Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Sunt decis să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii


România - Președintele Klaus Iohannis
România - Președintele Klaus Iohannis

„Secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de cazuri severe de COVID-19. De aceea, am discutat astăzi cu experți, medici și reprezentanți ai Guvernului despre echipamentele medicale și rețelele de electricitate din spitale și modul lor de întreținere. Am identificat soluții concrete, care vor fi preluate de autorități și puse în aplicare. În primul rând, modernizarea sistemelor de gaze medicinale, în special oxigen, și a rețelelor electrice, folosind fonduri europene. Se impune și regândirea instrumentelor legislative și financiare pentru susținerea sistemului de service și mentenanță a tehnicii spitalicești. Aceste aspecte vor fi incluse în pachetul de legi privind reforma din sănătate, aflat în plin proces de elaborare la minister. Împreună cu Guvernul, sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, adică să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii. Va fi un efort de lungă durată, care nu mai poate fi amânat și care trebuie să demareze imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate, responsabilă și deplin angajată în slujba binelui românilor”, a spus președintele într-o declarație de presă susținută miercuri seară la Cotroceni.

Președintele Klaus Ioahnnis s-a întâlnit miercuri cu responsabilii din Sănătate și cu reprezentanți ai medicilor pentru a găsi soluții pentru criza din Sănătate generată de infrastructura slabă, care a făcut posibilă și tragedia de la Piatra Neamț, când 10 pacienți cu Covid-19 au murit în incendiul de la secția de terapie intensivă a spitalului.

„Am avut astăzi o discuție foarte tehnică și aplicată pe un domeniu de mare importanță, dar de multe ori neglijat. Mă refer la zona echipamentelor medicale și a rețelelor de electricitate din spitalele publice. Am abordat modul lor de întreținere, un aspect esențial într-o perioadă cum este cea de acum, de mare presiune pe sistemul medical. La ședință au participat reprezentanți ai Guvernului, dar și experți, medici și ingineri medicali, tocmai pentru a găsi cele mai bune soluții de rezolvare a problemelor existente. În cadrul acestei întâlniri, specialiștii au prezentat o evaluare națională a infrastructurii rețelelor de gaze în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din spitalele publice, secții care, așa cum știm, sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de cazuri severe de COVID-19 pe care trebuie să le gestioneze”, a spus președintele Klaus Iohannis într-o declarație susținută la finalul întrunirii.

După ce a fost pus la curent cu analiza disfuncționalităților și defecțiunilor care pot apărea pe perioada de funcționare a acestor aparate, cu exemple punctuale de la nivelul diferitelor spitale din țară care au secții sau compartimente de Terapie Intensivă, șeful statului a cerut Ministerului Sănătății și experților o analiză a contractelor de service și mentenanță pentru echipamentele și aparatura medicală din dotarea spitalelor publice.

„Este evident că, în condițiile asigurării necesarului de medicamente, materiale sanitare și a acoperirii cheltuielilor salariale, fondurile pentru service-ul și mentenanța aparaturii sunt masiv subdimensionate și adeseori insuficiente”, a arătat președintele.

El a spus că, în primul rând, este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale, în special oxigen, și a rețelelor electrice, modernizare care ar putea fi finanțată cu fonduri europene, „o resursă foarte valoroasă și la îndemână pentru dezvoltarea sistemului medical din România.”

În al doilea rând, a spus președintele, se impune regândirea instrumentelor legislative și financiare care să permită o susținere a sistemului de service și mentenanță a tehnicii spitalicești. „Un rol important îl are resursa umană și când spun aceasta mă gândesc la inginerii medicali, care trebuie valorificați și implicați mai mult în partea de funcționare spitalicească.”

Toate aceste aspecte vor fi incluse în pachetul de legi privind reforma din sănătate, în elaborare la Ministerul Sănătății.

„Traversăm o perioadă extrem de dificilă pentru sistemul nostru medical, care a scos în evidență toate deficiențele structurale neglijate ani și ani de zile. Tocmai pentru că ne-am lovit de atât de multe probleme, se lucrează de câteva săptămâni bune la o viziune coerentă în acest domeniu, care să fie transpusă în legi și reglementări clare. Împreună cu Guvernul, sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, adică să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii. Va fi un efort de lungă durată, care însă nu mai poate fi amânat și care trebuie să demareze imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate, responsabilă și deplin angajată în slujba binelui românilor”, a conchis șeful statului.

Declarațiile președintelui și ședința de miercuri vin pe fondul tragediei de la Piatra Neamț în care 11 oameni au decedat după ce un incendiu a izbucnit pe secția de terapie intensivă unde erau internați pacienți infectați cu coronavirus. Zece persoane au murit în seara incendiului, opt din salonul unde a izbucnit incendiul și doi din salonul vecin. O femeie de 72 de ani, care a fost transferată alături de alți 5 pacienți la spitalul modular din Lețcani, a murit ulterior.

După tragedia de la Piatra Neamț, Ministerul Sănătății a dispus controale pe toate secțiile de terapie intensivă din spitalele din România.

Medicii din România au avertizat în repetate rânduri că numărul în creștere de pacienți care ajung în stare gravă pe secțiile de terapie intensivă riscă să ducă sistemul medical într-un colaps. Autoritățile au făcut eforturi pentru a suplimenta numărul de paturi ATI, dar personalul medical este în număr limitat și este epuizat după o luptă de nouă luni cu pandemia.

Cât despre fondurile europene menționate de Klaus Iohannis pentru reconstrucția sistemului sanitar, ele se află momentan blocate de Ungaria și Polonia care a anunțat un veto pe pachetul care conține bugetul UE pe următorii 7 ani și programul de relansare economică de 750 de milioane de euro ca urmare a condiționării fondurilor europene de statul de drept. Lipsa unui acord până la finalul anului va obliga Uniunea Europeană să intre în 2021 pe scheletul bugetului din 2020, buget care a fost construit într-o perioadă pre-pandemie, și va întârzia și posibilitatea ca statele membre să beneficieze de banii puși la dispoziție pentru relansare economică.

XS
SM
MD
LG