Linkuri accesibilitate

Kievul investighează „cea mai mare execuție în masă” a soldaților ucraineni capturați de Rusia


Prizonierii ucraineni eliberați într-o locație necunoscută din Ucraina, la începutul acestui an.
Prizonierii ucraineni eliberați într-o locație necunoscută din Ucraina, la începutul acestui an.

Procuratura Generală a Ucrainei a inițiat o anchetă cu privire la ceea ce descrie drept „cea mai mare execuție în masă” a „prizonierilor de război” ucraineni de către trupele rusești de la începutul invaziei pe scară largă a Moscovei, în urmă cu mai bine de 31 de luni.

Potrivit unei declarații oficiale publicate pe canalul de Telegram al procuraturii, forțele ruse ar fi ucis 16 prizonieri de război ucraineni în apropierea satelor Nikolaevka și Suhoi Iar, din districtul Pokrovsk al regiunii Donețk.

Videoclipurile, care circulă pe canale de Telegram care au legătură cu războiul, par să arate soldați ucraineni, proaspăt capturați de trupele rusești, ieșind dintr-o zonă împădurită.

După ce prizonierii s-au aliniat, forțele rusești par să deschidă focul.

Înregistrările video par apoi să-i arate pe soldații ruși care se apropie de cei care au fost doar răniți și îi împușcă din nou de la mică distanță cu mitraliere.

Videoclipurile nu au fost verificate din surse independente.

Conform dreptului internațional umanitar, executarea soldaților care s-au predat este considerată o crimă de război.

„Acesta este cel mai mare caz raportat de execuție a prizonierilor de război ucraineni în prima linie și încă un indiciu că uciderea și tortura prizonierilor de război nu sunt incidente izolate”, a declarat procurorul general al Ucrainei Andrei Kostin pe X.

„Aceasta este o politică deliberată a conducerii militare și politice ruse”, a completat el.

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubinets, a declarat că a contactat atât Organizația Națiunilor Unite, cât și Comitetul Internațional al Crucii Roșii cu privire la decese, invocând încălcări ale Convențiilor de la Geneva, care reglementează tratamentul prizonierilor de război.

Ucraina acuză uciderea în masă a 16 prizonieri de război de către soldații ruși
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00

Nu este prima dată când apar astfel de acuzații împotriva soldaților ruși.

În septembrie, CNN a difuzat două videoclipuri în care se presupune că personalul militar rus execută soldați ucraineni în timp ce aceștia se predau.

Filmările, făcute cu drone și furnizate de informațiile militare ucrainene, includ și transcrieri audio care pare că surprind ordinul de executare a soldaților.

Procuratura Generală a Ucrainei a informat atunci CNN că investighează cel puțin 28 de cazuri care implică uciderea prizonierilor de război ucraineni, de când Rusia a invadat total, nedeclarat și neprovocat Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Rusia nu a răspuns încă acuzațiilor.

La începutul lunii august, Danielle Bell, șefa misiunii Misiunii ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina, a declarat că 95% dintre soldații ucraineni capturați de Rusia sunt torturați.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
XS
SM
MD
LG