Linkuri accesibilitate

Kelemen Hunor nu a fost lăsat să intre în Ucraina


Kelemen Hunor

Liderul UDMR a încercat să ajungă în Ujhorod, unde se sărbătorește cea de a 30-a aniversare a Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică, dar nu a fost lăsat să treacă frontiera

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că sâmbătă i-a fost refuzat accesul în Ucraina, fără nicio explicație. Kelemen a spus că l-a informat pe ministrul român de Externe și că se va adresa Ambasadei Ucrainei la București, pentru a cere explicații.

Președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România a povestit întâmplarea pe Facebook:

„În această dimineață m-am trezit cu câteva ore mai devreme ca de obicei. La 2.15 a sunat deșteptătorul, iar la ora trei eram deja în mașină, în drum spre Ucraina. Am vrut să ajung în Ujhorod, unde prietenii noștri sărbătoresc cea de a 30-a aniversare de la înființarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică. Am vrut să transmit personal urările mele de bine și, desigur, aș fi vorbit despre drumul comun pe care comunitățile naționale maghiare din Bazinul Carpatic l-au parcurs de la căderea dictaturilor comuniste și aș fi vorbit și despre provocările cu care ne confruntăm. Aș fi făcut toate acestea dacă autoritățile ucrainene mi-ar fi permis să intru în țară după o oră de așteptare și verificare la frontieră”.

Kelemen Hunor scrie că accesul i-a fost refuzat fără prea multe detalii:

„Mi-au comunicat doar, pur și simplu, că nu pot intra în țară. În aceste condiții pot doar să transmit de aici, cele mai bune urări Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică, membrilor și simpatizanților acesteia și, în același timp, îi asigur pe maghiarii din Transcarpatia de solidaritatea UDMR. Bineînțeles, am informat ministrul român de externe despre incident și mă voi adresa luni Ambasadei Ucrainei la București și voi cere o explicație pentru ceea ce s-a întâmplat astăzi”

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG