Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis anunță că Emmanuel Macron i-a promis că retrage candidatul francez la EPPO și o susține pe Laura Codruța Kovesi


Anunțul oficial al Palatului Cotroceni privind retragerea candidaturii lui Jean Francois Bohnert din cursa pentru procuror-șef european
Anunțul oficial al Palatului Cotroceni privind retragerea candidaturii lui Jean Francois Bohnert din cursa pentru procuror-șef european

Președintele român a făcut anunțul oficial în urma unei convorbiri telefonice pe care a avut-o cu șeful statului francez.

Anunțul oficial al Palatului Cotroceni - „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut vineri, 19 iulie a.c., o convorbire telefonică cu Președintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron.

Cei doi omologi au abordat o serie de teme europene, cu accent pe candidatul pentru funcția de procuror-șef european.

În virtutea bunei colaborări și a bunei înțelegeri între cei doi șefi de stat, Președintele Emmanuel Macron i-a transmis Președintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura domnului Jean-François Bohnert și că o va susține pe doamna Laura Codruța Kövesi la conducerea Parchetului European”.

Informația survine anunțului oficial al Parlamentului European care a anunțat, joi, că Laura Codruța Kovesi rămâne candidata forului legislativ al UE și după alegerile de la 26 mai, în noua configurație.

Noul președinte al parlamentului, David Sassoli, afirma într-un comunicat, că va înștiința Consiliul Uniunii Europene de susținerea lui Kovesi.

Confirmarea fostei șefe a DNA în postura de candidat pentru conducerea Parchetului European al PE este importantă, în condițiile în care procedura de desemnare a șefului EPPO nu fusese finalizată înainte de alegerile europarlamentare din mai. Atunci, votul din Consiliul UE, a cărui președinție a fost deținută de guvernul român, a rămas fidel susținerii candidatului francez, Jean Francois Bohnert.

Cum negocierile s-au contramandat înainte de alegeri, rămăsese can noii lideri ai instituțiilor europene să decidă dacă rămân candidații care ajunseseră în etapa finală sau se reia procedura.

Kovesi are, așadar, susținerea PE, și a căpătat și sprijinul Franței. Mai rămâne să fie anunțată o decizie privind efectele retragerii lui Bohnert sau o nouă poziție a Consiliului UE, a cărui președinție este deținută acum de Finlanda. Premierul finlandez, Antti Rinne, a declarat miercuri că speră să găsească rapid o soluție pentru numirea procurorului-șef European.

„Azi dimineață am văzut o știre de presă cum că această chestiune legată de procurorul-șef european încă se negociază în COREPER (ambasadorii statelor membre, care reprezintă guvernele reunite în Consiliul UE). Și cred că azi vom afla răspunsul final din partea satatelor membre de a găsi o soluție. Eu am dat instrucțiuni ca obiectivul nostru să fie găsirea unei soluții la această situație cât mai repede posibil. Înțeleg destul de bine că sunt presiuni pentru găsirea unei soluții și sper că vom găsi o soluție rapid”, a spus premierul Finlandei, potrivit HotNews.

Două precizări - Alianța USR-PLUS și PNL au negociat în Parlamentul European susținerea Laurei Codruța Kovesi. De asemenea, Guvernul român a anunțat, prin Viorica Dăncilă, că se menține împotriva numirii lui Kovesi în fruntea EPPO.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG