Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Apel către cetățeni:Continuați să fiți responsabili! Apel către PSD: Încetați cu cinismul!


Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a făcut miercuri un apel la cetățenii români să fie responsabili în continuare și a făcut referire la cifrele „îngrijorătoare” care cuantifică în numere dramele provocate de pandemia de coronavirus.

El s-a întrebat cui i-a folosit „discuția politicianistă” a PSD care nu și-a putut stăpâni „setea de putere”, cu referire directă la eșecul moțiunii de cenzură de luni, care nici măcar nu a întrunit cvorumul pentru dezbatere și vot, și a făcut un apel la responsabilitate.

Principalele declarații ale președintelui

 • Azi am înregistrat noi cifre îngrijorătoare în privința cazurilor noi de infectare, cât mai ales decesele și internările la Terapie Intensivă. Transmit condoleanțe familiilor.
 • În contextul unor noi măsuri de relaxare de la 1 septembrie, fac un nou apel: Dragi români, continuați să fiți responsabili. Virusul are o singură barieră: grija fiecăruia pentru propria persoană și cei din jur. Mască, distanță, igiena mâinilor.
 • Guvernul a luat măsurile necesare. Nu totul e perfect, pot fi corectate erorile, dar fiecare duce singur propria luptă.
 • Fac apel la personalul medical să continue munca începută, să mențină dotarea spitalelor la un nivel ridicat.
 • Autoritățile fac tot posibilul pentru a găsi rezolvările.
 • Sunt unii care încearcă doar să saboteze și să pună piedici. Mă refer la PSD. Am asistat luni la o situația care a frizat ridicolul: zeci de minute s-a așteptat întrunirea cvormului necesar.
 • Chiar inițiatorii demersului nu au fost în stare să asigure prezența propriilor parlamentari.
 • După eșecul previzibil și lamentabil de luni, mă întreb cui i-a folosit toată acesteastă discuție politicianistă a PSD, care nu își poate stăpâni setea de putere.
 • Mulțumesc tuturor formațiunilor parlamentare care au înțeles gravitatea momentului și nu s-au alăturat unor interese strict electorale.
 • Unii lideri PSD continuă să inducă ideea unei noi moțiuni de cenzură. Încetați cu aceste jocuri cinice, care nu fac decât să provoace neîncredere.
 • S-a putut vedea diferența între oamenii politici responsabili și cei fără soluții, care alimentează știri false și suspiciuni, făcând foarte mult rău propriilor cetățeni.
 • România trebuie să intre într-o perioadă de dezvoltare accentuată;=.

Întrebări ale jurnaliștilor

Responsabilitatea autorităților, având în vedere că firma care a câștigat licitația pentru măști a anunțat că nu poate livra toată măștile la timp. Ce vor face autoritățile pentru ca toți copiii să beneficieze de măști?

Iohannis: Vor face ce scrie în contract. Dar înțeleg că s-a început livrarea măștilor. În rest sunt detalii pe care le pot explica cei care au încheiat contractul.

Dar există și alt plan dacă nu vor fi livrate la timp?

Iohannis: Cu siguranță se vor găsi soluții și la guvern, și la administrațiile locale.

Accidentul ministrului Bode: Considerați că ministrul are și el o responsablitate?

Iohannis: Putem trage două concluzii: prima – că nu e bine să te grăbești, a doua – se vede clar nevoia dezvoltării infrastructurii. Autoritățile competente vor face investigațiile de rigoare

Un raport european arată că România e pe primul loc în UE la decesele de covid. De ce e rata mortalității atât de mare?

Iohannis: Am discutat evident cu ministrul Sănătății. Datele sunt îngrijorătoare și exact din acest motiv repet ca oamenii să aibă grijă, să poarte mască. Dacă nu vreți să ajungeți la spital, feriți=vă de boală. Statisticile pe ultimele două săptămâni ne arată creșterea pandemiei, dar pe toată perioada nu stăm cel mai rău nici la rata deceselor, nici la rata infectărilor. Dar asta nu readuce pe nimeni la viață.

Ar avea și autoritățile o vină?
Iohannis: Nu am stat rău cu controlul pandemiei până când PSD nu a tărăgănat în parlament legea. Acum plătim prețul pentru asta

Tensiunile dintre Turcia și Grecia – care e poziția României? Există posibilitatea unui conflict diplomatic cu Turcia din cauza explorărilor de gaze în Marea Neagră?

Iohannis: Ne îngrijorează. Tensiunile nu fac bine nici în UE, nici în NATO. Orice diferend se rezolvă pe cale amiabilă, diplomatică, nu prin înarmare. Eu sunt convins că se vor întoarce la masa negocierilor. Pentru Marea Neagră nu văd nici un fel de probleme acum

Liviu Vasilescu l-a detașat pe Radu Gavriș la IPJ Harghita. Surse spun că Gavriș ar fi dat presei imagini de la întâlnirea cu interlopii. Veți cere lămuriri despre această detașare?

Iohannis: Sunt chestiuni de bucătărie internă, cred că mai bine întrebați direct la Poliție.

E diferită situația lui Bode de cea a lui Gabriel Oprea?
Iohannis: Cu greu pot fi comparate cele două spețe. Acum câțiva ani, un polițist a murit în acel accident. La Bode nu a fost vorba de o coloană, ministrul s-a deplasat cu mașina pusă la dispoziție de SPP.

Ar trebui să-și dea demisia?

Iohannis: Nu cred. Din informațiile mele, ministrul a stat pe banchetă, în spate

Ar trebui să renunțăm la măsurile de relaxare, inclusiv deschiderea școlii?

Iohannis: În 14 septembrie, școala trebuie să înceapă. Dacă crește numărul de persoane infectate sau crește neașteptat numărul la ATI, s-ar putea apela un timp scurt la metode care au mai fost folosite – învățământ online sau săptămân altfel, dar sper să nu fie cazul

Ce părere aveți de faptul că părinții au la dispoziție doar 4 zile ca să se organizeze?

Iohannis: Din păcate, evoluția bolii nu e previzibilă. Noi am sperat să avem sub 100 de cazuri pe zi, dar lucrurile au luat o altă turnură și neconfruntăm cu peste 1000 de cazuri zilnic. Asta este evoluția epidemiei, treubie să fim realiști, pregătiți

Moțiunea a ridicat iar problema traseismului în PNL. Înainte d emoăiune a luat-o pe Emilia Mieroșu, apoi pe Roxana Pațurcă de la PSD. Scopul scuză mijloacele în opinia dvs?

Iohanis: Eu reiterez: sunt împotriva traseismului. Am avut întâlniri cu foști colegi din PNL și le-am spus și lor. Cazuri punctuale au apărut. Eu sunt împotriva traseismului și sper să prind vremea când nu se mai practică

Și totuși traseismul continuă în PNL. Nu se ține cont de autoritatea dvs în PNL?

Iohannis: Probabil se va ține cont tot mai mult. Sper ca partidul să dea un exemplu și în acest domeniu

Ce a promis PNL pentru UDMR pentru boicotarea moțiunii de cenzură?

Iohannis: Am urmărit și eu cu surprindere aceste schimbări de atitudine pe parcursul zilei, dar nu am aceste informații, întrebați la UDMR de ce și-au schimbat opinia pe parcursul zilei. Nu îmi permit să fac presupuneri

Italia a anunțat că așteaptă zeci de mii de muncitori români la muncile agricole. Cum vor fi protejați muncitorii români?

Iohannis: Am avut câteva cazuri nefericite, cred că toată lumea a tras învățămintele, mă aștept la o protecție mult mai bună

Ministrul Educației a spus că nu există termen pentru achiziția a peste 160.000 de tablete. Ați discutat cu ea?

Iohanis: La guvern se caută soluții pentru această problemă. Copiii au nevoie de acest sprijin. Aștept cu mare interes și eu soluția guvernului.

PSD vrea ca pensiile să crească cu 40% cum vedeți demersul?

Iohanis: Populist, electoral, fără nici un fundament. Statul poate plăti doar 14%, guvernul a explicat de ce doar atât. Am auzit unii din PSD afirmând cu nesimțire că pensiile au fost tăiate. Nu, au fost majorate. Mai mult nu s-a putut merge. După ce economia își va reveni sigur se vor găsi soluții pentru majorările așteptate. PSD s-a jucat cu legislația, au amăgit pensionarii.

Dl Liviu Vasilescu a trebuie să demisioneze după intâlnirea cu interlopii, deși a fost un ordin, pentru a salva prestigiul insitutției. Dacă doamna procuror șef DIICOT, Hosu, care se întâlnește și dânsa acasă cu un inculpat în dosar de corupție, soțul său, pentru care DNA a cerut azi condamnare, trebuie să demisioneze? Mai ales că pe 15 septembrie va fi pronunțat verdictul în primă instanță.

E bună întrebarea, sunt convins că va fi analizată speța la CSM și vom primi un răspuns autorizat.

Dar care e poziția dvs?

Iohanis: Părerea mea e că CSM va da un răspuns

Dar nu vă asumați totuși o poziție ca președinte? Totuși dvs. ați semnat decretul de numire în funcție.

Iohannis: Eu ca președinte nu am instrumente să analizez precum CSM.

Dar în cazul lui Felix Bănilă ați cerut demisia, fără să mai așteptați poziția CSM.

Iohanis: Mulțumesc.

PNL a racolat 135 de primari, iar la deputați grupul PNL a crescut cu 20%. Îi veți cere liderului PNL să nu îi pună pe listă pe traseiștii de la PSD?

Iohanis: Sunt împotriva traseismului, am spus și public, și celor din PNL. Ei vor avea o abordare când se pregătesc pentru alegeri. Din calitatea de președinte al României nu îi pot cere unui lider politic să nu pună pe cineva pe listă.

Dar veți cere românilor să nu voteze liste cu traseiști?

Iohannis: Tot timpul am cerut românilor să voteze candidați responsabili.

 • 16x9 Image

  Dora Vulcan

  Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG