Linkuri accesibilitate

Kazahstan | Legăturile dintre președintele KazTransGas și firmele care au contracte cu statul


Președintele KazTransGas, Kairat Sharipbayev, este unul dintre cei mai influenți oameni din Kazahstan.
Președintele KazTransGas, Kairat Sharipbayev, este unul dintre cei mai influenți oameni din Kazahstan.

O investigație a jurnaliștilor de la Europa Liberă din Kazahstan arată că există legături indirecte între președintele gigantului KazTransGas, singura firmă care comercializează gaz în Kazahstan, și mai multe firme care au beneficiat de contracte masive cu statul.

Jurnaliștii scriu inclusiv de un contract de 20 de miliarde de dolari pentru procesarea așa-numitul gaz asociat de la KazTransGas.

Din documentele publice, consultate de jurnaliștii de la Europa Liberă din Kazahstan, reiese că Kairat Sharipbaev, președintele KazTransGas, a favorizat unele start-up-uri cu care a avut legături în trecut, dar și pe un partener de afaceri obscur care figurează printre aceste companii.

Nu este clar dacă președintele KazTransGas a profitat direct de relația sa personală discretă cu fiica cea mare a fostului președinte al Kazahstanului - Nursultan Nazarbaev, a cărui influență a scăzut abia de când acesta s-a retras în urmă cu doi ani. Dar numirea lui Kairat Sharipbaev la președinția gigantului KazTransGas și creșterea averilor sale au coincis cu informațiile despre o relație de lungă durată cu fiica cea mare a lui Nazarbaev, Darigha.

Ani la rând, fostul președinte Nazarbaev a fost acuzat de clientelism pentru apropiații săi care s-au îmbogățit prin afaceri ținute ascunse.

Fostul președinte Nazarbayev a fost acuzat de multe ori de clientelism politic.
Fostul președinte Nazarbayev a fost acuzat de multe ori de clientelism politic.

Una dintre cele mai puțin cunoscute afaceri, care are legături indirecte cu Sharipbaev, este o firmă numită Gas Processing Company Investment care a fost aleasă pentru a supraveghea construcția unei fabrici de 860 milioane dolari pentru procesarea gazelor asociate pentru KazTransGas. GPC Investment a fost înființată în urmă cu doi ani și are doar cinci angajați înregistrați.

Jurnaliștii de la serviciul kazah al Europei Liberă arată că tranzacția cu firma nou înființată a fost girată de guvern. Dimensiunea ei este relevată de impozitele pe care le-a plătit această firmă, ceea ce arată profiturile uriașe pe care le are. Astfel, profiturile de la GPC Investment au crescut de la doar 400.000 de dolari în 2020 la aproximativ 1,17 milioane de dolari în prima jumătate a anului 2021.

Prelucrarea „gazului asociat” a devenit o afacere din ce în ce mai profitabilă în condițiile în care prețurile la gazele naturale cresc, dar și odată cu creșterea presiunii globale pentru a reduce la minimum daunele cauzate mediului de la combustibilii fosili și pentru a extrage resurse suplimentare din subprodusele de extracție a țițeiului.

Kazahstanul este țara care s-a grăbit să valorifice prelucrarea „gazului asociat” dând-o către GPC Investment, prin KazTransGas.

Firma Gas Processing Company a luat multe contracte cu statul.
Firma Gas Processing Company a luat multe contracte cu statul.

Aset Nurdos a preluat una dintre firmele înființare de Kairat Sharipbaev

Documentele publice consultate de jurnaliștii Europa Liberă arată că GPC a fost fondată de Aset Nurdos, persoană care și conduce această companie în prezent.

În vârstă de 34 de ani, Aset Nurdos a a fost în conducerea mai multora dintre fostele companii ale lui Sharipbaev - inclusiv în una numită Astana Group, în care a inclus-o și pe fiica sa, Korlan Sharipbaeva, ca fondator al acesteia.

Sharipbaev și Nurdos apar și ca membri statutari ai unei companii numite Intergas Asia Centrală, unde Sharipbaev a condus la începutul anilor 2.000 departamentele de marketing și comerț. Nurdos mai apare și ca fondator al unei alte companii fondate inițial de Sharipbaev în 2014- Innovation Invest.

Jurnaliștii de la Europa Liberă Kazahstan au încercat să ia legătura cu Aset Nurdos, dar prin apelurile către numerele de telefon care figurau ca fiind ale lui Nurdos în documentele publice nu au reușit să ia legătura cu acesta.

Sharipbaev a refuzat să răspundă la întrebările Europei Libere, inclusiv la acele întrebări despre identitatea lui Nurdos, despre relația lor de afaceri sau despre activitățile care implică firme fondate de Sharipbaev sau conduse de fiica lui Sharipbaev.

GPC Investment a obținut un contract cu statul în valoare de 860 milioane dolari

Site-urile guvernamentale nu îl arată Sharipbaev ca deținător de alte entități comerciale în afara rolul său la KazTransGas. Însă tranzacțiile și activitățile majore care implică entități legate de Nurdos și KazTransGas sunt foarte multe.

În iunie, GPC Investment a lui Nurdos a început construcția unei noi fabrici de procesare a gazelor asociate în valoare de 860 milioane dolari la câmpul Kashagan, în regiunea Atyrau din Kazahstan.

GPC Investment a fost selectată pentru acest proiect de către guvernul kazah, în ciuda concurenței puternice din partea unor companii internaționale de energie precum Eni, Total, Shell, Exxon Mobil, CNPC din China sau Inpex din Japonia.

La ceremonia de inaugurare a participat și Sharipbaev în numele KazTransGas.

Cu cinci luni mai devreme, la sfârșitul lunii decembrie 2020, la scurt timp după numirea lui Sharipbaev la KazTransGas, guvernul kazah a aprobat o rezoluție care deschide calea pentru ca KazTransGas să primească 1 miliard de metri cubi de gaz asociat de la Kashagan.

Două zile mai târziu, pe 31 decembrie, un consorțiu, care include KazMunayGas, a semnat un acord prin care se angajează să acorde aceeași cantitate de gaz asociat către KazTransGas, care îl va transfera în noua fabrică a GPC Investment.

În februarie, GPC Investment a încheiat un acord pentru „extragerea și prelucrarea gazului brut” pentru KazTransGas, care valorează „50 sau mai mult la sută din activele totale ale KazTransGas”, sau mai mult de 2 miliarde de dolari.

Cine este Kairat Sharipbaev

În vârstă de 58 de ani, Kairat Sharipbaev este la bază cercetător în problemele solului, dar treptat a devenit unul dintre cei mai influenți bărbați din Kazahstan.

Cariera sa de două decenii în industria gazului a culminat în noiembrie 2020, când a preluat funcția de președinte la KazTransGas, care livrează gaze naturale mai mult de jumătate din cei 18 milioane de rezidenți din Kazahstan.

Compania de stat de petrol și gaze KazMunayGas a renunțat la KazTransGas în martie, când proprietatea a fost transferată fondului suveran al statului kazah, cunoscut sub numele de Samruk-Kazyna.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG