Linkuri accesibilitate

Justiția americană a decis că programul de supraveghere în masă expus de Snowden era ilegal


Edward Snowden
Edward Snowden

La șapte ani după dezvăluirile fostului contractor NSA Edward Snowden despre programul de supraveghere în masă a telefoanelor americanilor, o instanță a decis că programul era ilegal și liderii serviciului de informații nu au spus adevărul, arată agenția Reuters.

Într-o decizie pronunțată miercuri, Curtea de Apel de pe Circuitul 9 a arătat că programul lipsit de un mandat care a colectat conversațiile a milioane de americani încalcă legea privind supravegherea informaţiilor externe şi poate fi considerat un act neconstituţional.

Edward Snowden, care a fugit în Rusia ca urmare a dezvăluirilor făcute în 2013, este încă sub acuzare pentru spionaj în Statele Unite. El a reacționat pe Twitter afirmând că decizia reprezintă o vindecare după ce a fost numit infractor.

„În urmă cu şapte ani, când ştirile mă numeau infractor pentru că am spus adevărul, nu mi-am imaginat niciodată că voi trăi pentru a vedea instanţele de judecată din SUA să condamne activităţile NSA ca fiind ilegale şi, în aceeaşi hotărâre, să mă crediteze pentru că le-am expus", a scrie Edward Snowden, pe Twitter.

Dovezi că NSA construi în secret o bază de date de mare amploare cu conversațiile telefonice ale americanilor a fost prima și cea mai puternică dintre dezvăluirile făcute de Snowden și publicate de The Guardian.

Până în respectivul moment, oficialii de top din NSA au insistat că serviciul nu a colectat niciodată cu bună știință informații despre cetățeni americani. După apariția dezvăluirilor lui Snowden, oficialii americani au replicat prin a argumenta că programul era vital în lupta cu terorismul din plan local.

XS
SM
MD
LG