Linkuri accesibilitate

Kelemen Hunor: „UDMR nu are o relație cu PNL, nu știu dacă Klaus Iohannis vrea să coaguleze o majoritate. Timmermans nu mă interesează".


Kelemen Hunor susține referendumul pe justiție convocat de K. Iohannis.
Kelemen Hunor susține referendumul pe justiție convocat de K. Iohannis.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, explică într-un interviu pentru Europa Liberă avantajele obținute de comunitatea maghiară în urma colaborării cu PSD. Liderul Uniunii spune că nu există o majoritate care să răstoarne guvernul Dăncilă, deoarece nu există un lider pentru o coagula Opoziția.

Europa Liberă: Cum vedeți viitorul Uniunii Europene după alegerile europarlamentare?

Kelemen Hunor: Urmează niște schimbări importante, toată lumea recunoaște că este nevoie de o reformă serioasă, inclusiv prin modificarea tratatelor Uniunii, fiindcă provocările Uniunii Europene sunt extrem de complicate în cel puțin trei domenii. În primul rând, economia, tot ce înseamnă economie, inclusiv sistemul energetic. E o competiție globală, care va deveni din ce în ce mai intensă. Uniunea Europeană este o economie puternică, una dintre cele mai puternice economii din lume, dar din punct de vedere politic și militar, Uniunea este foarte slabă și această vulnerabilitate s-ar putea să aibă consecințe negative și asupra economiei. Ce se va întâmpla cu această economie și cum se poate schimba dacă trebuie regulile în interiorul UE ca să rămână un competitor global, în relație cu China, SUA, India, Rusia. Nici un stat membru singur, nici statele cele mai puternice, Germania, Franța, singuri nu vor reuși.

A doua provocare este legată de securitate. Uniunea Europeană se comportă de multe ori ca un stat, are imn, steag, are Guvern, are Parlament, rămâne dacă poate să apere granițele externe ale Uniunii Europene. Dacă granițele externe sunt în siguranță, atunci și spațiul Schengen rămâne un spațiu comercial, economic, liber. Dacă granițele externe nu sunt securizate, atunci nici spațiul Schengen nu va mai funcționa. Am văzut intenția Danemarcei de a controla granița. Acest lucru înseamnă o lovitură și asupra economiei.

O armată europeană, dar nu împotriva NATO, nu e în competiție cu NATO, mai mult este o completare la ceea ce poate să facă NATO și mai mult pentru a asigura protecția internă, dacă este nevoie și granițele externe ale UE, iar trupele NATO să fie dislocate spre granița de est, spre zona Mării Negre, a țărilor baltice. Din punctul de vedere al securității e nevoie de o coordonare mai strânsă la nivelul UE, în interiorul spațiului european rămân provocări ca terorism, trafic de arme, de droguri, de persoane, care necesită o combatere și atenție sporită.

Vă dau un exemplu profan: cum se taie porcul și cum arată castravetele când ajunge pe piață. Eu cred că aceste chestiuni pot să fie rezolvate la nivelul statelor membre, nu trebuie reglementări europene.

Așa cum fiecare popor s-a descurcat până acum cu tăiatul porcului, se va descurca și în viitor, nu trebuie ridicate astfel de probleme la nivelul UE, ci problemele de securitate, economie.

Toate statele membre se confruntă cu probleme demografice, cu scăderea numărului de oameni și îmbătrânirea. Haideți să ne gândim la România. România, dacă trendul ultimelor decenii, în 2030 va fi un stat care va avea 16 milioane de locuitori cel mult și 4,5 milioane de cetățeni activi. Nu poti susține sistemele sociale, de pensii. Ce politici publice vor fi aplicate depinde de fiecare stat membru.

Noi spunem că și protecția minorităților etnice trebuie ridicat la nivel de Uniune și avem multe argumente de ce trebuie să se întâmple acest lucru.

Europa Liberă: Curentul eurosceptic câștigă adepți, se discută despre formarea în Parlament despre apariția unui grup al suveranilor europeni. Cum vi se pare ideea apariției acestui grup?

Kelemen Hunor: Nu e o problemă dacă apare un grup sau nu. Eurosceptic înseamnă că vezi problemele și vrei să schimbi. Mie nu mi-e frică de eurosceptic pentru că nu sunt împotriva Uniunii Europene.

Europa Liberă: Ați putea face parte din acest grup?

Kelemen Hunor: Noi suntem în Partidul Popular European, suntem cei mai vechi membri în PPE din România, am încercat să îi ajutăm pe cei care au venit din Internaționala Socialistă și pe cei care au venit din Internaționala Liberală să se familiarizeze cu valorile creștin-democrației.

Europa Liberă: România a fost puternic criticată în ultima perioadă din cauza modificărilor din Justiție. Frans Timmermans a trimis o scrisoare la București, cum ar trebui să-i răspundem dacă se ajunge la un nou vot pentru Codul Penal?

Kelemen Hunor: La un moment dat, trebuie văzut dacă la nivel european se poate ajunge la niște reglementări în domeniul justiției care vor fi obligatorii pentru toate statele membre. În acest moment, în Uniunea Europeană există practici extrem de diferite în sistemul judiciar, dar sunt două principii importante: justiția să fie independentă, să nu fie subordonată nici politicului, nici serviciilor secrete.

Pe mine nu mă preocupă în campanie domnul Timmermans. Domnul Timmermans este în campanie până pe 26 mai, după aceea o să fie și el un om care, în funcția pe care o va deține, va aborda puțin altfel lucrurile

Europa Liberă: Este doar o treabă de campanie această scrisoare?

Kelemen Hunor: Dacă discutăm despre europarlamentare, eu nu îl susțin pe Timmermans. E ultimul om pe care eu l-aș susține. Eu îl susțin pe Manfred Weber. Nu mă interesează Timmermans în campania electorală în niciun fel. E treaba socialiștilor, e treaba celor care îl susțin.

Dacă sunt critici, trebuie ascultate, e treaba Guvernului să meargă să discute cu Comisia, nu cu Timmermans. E treaba Executivului să meargă și să discute dacă sunt probleme. Eu nu spun că ceea ce a semnalat Timmermans nu trebuie discutat, dar, în campania electorală, eu abordez lucrurile diferit.

Europa Liberă: Ar trebui amânat un vot asupra Codurilor Penale până există un consens cu Comisia Europeană?

Kelemen Hunor: Nu știu, prima dată trebuie să se întoarcă în Parlament. Atunci trebuie văzut ce abordare au Parlamentul și Guvernul. E treaba Executivului, nu e în responsabilitatea mea. Dacă era responsabilitatea mea, eu aș fi discutat de foarte mult timp, nu aș fi lăsat să ajungem acolo unde am ajuns.

Europa Liberă: E vina Executivului că nu a explicat mai bine acele modificări?

Kelemen Hunor: Păi, vina cui e? Executivul de la Bruxelles discută cu executivul de la București, nu discută cu UDMR, nici cu Parlamentul, nici cu BOR.

Europa Liberă: Aceste alegeri vor produce modificări și pe scena politică din România? Vom avea o schimbare de Guvern după aceste alegeri?

Kelemen Hunor: Între două alegeri se poate schimba majoritatea, nu e nici o problemă, e un joc democratic. Nu e nici o problemă dacă pică Guvernul, dacă pierde majoritatea, acest lucru se va întâmpla.

Rămâne de văzut dacă există o idee în jurul căreia se poate construi o majoritate, nu văd această idee sau dacă există un lider. În jurul acelui lider se poate construi o majoritate. Nu văd nici liderul în acest moment.

Problema nu este dacă pică Guvernul, va pica, asta e, nici un Guvern nu stă mai mult decât perioada în care are susținere parlamentară. În acest moment, eu nu văd acea persoană în jurul căreia se poate forma o majoritate, că trebuie un lider.

Europa Liberă: Poate să fie Klaus Iohannis un astfel de lider, de mediator?

Kelemen Hunor: Klaus Iohannis este președinte, nu poate să fie și prim-ministru.

Europa Liberă: Nu să fie prim-ministru, ați vorbit despre un lider care să coaguleze o majoritate.

Kelemen Hunor: Nu știu dacă dorește, habar nu am, până acum nu s-a implicat să coaguleze o majoritate sau, cel puțin, nu a fost o astfel de implicare evidentă sau o idee. Ideea asta, între ghilimele, că trebuie să-i omorâm pe cei de la guvernare, e o idee genială și foarte generoasă, dar a doua zi când trebuie să faci ceva, rămâne întrebarea ce faci, cu cine. Aici am o oarecare problemă, pentru că nu văd nici liderul, nici ideea.

Europa Liberă: Care este relația pe care o aveți cu PNL în acest moment?

Kelemen Hunor: Despre lucruri care nu există, nu se poate discuta. Nu se poate discuta despre o relație cu PNL pentru că nu există o astfel de relație.

Europa Liberă: Din ce motiv nu există această relație?

Kelemen Hunor: Nu știu. Poate că nu s-a dorit, nu se dorește, eu am lăsat loc de bună ziua, o să las loc de bună ziua în continuare, nu eu sunt cel care trebuie să decidă când, nu eu fac declarațiile despre alții.

Europa Liberă: Ludovic Orban a spus ieri într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că liderii UDMR sunt mai preocupați de interesele personale și mai puțin de soarta cetățenilor de etnie maghiară.

Kelemen Hunor: După o astfel de declarație eu nu pot să spun decât că nu există o relație, fiindcă, dacă ar fi existat vreo relație, atunci domnul Orban nu ar vorbi lucruri de acest gen, care nu au nici un substrat și sunt prostii până la urmă. Se vede că nu există nici o relație, omul vorbește fără să gândească, gura vorbește fără el, nu e adevărat ce spune.

Europa Liberă: Ce relație aveți cu USR -PLUS cu domnul Cioloș cu domnul Barna?

Kelemen Hunor: Nu avem o relație în nici un fel, ne mai salutăm, mai vorbim.

Ați văzut relația minunată între Cioloș și Orban, între Cioloș și Iohannis, e o relația strânsă de prietenie, de maximă încredere, ce așteptați între competitori, ce relație să fie? Multe puncte comune vom găsi, poate nu am căutat, nici noi, nici ei.

Europa Liberă: E timpul să căutați acest puncte comune?

Kelemen Hunor: Eu am timp și am lăsat loc de bună ziua.

Europa Liberă Protocolul de colaborare cu PSD continuă?

Kelemen Hunor: Nu a fost întrerupt acest protocol, prea multă importanță nu are, nu depinde Guvernul de noi, e o chestiune pragmatică, în unele situații ne-au susținut, educație, reforma administrativă, acele proiecte atacate de PNL, USR, și noi am votat de câteva ori cu ei, am votat împotriva lor la moțiunile simple.

Europa Liberă: Ați câștigat din acest protocol cu PSD, electoratul dumneavoastră a câștigat?

Kelemen Hunor: Dacă peste 10 ani școala va funcționa la Târgu Mureș, dacă drepturile în învățământ în ceea ce am votat rămân valabile, dacă legea care interzice să modifici adminstrativ să faci o reformă administrativă prin care să se schimbe raportul etnic rămâne valabilă, atunci comunitatea a câștigat. Aici nu e vorba de altceva. Noi, ceea ce am susținut, am susținut în cunoștință de cauză și în interesul comunității, dar niciodată împotriva intereselor generale.

Europa Liberă: Veți vota o moțiune de cenzură, Ludovic Orban a anunțat că PNL va depune o astfel de moțiune?

