Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis anunță că va retrage decorațiile tuturor celor care au condamnări penale. Adrian Năstase este unul dintre aceștia


Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat că a decis să retragă “toate decorațiile” acordate “tuturor celor care au condamnări penale” și care se încadrează în prevederile legale.

"Am decis să retrag toate decorațiile tuturor celor care au condamnări penale și care se încadrează în prevederile legii care prevede procedură de retragere a ordinelor naționale. Am demarat această procedură și sper că va fi finalizată în foarte scurt timp", a declarat Iohannis, întrebat dacă îi va retrage decorația lui Adrian Năstase.

Iohannis a răspuns astfel controversei referitoare la prezența fostului premier Adrian Năstase la recepția de la Cotroceni de Ziua Națională și dacă îi va retrage decorația.

Este, totodată, și un răspuns dat Societății Timișoara, care i-a cerut, printr-o scrisoare deschisă, să retragă decorațiile celor care au condamnări penale, Adrian Năstase fiind cap de listă.

Procesul de identificare a acestor persoane a fost demarat și analiza va fi finalizată în foarte scurt timp, a precizat președintele, care va semna decretele de retragere a decorațiilor.

Fostul prim-ministru Adrian Năstase a fost decorat, în 2002, de fostul președinte Ion Iliescu, cu Ordinului Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. Această distincție a făcut posibilă prezența lui Adrian Năstase pe lista de invitați la recepția de Ziua Națională.

Anunțul lui Klaus Iohannis a fost făcut, într-o conferință de presă, imediat după ce l-a decorat pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, cu Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Potrivit Legii 29/2000, art. 51, calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situații:

a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa privativă de libertate;

b) pentru fapte dezonorante, altele decât cele prevăzute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG