Linkuri accesibilitate

Kim Jong Un și-a încheiat vizita în Rusia fără să anunțe un acord cu Vladimir Putin


Liderul nord-coreean Kim Jong Un ajunge în gara din orașul Artyom, de lângă Vladivostok, în Rusia, pe 16 septembrie 2023. A fost ultima ceremonie de primire înainte de drumul spre Phenian.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ajunge în gara din orașul Artyom, de lângă Vladivostok, în Rusia, pe 16 septembrie 2023. A fost ultima ceremonie de primire înainte de drumul spre Phenian.

Kim Jong Un se întoarce în Coreea de Nord, după o vizită de aproape o săptămână în Orientul Îndepărtat al Rusiei. Liderul nord-coreean s-a întâlnit și cu președintele rus Vladimir Putin, la un cosmodrom. Cei doi nu au făcut anunțuri de semnare a unui acord.

Liderul nord-coreean s-a îmbarcat luni la bordul trenului său blindat, cu destinația Phenian, după ce a intrat în Rusia pe 12 septembrie.

Ultima oprire a fost în orașul Vladivostok, unde a vizitat o universitate, un acvariu și o fabrică de hrană pentru animale, a relatat luni presa de stat KCNA.

În cele șase zile, Kim Jong Un s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin și a vizitat situri militare și tehnologice cheie.

Vizita sa oficială în Rusia a declanșat îngrijorări în țările occidentale cu privire la o alianță de armament între cele două națiuni.

Cu toate acestea, nu a existat niciun anunț public privind semnarea vreunui acord oficial de către Rusia și Coreea de Nord în timpul vizitei.

Kim Jong Un și Vladimir Putin s-au angajat să intensifice cooperarea militară și economică.

Vizita va servi drept „o oportunitate de a consolida în continuare legătura tradițională de cooperare de bună vecinătate dintre cele două țări, care își are rădăcinile în prietenia camaraderească și unitatea militară, și de a deschide un nou capitol în dezvoltarea relațiilor”, a anunțat agenția de stat KCNA.

Summitul dintre Kim și Putin a determinat Statele Unite și Coreea de Sud să avertizeze împotriva oricărui comerț cu arme și a altor forme de cooperare militară, în timp ce Rusia își continuă invazia în Ucraina, iar Coreea de Nord se grăbește să avanseze în programele sale nucleare.

Oficialii de la Washington și Seul și-au exprimat îngrijorarea că Moscova ar putea căuta să achiziționeze muniție din Coreea de Nord pentru a-și susține stocurile în scădere, în timp ce Phenianul ar primi ajutor tehnologic pentru programele sale de sateliți de spionaj și rachete.

De altfel, Kim Jong Un a inspectat săptămâna trecută o fabrică rusă de avioane de vânătoare care se află sub sancțiuni occidentale, bombardiere strategice cu capacitate nucleară, rachete hipersonice și nave de război.

Articol scris cu sprijinul relatărilor RFE/RL și Reuters.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG