Linkuri accesibilitate

Kazahstan. Președintele anunță un proiect controversat de construire a unei centrale nucleare


Participanți la o dezbatere publică privind construcția centralei nucleare. 20 august 2024
Participanți la o dezbatere publică privind construcția centralei nucleare. 20 august 2024

Kazahstanul va organiza un referendum pe 6 octombrie pentru a decide dacă să construiască sau nu centrală nucleară, a anunțat președintele Qasîm-Jomart Toqaev pe 2 septembrie. Toqaev susține că proiectul este necesar pentru a diversifica sursele de energie din Kazahstan, țară cu imense rezerve de petrol și gaze naturale. Kazahstanul este și cel mai mare producător mondial de uraniu, folosit drept combustibil pentru alimentarea centralelor nucleare.

Autoritățile din Kazahstan spun că o centrală nucleară ar oferi o mai bună satisfacere a cererii interne de energie dar și o mai buna protejarea a mediului.

În prezent, Kazahstanul obține aproximativ 80% din energie de la centralele pe cărbune, 15% sunt generate de energie hidroelectrică, în timp ce restul provine din resurse de energie regenerabilă.

Un singur reactor nuclear rusesc a funcționat în țară din 1972 până în 1999, folosit pentru generarea de energie și desalinizarea apei.

Deocamdată e neclar amplasamentul unei eventuale centrale nucleare, deși două localități au fost deja menționate: la Ulken lângă lacul Balkaș și la Kurceatov.

De asemenea, nu este clar cine va construi fabrica.

În 2023, ministerul Energiei a anunțat că Rosatom din Rusia este unul dintre cei patru posibili contractori, pe lângă EDF din Franța, China National Nuclear Corporation și Korea Hydro & Nuclear Power din Coreea de Sud.

Proiectul a întâmpinat multă opoziție în societate, în condițiile în care mediul a fost grav afectat de operațiunile rusești de la situl de testare nucleară de la Semipalatinsk, între 1949 și 1991, dar și de la cosmodromul de la Baikonur, încă operat de Rusia.

În ultimele săptămâni, mai mulți activiști cunoscuți pentru poziția lor împotriva construcției centralei nucleare au fost împiedicați să participe la dezbateri publice pe această temă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG