Linkuri accesibilitate

Jurnalist al Europei Libere, ucis în Afganistan într-un atac cu bombă


Mohammad Alyas Dayee, jurnalist al RFERL a murit într-un atac cu bombă joi, 12 noiembrie 2020
Mohammad Alyas Dayee, jurnalist al RFERL a murit într-un atac cu bombă joi, 12 noiembrie 2020

Mohammad Ilyas Dayee, un povestitor al speranței și suferinței afgane, jurnalist afgan care lucra pentru RFE / RL din 2008, a fost ucis pe 12 noiembrie într-un atac cu bombă țintit în Lașkar Gah, capitala provinciei Helmand din sudul Afganistanului, iar fratele său mai mic, fost reporter pentru Deutsche Welle, a fost rănit în același atac.

Dayee, în vârstă de 33 de ani, este ultima victimă a violenței crescânde din Afganistan, unde foștii și actualii jurnaliști sunt vizați de bombe magnetice.

El s-a născut și și-a petrecut aproape toată viața în Afganistan, în cea mai mare provincie a sa, Helmand, unde s-a născut.

„Suntem șocați și întristați de pierderea lui Mohammad Ilyas Dayee, un coleg curajos și devotat, neclintit în determinarea cu care a transmis știri din provincia sa natală, Helmand”, a declarat Daisy Sindelar, președintele interimar al RFE / RL.

Ea a numit uciderea lui Dayee „un act laș, demn de dispreț, care devastează o familie tânără și lasă Afganistanul fără un reporter talentat care a transmis despre schimbările în curs de desfășurare din țara sa”, adăugând că „amenințarea în creștere a violenței împotriva jurnaliștilor ar trebui să-i îngrijoreze pe toți cei care investesc într-un viitor sigur și pașnic pentru Afganistan ".

Qadir Habib, șeful Radio Free Afganistan, a declarat că uciderea lui Dayee este o veste devastatoare. „A fost un jurnalist talentat, implicat, imparțial și îndrăzneț”, a spus el. „A vrut să fie vocea poporului său și a fost neobosit în a vorbi lumii despre durerea și suferința acestui popor”.

Habib a spus că, după ce s-a alăturat echipei Radio Free Afganistan în 2008, Dayee s-a dovedit extrem de dedicat profesiei sale. El nu a transmis doar despre conflictul din Helmand, unde talibanii și forțele guvernamentale se află într-o luptă aproape permanentă, ci s-a concentrat asupra modului în care acest lucru a afectat viața civililor din provincia care se învecinează cu Pakistanul și se află în apropiere de Iran.

El a fost, de asemenea, interesat de aspecte sociale și culturale și a transmis pentru Radio Free Afghanistan câteva dintre cele mai incisive anchete despre comerțul cu droguri. Mare parte din opiul ilicit din lume este cultivat în Helmand înainte de a fi transformat în heroină.

„Dayee a adus audienței noastre multă culoare din Helmand”, a spus Asmatullah Sarwan, unul din colegii săi de la Radio Free Afghanistan. „Expedițiile sale radio și poveștile sale i-au dus pe ascultătorii și cititorii noștri la Helmand, unde au simțit căldura bătăliei, durerea deplasărilor, luptele și plăcerile simple ale vieții fermierilor.”

Salih Mohammad Salih, alt jurnalist de la Radio Free Afghanistan și prieten apropiat, își amintește că l-a încurajat pe Dayee să se alăture redacției sale în 2008. El spune că, pe lângă faptul că era jurnalist plin de resurse, Dayee a fost mereu dornic să-i ajute pe ceilalți.

„Avea o inimă mare și generoasă”, a spus Salih. „Chiar luna trecută, Dayee a adăpostit multe rude și cunoștințe în casa lui când luptele i-au forțat să fugă de casele lor”.

Luna trecută, Dayee a postat o fotografie cu cortul pe care l-a ridicat în curtea sa din capitala provinciei Helmand, Lașkar Gah.

„Astăzi am ridicat încă un cort pentru o familie strămutată pentru că nu mai aveam loc în casă”, a scris el pe 14 octombrie. O ofensivă talibană eșuată a forțat mii de familii să fugă din Helmand sau să caute adăpost în cartierele mai sigure din Lașkar Gah.

Dayee și-a petrecut copilăria într-un Helmand controlat de talibani. În timpul studiilor la universitate, a devenit jurnalist în 2006 și a transmis pentru televiziunea de stat afgană și pentru postul de radio finanțat de SUA în Afganistan.

„Fiind cel mai mare dintre cei opt frați, a avut grijă de familia sa extinsă”, a spus Salih, adăugând că Dayee avea 13 frați vitregi din cele două căsătorii ale tatălui său. „El a fost un model pentru toți, precum și pentru mulți tineri jurnaliști din sudul Afganistanului, unde activitatea sa a fost venerată”. Mujtaba Mohammadi, unul dintre frații săi mai mici și fost corespondent pentru Deutsche Welle, este în prezent tratat pentru rănile suferite în atacul din 12 noiembrie.

Uciderea lui Dayee a fost condamnată pe scară largă în Afganistan, unde nimeni nu a revendicat atacul.

Zabiullah Mujahid, purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat pentru Radio Free Afghanistan că va investiga uciderea lui Dayee.

Organizațiile de jurnaliști din capitala Kabul și din Afganistan au cerut guvernului să investigheze moartea sa și să-i pedepsească pe făptași.

Diplomații din Kabul și-au exprimat, de asemenea, indignarea. „Acesta este un alt atac asupra libertății presei”, a scris pe Twitter Ross Wilson, ambasadorul american în funcție la Kabul. „Aceste atacuri asupra jurnaliștilor trebuie să se oprească imediat.”

De asemenea, președintele afgan Ashraf Ghani a denunțat atacul. "Grupurile teroriste nu pot reduce libertatea de exprimare și vocea presei prin astfel de atacuri criminale", a spus el într-un comunicat. „Guvernul este angajat să protejeze și să consolideze acest drept, pe care oamenii noștri, presa și jurnaliștii l-au realizat prin eforturi și sacrificii neîncetate”.

Totuși, Kabulul nu a pedepsit niciunul dintre cei responsabili pentru cei peste 50 de jurnaliști uciși în Afganistan din 1992, potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, un organ de supraveghere la nivel mondial.

Dayee a lăsat în urmă o soție și o fetiță de un an și jumătate, pe care o cheamă Mehrabani, care în paștună înseamnă bunătate.

Mehrabani, fiica de un an și jumătate a lui Dayee
Mehrabani, fiica de un an și jumătate a lui Dayee

XS
SM
MD
LG