Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis, consultări cu Charles Michel și Angela Merkel


Klaus Iohannis și Angela Merkel, în timpul unei vizite oficiale a președintelui la Berlin

Președintele Klaus Iohannis are programate, marți de la ora 18, consultări cu cancelarul german Angela Merkel și președintele Consiliului European, Charles Michel.

Întrevederea dintre cei trei lideri va avea loc în sistem de videoconferință.

Consultări vin în pregătirea Consiliului European din 24-25 septembrie care va avea pe agendă crizelor momentului din plan geopolitic, cum ar fi, spre exemplu, situația tensionată dintre Grecia și Turcia în Mediterana de Est, criza din Belarus sau otrăvirea liderului de opoziție Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic din grupul Novichiok.

În ceea ce privește contextul tensionat din Belarus, România susține o listă cuprinzătoare de sancțiuni care să cuprindă oficiali ai regimului de la Minsk care au contribuit la reprimarea violentă a manifestanților pașnici și a anunțat un sprijin de 100.000 de euro pentru susținerea jurnalismului independent și a societății civile din această țară.

Precum NATO și UE, România a condamnat ferm otrăvirea lui Aleksei Navalny cu un agent neurotoxic din grupul Novichok. „Cei responsabili trebuie să înfrunte justiția”, a subliniat ministrul Bogdan Aurescu.

În privința disputei din Mediterana de Est, într-o conferință de presă susținută săptămâna trecută, Klaus Iohannis a pledat pentru o rezolvare „pe cale amiabilă, diplomatică și în niciun caz prin înarmări și gesturi care pot fi greșit înțelese”.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG