Linkuri accesibilitate

Justiția britanică refuză extrădarea lui Julian Assange în SUA


Julian Assange a fost arestat în 11 aprilie 2019 după ce Ambasada Ecuadorului la Londra a refuzat să îl mai găzduiască
Julian Assange a fost arestat în 11 aprilie 2019 după ce Ambasada Ecuadorului la Londra a refuzat să îl mai găzduiască

Un judecător britanic a stabilit a respins luni solicitarea de extrădarea a fondatorului Wikileaks, Julian Assange, în Statele Unite pentru a răspunde în instanță privind acuzațiile de legea spionajului prin publicarea telegramelor diplomatice și că a conspirat pentru obținerea de documente secrete prin spargerea serverelor guvernamentale, informează Reuters.

Autoritățile americane îl acuză pe Assange de comiterea a 18 infracțiuni pentru care risca închisoare pe viață în caz de extrădare.

Decizia dată luni de justiția britanică poate fi atacată cu apel.

Judecătorul care a respins solicitarea de extrădare a arătat că problemele mentale pe care le are Assange îl fac predispus la suicid.

O jumătate de lamă de ras a fost găsită în celula închisorii din Londra unde era închis Assange în mai 2019 și îi spusese personalului medical despre gândurile sale sinucigașe.

Assange a suferit în repetate rânduri de depresie și a fost diagnosticat cu sindromul Asperger și autism, deși este diagnostica drept "un caz foarte funcțional de autism".

Avocații fondatorului Wikileaks au susținut în timpul procesului că toate acuzațiile sunt motivate politic, încurajate de președintele Donald Trump, iar extrădarea lui ar fi un pericol serios pentru munca jurnaliștilor.

Procurorii americani și oficialii din domeniul securității îl consideră pe Assange drept un inamic periculos și imprevizibil care, prin acțiunile sale, au pus în pericol viața agenților ale căror nume au fost publicate în materialele date publicității.

Autoritățile americane spun că mai mult de 100 de persoane au fost puse în pericol de dezvăluirile sale și circa 50 au primit asistență, unii părăsindu-și țările în care trăiau, împreună cu familia, pentru a se muta în Statele Unite sau alte state sigure.

Susținătorii săi îl văd drept un erou al luptei împotriva sistemului care este tras la răspundere pentru că a dezvăluit ilegalitățile făcute de americani în războaiele din Irak și Afganistan, iar inculparea lui este văzută drept o încălcare a libertății de exprimare și un atac asupra jurnalismului.

Judecătorul care a respins extrădarea a spus că nu există dovezi suficiente că procurorii au fost puși sub presiune de Donald Trump sau de vreo ostilitatea a președintelui american privindu-l pe Assange.

De asemenea, magistratul a arătat că nu există nicio dovadă că Assange nu se va bucura de un proces corect în Statele Unite și a arătat că acțiunile sale au mers dincolo de munca jurnalistică.

XS
SM
MD
LG