Kelemen Hunor: Foarte bine, să depună și un prim-ministru, cine va conduce Guvernul și un proiect de guvernare, când vedem moțiunea vom discuta. Important e că PSD-ALDE dacă nu are majoritatea lor, ei rămân fără susținerea Guvernului, noi nu îi salvăm. Problema e dacă are Ludovic Orban și alte idei în afară de ideea de moțiune de cenzură. Asta trebuie văzut, habar nu am, că nu am discutat. Probabil nici nu vom discuta. În această jumătate de an, ei nu ne-au contactat. Vă dați seama, să spui că nu vei colabora niciodată cu UDMR e o poziție extrem de rigidă și tranșantă. Dar să spui a doua zi să ne votați, să ne ajutați cu voturile voastre, e o altă abordare. Când cineva spune că nu are nevoie de tine, că nu va colabora cu tine și după aia îți cere voturile ce poți să răspunzi.

Europa Liberă: Amânarea deciziei în instanță în cazul lui Liviu Dragnea va avea o influență asupra votului de duminică?

Kelemen Hunor: Nu e treaba noastră. Noi încercăm să mobilizăm electoratul nostru.

Europa Liberă: Inclusiv pentru referendum?

Kelemen Hunor: Inclusiv, poziția mea, am spus de 1000 de ori, recomandarea este să votați de două ori la referendum.

Europa Liberă: Există un risc să nu treacă referendumul din cauza prezenței la vot?

Kelemen Hunor: Nu știu, vom vedea, nu pot să estimez, important e să fie o prezență cât mai mare.

Europa Liberă: Ce semnal se va da dacă acest referendum nu trece?

Nu dă nici un semnal pentru că cei care vor veni și vor vota, vor vota cu Da, majoritatea asta va fi. Contează cei activi, cei care stau acasă nu influențează deciziile. Întrebarea este ce urmează după acest vot, indiferent de prezență nu se va întâmpla nimic, trebuie să revizuiești Constituția. Și dacă sunt mai puțini dar 96% spun da intenția e clară. Când se poate revizui Constituția? Nu după 26 mai, ci după alegerile parlamentare. În 2019 nu are nimeni majoritatea pentru a revizui Constituția. Trebuie o nouă Constituție, dar asta e o altă discuție.

Europa Liberă: Îl susțineți pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat la Palatul Cotroceni?

Kelemen Hunor: În primul tur vom avea un candidat, nu știu cine va fi candidatul. Am avut din 1996.

Europa Liberă: Îl veți susține pe Klaus Iohannis dacă intră în turul al doilea?

Kelemen Hunor: Acum vorbim despre europarlamentare, ce se va întâmpla la toamnă, nu știu cine intră în turul doi, sunt chestiuni care acum nu mă interesează.

Europa Liberă: Aveți emoții în privința procentelor pe care le va obține UDMR?

Kelemen Hunor: Tot timpul avem emoții, tot timpul trecem pragul, votul etnic se păstrează, partidele românești nu au nici o ofertă. Cât timp există votul etnic, 6,3, 6,4%, acesta este procentul nostru. Nu mă interesează ce rezultat vor avea PSD, PNL.

Europa Liberă: Au fost multe critici din partea mediului de afaceri din cauza instabilității, ordonanțele au deranjat foarte mult?

Kelemen Hunor: Eu am fost poate primul care a spus că OUG 114 e ceva greșit. Am insistat ca problemele legate de fiscalitate, economie să fie discutate cu toți partenerii, să nu fie schimbări brutale, dacă nu lași 6 luni duci mediul de afaceri într-o zonă de risc, lipsa de predictibilitatea afectează România. Voi rămâne adeptul unei fiscalități cât mai reduse, multe facilități pentru a avea locuri de muncă.

Europa Liberă: Guvernul Dăncilă trebuie să-și continue activitatea sau trebuie înlăturat?

Kelemen Hunor: Ultimul guvern bun a fost cel din care am făcut noi parte, dar nu Ponta, ci a fost guvernul Ungureanu și Boc. NU sunt eu adeptul guvernului Dăncilă și se poate face schimbarea oricând, dar asta depinde de majoritate dacă există.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG