RFE/RL.

Vira Hirich, născută în 1967, a început să lucreze pentru RFE/RL în februarie 2018. Anterior, ea lucrat la principalele canale de televiziune ucrainene.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se afla în vizită la Kiev pe 28 aprilie, în momentul în care loviturile aeriene au lovit capitala, inclusiv blocul de apartamente.

Videoclipuri și fotografii de la fața locului au arătat etajele inferioare ale clădirii puternic avariate. Mașinile din zonă aveau geamurile sparte.

Blocul lovit de una dintre rachetele rusești în Kiev, 29 aprilie 2022.
Blocul lovit de una dintre rachetele rusești în Kiev, 29 aprilie 2022.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a afirmat că rachete „cu rază lungă de acțiune și de înaltă precizie” au lovit clădirile fabricii din Kiev a producătorului ucrainean de rachete Artem.

Oficialii ucraineni nu au comentat dacă fabrica a fost lovită în timpul atacului.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat vineri că un cadavru a fost recuperat din dărâmături și alte 10 persoane au fost rănite în urma loviturilor, fără să ofere alte detalii.

El a mai precizat pe canalul de Telegram că, până acum, Rusia a ucis 100 de civili în Kiev, dintre care patru copii, iar aproximativ 430 de civili au fost răniți.

Printre supraviețuitorii atacului se numără un cuplu care s-a mutat în bloc în urmă cu doar câteva săptămâni, transmite BBC.

Olia și Mișa, amândoi de 20 de ani, au reușit să salveze un skateboard și o cutie de carton plină cu plante de apartament. Apartamentul lor se afla la etajul 14, pe partea lovită de rachetă.

„Abia intrasem în apartament când am auzit imediat prima explozie. Abia ieșisem din lift”, spune Mișa, explicând că au reușit să ajungă pe balconul lor și să scape de incendiu.

„Dacă am fi stat un minut în plus, am fi fost arși. Cu treizeci de secunde mai mult și am fi fost uciși. Suntem norocoși”, a mai spus tânărul.

Clădirea era nouă, iar multe dintre apartamente nu erau încă ocupate.

XS
SM
MD
LG