Linkuri accesibilitate

Ministrul de Interne austriac, după întâlnirea cu Cătălin Predoiu: „Extinderea Schengen nu este oportună!”


Ministrul Internelor din Austria, Gerhard Karner, spune că sistemul Schengen se dovedește nefuncțional în acest moment și de aceea țara sa consideră extinderea cu noi membri inoportună.

Ministrul de Interne din Austria, Gerhard Karner, a declarat miercuri, după întâlnirea de la Viena cu omologul său român, Cătălin Predoiu, că „extinderea spațiului Schengen nu este oportună”. Ministrul român spune că discuțiile nu au fost purtate în paradigma celui care cere și a celui care refuză.

Ministrul Internelor din Austria a menținut astfel poziția țării sale, care s-a opus în 2022 intrării României în spațiul Schengen.

În declarațiile de presă comune, după întâlnirea cu Cătălin Predoiu, el a subliniat că în relația cu România s-au înregistrat progrese legate de cooperarea transfrontalieră în domeniul combaterii criminalității.

Gerhard Karner a spus că obiecțiile Austriei sunt legate în primul rând de funcționarea sistemului Schengen ca întreg, unul care dă semne de slăbiciune.

În acest context, Austria a precizat și în urmă cu 10 zile că se opune extinderii spațiului Schengen, a reamintit el.

„Sistemul Schengen ca întreg nu funcționează, de aceea nu suntem deschiși pentru extinderea acestuia”, a spus ministrul austriac.

El a spus că în acest moment există de altfel controale de frontieră între Austria și Germania, Austria și Ungaria, Austria și Slovenia.

„În Germania s-a discutat despre control la frontiera cu Polonia, e un semnal clar că sistemul ca întreg nu funcționează și de aceea nu consider că o extindere este oportună la momentul actual”, a conchis Gerhard Karner.

De altfel, unele state au introdus controale încă din 2015, pentru limitarea migrației ilegale, iar altele pe timpul pandemiei.

Oficialul austriac a precizat că există unele probleme și cu privire la funcționarea sistemului Dublin - care stabilește cărui stat membru UE îi revine responsabilitatea preluării cererilor de azil formulată pe teritoriul unui stat membru de către o persoană dintr-un stat terț.

Astfel, cadrul legal ar trebui îmbunătățit, a spus ministrul de Interne al Austriei, țară care a reclamat în trecut valul mare de cereri de azil cu care s-a confruntat în ultimii ani.

Cătălin Predoiu: Nu am discutat în paradigma celui care cere și a celui care refuză

În ciuda vehemenței Austriei pe subiectul Schengen, ministrul român al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a spus că discuțiile au fost constructive.

„Discuțiile au fost amicale, dar foarte serioase. Obiectivul meu și al domnului ministru a fost să construim astăzi un început de colaborare și să întoarcem pagina în privința Schengen, să stabilim acea încredere, care să ne ducă pe acel drum scurt către obiective comune, inclusiv Schengen”, a spus ministrul român.

„Nu am inițiat discuții în paradigma celui care cere și a celui care refuză, nu asta este gândirea mea și modul corect de lucru. Modul corect de lucru este să identificăm problemele fiecărei părți și să putem construi soluții.”

Cătălin Predoiu a adăugat că a cerut din partea Austriei să transmită ce reproșuri concrete adresează României în privința protecției frontierelor, dar a fost fericit să constate că Viena notează progresele Bucureștiului în toate domeniile de actualitate.

România va face în continuare toate eforturile pentru protecția frontierelor și cooperarea bilaterală cu Austria, dar și cooperarea internațională cu celelalte state, a adăugat el.

„Suntem gata să continuăm munca împreună”, a conchis ministrul român al Afacerilor Interne.

„După acest refuz absurd al Austriei, repetat obsesiv în jurul unui argument fals, se impune ca România să-și schimbe radical abordarea în chestiunea Schengen”, spune președintele PMP, Eugen Tomac, deputat în Parlamentul European.

El spune că ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, minte atunci când susține că guvernul de la Viena se opune extinderii spațiului Schengen pentru că nu funcționează. „Tot acest ministru mincinos uită să spună că exact în ședința în care a refuzat accesul României în spațiul Schengen a votat pentru intrarea Croației în spațiul de liberă circulație al Uniunii Europene.”

El a cerut Guvernului României să se alăture procesului deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și „împreună să sancționăm acest abuz de drept comis de un guvern iresponsabil condus de politicieni profund antieuropeni.”

„25 de guverne din zona Schengen consideră că România îndeplinește toate condițiile pentru a fi parte din acest spațiu, Comisia Europeană spune limpede că țara noastră îndeplinește toate condițiile, un singur guvern, cel de la Viena, blochează în mod absolut revoltător dreptul nostru de a ne bucura de liberă circulație. Nu mai țineți Europa divizată, dați jos hotarul, domnule Nehammer!”, a încheiat Tomac.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG