Linkuri accesibilitate

„Statul care te mănâncă”. Cum își devorează Kremlinul opozanții și-i condamnă la zeci de ani de închisoare


Din 2022, serviciul secret rus, FSB, a instrumentat zeci de dosare de trădare împotriva oamenilor obișnuiți, care se opun războiului din Ucraina. Nu doar disidenți de talia unui Vladimir Kara-Murza, ci simpli oameni care critică invazia ordinată de Vladimir Putin în țara vecină.
Din 2022, serviciul secret rus, FSB, a instrumentat zeci de dosare de trădare împotriva oamenilor obișnuiți, care se opun războiului din Ucraina. Nu doar disidenți de talia unui Vladimir Kara-Murza, ci simpli oameni care critică invazia ordinată de Vladimir Putin în țara vecină.

Într-un caz care a atras condamnarea internațională, politicianul de opoziție rus Vladimir Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani de închisoare - cea mai aspră pedeapsă pronunțată vreodată împotriva unui opozant al Kremlinului din epoca post-sovietică.

Acuzațiile de „trădare de stat” i-au fost aduse pentru că a criticat deschis invazia rusească în Ucraina.

Partea leului din pedeapsa sa - 18 ani - a fost primită pentru „trădare de stat”, o acuzație folosită din ce în ce mai des în Rusia.

În declarația sa de încheiere făcută în fața instanței pe 10 aprilie, Kara-Murza a avertizat asupra traseului pe care Rusia a intrat sub președinția lui Vladimir Putin, evocând puterea acordată procurorilor și poliției secrete în timpul Marii Terori sub dictatorul sovietic Iosif Stalin.

„Am fost surprins de cât de mult procesul meu, în secretul său și disprețul față de normele legale, a depășit chiar și „procesele” dizidenților sovietici din anii 1960 și 1970”, a spus el.

„Și nici măcar nu mai vorbim de pedeapsa aspră cerută de acuzare sau de discuțiile despre „dușmanii statului”. În acest sens, am depășit cu mult anii 1970 – până în anii 1930. Ca istoric, pentru mine acesta este un prilej de reflecție.”

Pe măsură ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei se prelungește, Putin și-a dezlănțuit Serviciul Federal de Securitate (FSB) pentru instrumentarea cazurilor de așa-zisă trădare, într-o ofensivă fără precedent în istoria modernă a Rusiei.

„Li s-a dat undă verde pentru a deschide dosare penale grave”, a declarat avocatul pentru drepturile omului Dmitri Zair-Bek, care conduce un proiect pentru drepturile omului.

„Trebuie să fi venit de sus, deoarece [aceste cazuri] sunt investigate la cel mai înalt nivel, de către Departamentul I al Secției Investigații a FSB. Acesta este un mic departament, același care l-a investigat și pe clientul nostru, jurnalistul Ivan Safronov și alte cazuri de „trădare de stat”.

Safronov a fost condamnat la 22 de ani de închisoare în septembrie 2022 după ce a fost acuzat de trădare pe care a negat-o și a spus că este o acuzație instrumentată politic.

„Acest lucru arată cât de importante sunt [aceste cazuri] pentru conducerea politică a țării și pentru agențiile de securitate înseși”, a spus Zair-Bek.

„Guvernul nu te lasă să faci nimic”

Kostantyn Pașcenko locuiește în orașul central ucrainean Kirovohrad.

Prietenul său de o viață Igor Pokusin - de 60 de ani, originar din Odesa, dar care locuiește în Abakan, capitala Republicii Hakasia, a locuit, încă din perioada sovietică - a fost arestat în decembrie și se confruntă cu acuzații de trădare pentru că ar fi încercat să se ofere voluntar în armata Ucrainei. Anterior, el fusese arestat și amendat pentru că a desenat un afiș pro-război cu culorile albastru și galben ale drapelului ucrainean.

„Nu sunt de acord cu ceea ce a făcut cu vopseaua”, a spus Pașcenko pentru RFE/RL. „Ar putea cineva din Abakan să știe că are ceva de-a face cu Ucraina?”

Igor Pokusin cu soția sa, Elena.
Igor Pokusin cu soția sa, Elena.

Pașcenko a sugerat că prietenul său a fost condamnat pentru actul său de sfidare.

„Puteți protesta în Ucraina sau în Georgia”, a spus el pentru RFE/RL. „Dar [în Rusia] guvernul nu te lasă să faci nimic. Statul pur și simplu te va mânca.”

Pe 4 aprilie, agenția de știri de stat TASS a relatat că ofițerii FSB din Nijni Tagil, oraș din Urali, au arestat un cuplu căsătorit și l-au acuzat de trădare pentru că ar fi predat „informații militare-tehnice” - termen care de obicei se referă la informații despre producția de arme - la serviciile secrete ucrainene.

Pe 13 martie, FSB a anunțat că a reținut un bărbat în regiunea de vest Novgorod pentru spionaj în favoarea Ucrainei. Agenția a spus că bărbatul a încercat să-i mobilizeze pe soldații ruși să dezvăluie locațiile unităților lor din Ucraina.

Vladimir Kara-Murza în timpul procesului în care este judecat pentru trădare la Moscova, pe 17 aprilie. Opozantul rus a primit 25 de ani de închisoare pentru acuzații instrumentate politic.
Vladimir Kara-Murza în timpul procesului în care este judecat pentru trădare la Moscova, pe 17 aprilie. Opozantul rus a primit 25 de ani de închisoare pentru acuzații instrumentate politic.

Pe 2 martie, FSB a anunțat arestarea unui bărbat din Komsomolsk-pe-Amur, un oraș din Orientul Îndepărtat, aflat la peste 9.000 de kilometri de linia frontului din Ucraina, pentru că ar fi spionat pentru Kiev.

Deși nu au fost furnizate informații în acest caz - așa cum este practica obișnuită în Rusia în cazurile de trădare, el a fost arestat la 5 dimineața, pe 23 februarie.

„Au luat toate înregistrările de la camerele de securitate”, a declarat un vecin pentru RFE/RL. „Toți locuitorii au fost avertizați verbal să nu spună nimic până când videoclipul oficial nu este lansat.”

„Era un om plăcut, calm, grijuliu, sobru”, a adăugat vecinul. „Nu îmi pot imagina pentru ce a fost arestat.”

„S”, de la secret

În februarie, un tribunal din regiunea Hantî Mansi, din vestul Siberiei, a condamnat un rezident neidentificat la 12 ani și jumătate de închisoare pentru trădare. Singura informație furnizată despre caz a fost că inculpatul ar fi fost anterior condamnat pentru o infracțiune neprecizată.

„Procesul a fost închis”, arată RFE/RL Siberia în prezentarea cazului din 21 februarie. „Instanța nu a dat publicității numele, vârsta sau sexul acuzatului”.

Raportul a adăugat detaliul kafkian că inculpatul a fost identificat doar prin litera S.

Avocatul pentru drepturile omului Evgheni Smirnov
Avocatul pentru drepturile omului Evgheni Smirnov

În 2022, în Rusia au fost deschise 22 de cazuri de trădare. Până în acest an, au fost deja anunțate cel puțin 20 de cazuri – nouă dintre ele doar în martie. Mai mult de jumătate din cazurile din 2023 sunt din Orientul Îndepărtat.

„Până la sfârșitul anului 2023 vom afla despre aproximativ 100 de cazuri”, a declarat avocatul pentru drepturile omului Evgheni Smirnov pentru Current Time, o rețea în limba rusă condusă de RFE/RL în cooperare cu VOA.

„Oameni obișnuiți scoși din mulțime”

Dar cazurile anunțate ar putea fi doar vârful aisbergului. Cazurile de trădare din Rusia sunt tratate în secret, așa încât anunțurile guvernului sunt, în mod normal, singura modalitate prin care ajung la public. Și FSB eliberează doar informații care sunt „benefice pentru ei”, a spus Smirnov.

Zair-Bek a făcut o evaluare similară.

„Cred că știm doar aproximativ 30 sau 40 la sută din toate cazurile de trădare. În realitate, s-ar putea să fie mult mai multe”, a spus el pentru RFE/RL.

Avocatul Dmitry Zair-Bek.
Avocatul Dmitry Zair-Bek.

Mai mult, în trecut, aproape toți inculpații din cauzele rusești de trădare erau cadre universitare, oficiali sau militari care aveau acces la informații secrete. Acum, însă, acuzații provin din toate categoriile sociale.

„După părerea mea, acuzațiile din cazurile despre care aflăm par destul de nefondate”, a spus Zair-Bek. „Din ceea ce știm despre suspecți, sunt oameni complet obișnuiți tocmai scoși din mulțime.”

Toți suspecții se confruntă cu perspectiva unor perioade lungi de arest preventiv, un proces cu ușile închise și până la 20 de ani de închisoare.

„Provocare pură”

Pe 13 martie, FSB a anunțat arestarea unei femei în orașul Harbarovsk din Orientul Îndepărtat pentru că ar fi trimis bani către armata ucraineană.

Singura informație despre suspectă, care a fost eliberată, a fost că ea ar fi fost o activistă în mișcarea regională de protest, care-l sprijină pe fostul guvernator Serghei Furgal, a cărui arestare în 2020 - după ce a câștigat alegerile cu un scor zdrobitor împotriva candidatului de la Kremlin - a stârnit indignare și săptămâni de demonstrații.

Grupul pro-Furgal a lansat o declarație în care spune că suspectează că „aceasta este o continuare a eforturilor de a discredita mișcarea Serghei Furgal”.

„Am întrebat oamenii noștri la momentul respectiv”, a declarat activistul Valentin Kvashnikov pentru RFE/RL. „Niciunul dintre ei nu a fost reținut. Așa că bănuim că asta a fost un șiretlic al FSB. Doar pentru a avea ceva de arătat la televizor. Niciunul dintre oamenii noștri nu o cunoaște. Aceasta este o provocare pură. Nu suntem atât de mulți încât să nu o recunoaștem.”

Viața în închisoare

Pe 7 aprilie, în Duma de Stat, camera inferioară a legislativului rus, au fost introduse amendamente la Codul Penal, care ar pedepsi trădarea cu închisoare pe viață. Comisia legislativă a Dumei a aprobat deja măsura în prima lectură.

Avocatul Smirnov spune că înăsprirea pedepsei ar putea face urmărirea penală mai ușor de instrumentat.

„În general, persoanele reținute în temeiul acestui articol tind să mărturisească sau fac o înțelegere cu anchetatorii în care, în primul rând, mărturisesc și, în al doilea rând, depun mărturie împotriva unei alte persoane pentru o infracțiune, de obicei de trădare”, a spus el. „[Autoritățile] presupun că o condamnare pe viață îi va speria mai repede pe oameni pentru a-i determina să facă ceea ce doresc anchetatorii.”

„Este imposibil de spus cine vor fi potențialele victime ale acestui statut”, a adăugat el.

„Vânzători de pâine. Șomerii. Oameni complet întâmplători din toată țara, care nu aveau idee că orice ar fi făcut ar putea fi un fel de trădare.”

Scrisă de Robert Coalson de la RFE/RL, pe baza relatărilor făcute de Serviciul rus al RFE/RL, North.Realities, Siberia.Realities și Current Time.
XS
SM
MD
LG