Linkuri accesibilitate

Justificarea lui Victor Ponta pentru controversatul mesaj că spitalele „au avut de toate” în cazul Colectiv


Marș comemorare victime Colectiv

Fostul premier Victor Ponta explică într-un interviu acordat Europei Libere de ce nu au fost mutate imediat în străinătate victimele tragediei de la Colectiv. În cadrul unei întâlniri informale cu presa pe care premierul Ponta a convocat-o în 2015, s-a stabilit să se transmită că spitalele din România au capacitatea de a trata marii arși de la Colectiv. Interviul integral cu președintele Pro România va fi difuzat de Europa Liberă în cursul zilei de duminică.

Întâlnirea informală cu presa după incendiul de la Colectiv a avut loc duminică, 1 noiembrie 2015, la sediul Guvernului, iar la ea au participat premierul de la acea dată, Victor Ponta, managerii principalelor spitale din București, Raed Arafat și ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Victor Ponta, despre tragedia de la Colectiv
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:32 0:00

Tragedia de la Colectiv se produsese în cursul serii de 30 octombrie, iar premierul Ponta se afla în Mexic în acea zi. La întâlnirea cu presa, mesajul autorităților a fost că numărul morților se va dubla în următoarele zile, dar că spitalele din România sunt pregătite să trateze pacienții internați.

Premierul Ponta a evitat atunci să iasă cu declarații oficiale, dar a menționat în cursul discuțiilor că informațiile pot să fie făcute publice. La finalul întâlnirii din 2015, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu, dar și alte persoane oficiale au primit misiunea să anunțe că Guvernul a asigurat tot ce era necesar spitalelor din România pentru a interveni eficient.

„Dacă vrei, eu sunt vinovat i-am omorât pe cei de la Colectiv și trecem peste subiectul ăsta”, a fost prima reacție a lui Victor Ponta când a fost întrebat despre faptul că s-a întârziat mutarea victimelor de la Colectiv în străinătate.

Fostul premier se apără și spune că a discutat cu medicii pentru a afla de ce au nevoie.

„Am și făcut ședință de guvern și am alocat din fondul de rezervă banii pe care mi i-au cerut. Mi-au spus, domnule, în acest moment ne-ați dat bani, avem medici, facem ce putem. Avem echipament, medicamente. Nu știu cum se tratează un mare ars, nu știu nici acum. Povestea cu avem de toate este sută la sută politică ca și aia cu fă, Doina pe care nu am spus-o niciodată. Bănicioiu e dentist, nu avea de unde să știe dacă avem sau nu”, a fost poziția lui Victor Ponta.

Cu toate acestea, există declarații după întâlnirea de la Guvern în care oficialii spun că sistemul medical a primit ce era necesar pentru tratarea pacienților.

„Și domnul Arafat, care este și acum în funcție, nu știa direct, că omul se pricepe la situații de urgență, la medicină de urgență. Probabil că asta i-au spus medicii care s-au ocupat. Dacă nu mă înșel, cel care a făcut declarația publică a fost domnul Cârstoiu. Era culmea să mă pronunț eu despre medicamente sau despre altceva. Eu spun ceea ce mi se spunea”, a declarat Victor Ponta în interviul pentru Europa Liberă.

Președintele Pro România susține că nimeni din afara țării nu a vrut să ia pacienții care au suferit arsuri la Colectiv. Victor Ponta și-a dat demisia pe 4 noiembrie, iar primele victime au plecat în străinătate patru zile mai târziu.

„Aici e o poveste foarte clară. Sâmbătă și duminică nu vrut și nu a venit nimeni să vadă dacă putem sau nu să îi transportăm. De luni au început să vină echipe din afara țării, care au vrut să facă un triaj. Pe bună dreptate au spus, luăm doar pe cine credem noi că putem să salvăm. Cum s-a efectuat acest triaj nu mai știu pentru am plecat din funcție și a rămas Sorin Câmpeanu prim-ministru. Sunt convins, nu e în nici un caz o acuzație, dimpotrivă, sunt convins că și Sorin Câmpeanu i-a întrebat pe medici. Sorin Câmpeanu a făcut agronomie, nu se pricepe cum nu mă pricep nici eu. Sunt convins că a făcut ceea ce medicii i-au spus. Povestea asta cu mutatul în străinătate a fost o chestie folosită politic. Nu a fost cineva care să zică vreau să iau un pacient și medicii din România să îi spună nu îl luați”, afirmă Victor Ponta la cinci ani după tragedia de la Colectiv.

Acesta îl acuză pe Vlad Voiculescu, ministru în guvernul Cioloș, că a folosit drama în scop politic.

„A venit solicitarea, dar ei, absolut normal, începând de luni au venit să evalueze situația și să spună acest pacient nu vrem să îl luăm că moare pe drum. Asta e o selecție pe care au făcut-o mult după ce eu am plecat din funcție. E teoria lui Vlad Voiculescu asta, prin care el spera să ajungă primar spunând cum el i-ar fi salvat pe toți dacă era el. A fost ministru și nu a salvat nici măcar un singur ars. E o teorie politică extrem de cinică. Aici e politică sută la sută”, este justificarea oferită de fostul premier în interviul pentru Europa Liberă.

Victor Ponta a repetat de mai multe ori că toate acțiunile sale au avut la bază recomandările venite din partea medicilor.

Anchetele după tragedia de la Colectiv au scos la iveală gravele probleme din sistemul sanitar din România. Mai multe victime au murit din cauza infecțiilor nosocomiale, nu din cauza arsurilor. Problema infecțiilor intraspitalicești a fost recunoscută în mod oficial după ce jurnalistul Cătălin Tolontan a prezentat mărturia unui cadru medical care a vorbit despre „bomba biologică” din spitale.

În urma incendiului din clubul „Colectiv" au murit 64 de persoane.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG