Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis, apel de urgență către UE: Trebuie identificate acțiuni concrete pentru a pune capăt crizei din Moldova


Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului European și șefului Comisiei Europene, Klaus Iohannis face apel la indentificarea urgentă a unor soluții concrete pentru a pune capă actualei situații din Republica Moldova.

Soluția trebuie să fie una ”negociată în Republica Moldova pe baza valorilor și principiilor Uniunii Europene”, spune președintele, România fiind ”pregătită să sprijine aceste eforturi în deplină concordanță cu obiectivul nostru strategic, care este și obiectivul Uniunii Europene”, spune în scrisoare Iohannis.

Președintele Iohannis avertizează că ”această criză, în imediata vecinătate a României și a Uniunii Europene, prezintă mize semnificative pentru stabilitatea și securitatea regionale pe care Uniunea Europeană și statele sale membre nu le pot ignora”.

Reacția președintelui vine în contextul în care ministrul de externe Teodor Meleșcanu a avut inițial o poziție ambiguă în sprijinirea guvernului Maia Sandu, votat de parlamentul de la Chișinău, de abia ulterior, la o zi distanță, Ministerul Afacerilor Externe a dat comunicat prin care și-a clarificat poziția.

Într-un stat democratic, „voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog”, a transmis marți Ministerul Afacerilor Externe.

România este partener strategic al Republicii Moldova și își exprimă susținerea pentru configurația politică a Parlamentului de la Chișinău, deci implicit pentru guvernul Maia Sandu, reieșit din votul parlamentarilor moldoveni, arata comunicatul MAE.

Uniunea Europeană a transmis la rândul ei că mizează pe „guvernul legitimat democratic”, fără să fi nominalizat deocamdată numele Maiei Sandu, dar sugerând că ar fi vorba despre acest nou executiv. Poziția a fost urmată și de Klaus Iohannis, care subliniat că lucrurile pot fi rezolvate „doar prin dialogul responsabil al tuturor forțelor politice”.

Textul integral al scrisorii

„Stimate domnule Președinte al Consiliului European,
Stimate domnule Președinte al Comisiei Europene,

România, ca stat membru al Uniunii Europene, având o relație specială cu Republica Moldova, bazată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, și împărtășind o limbă, o istorie și o cultură comune, este preocupată de evoluțiile aflate în desfășurare la Chișinău.

În opinia noastră, Republica Moldova, partener asociat al Uniunii Europene prin Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător și, în același timp, membru al Parteneriatului Estic, se confruntă în prezent cu o gravă criză constituțională și politică, care prezintă riscuri pentru stabilitatea sa.

Mai mult decât atât, după cum sunt convins că știți, această criză, în imediata vecinătate a României și a Uniunii Europene, prezintă mize semnificative pentru stabilitatea și securitatea regionale pe care Uniunea Europeană și statele sale membre nu le pot ignora.

Cred cu tărie că Uniunea Europeană, în ansamblul său, în conformitate cu angajamentele asumate față de Republica Moldova prin intermediul Politicii Europene de Vecinătate, precum și prin Strategia Globală a Uniunii Europene, trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor Republicii din Moldova, care în majoritate și-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană a țării lor, după cum s-a confirmat și la alegerile parlamentare din februarie 2019.

În acest context, fac apel la dumneavoastră, în regim de urgență, pentru a identifica, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor și principiilor Uniunii Europene.

România este pregătită să sprijine aceste eforturi, în deplină concordanță cu obiectivul nostru strategic, care este și obiectivul Uniunii Europene, acela de a susține parcursul european al Republicii Moldova.

Cu stimă,
Președintele României
Klaus-Werner Iohannis

Excelenței sale Domnul Donald Tusk
Președintele Consiliului European,

Excelenței sale Domnul Jean-Claude Juncker
Președintele Comisiei Europene

Cc: Doamnei Federica Mogherini
Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate / Vicepreședinte al Comisiei Europene

Domnului Johannes Hahn
Comisar pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri în vederea Extinderii”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG