Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis, consultări cu partidele pentru desemnarea unui nou premier


Klaus Iohannis și premierul interimar Ludovic Orban, la ședința de guvern din 11 martie
Klaus Iohannis și premierul interimar Ludovic Orban, la ședința de guvern din 11 martie

Președintele Iohannis va demara, vineri de la ora 13, o nouă rundă de negocieri cu partidele parlamentare, după ce, cu o zi în urmă, Florin Cîțu a renunțat la mandat cu jumătate de oră înainte de votul din plen. La capătul consultărilor va fi desemnat, tot astăzi, un premier - al treia oară - pentru învestirea unui Guvern. România nu are mai are guvern cu puteri depline de la 5 februarie.

Programul consultărilor de la Cotroceni:

  • 13:00 - Partidul Național Liberal (PNL);
  • 13:30 – Partidul Social Democrat (PSD);
  • 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);
  • 14:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • 15:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);
  • 15:30 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
  • 16:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;
  • 16:30 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.

„Solicit imperativ Parlamentului să lucreze cu celeritate, astfel încât săptămâna viitoare să fie învestit un Guvern cu puteri depline, un guvern împreună cu care pot să mă dedic sută la sută combaterii efectelor răspândirii noului coronavirus, având atunci la dispoziție toate pârghiile pentru a lua măsurile ce se impun", a afirmat, joi, Klaus Iohannis.

Florin Cîțu a explicat gestul său de a-și depune mandatul la Cotroceni prin faptul că „este un om de partid".

"Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de Președintele lui în momentele dificile.

Cred cu tărie că pentru a avea succes, în alegerile care vin, Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru", scria Florin Cîțu pe Facebook.

Prim-ministrul desemnat va trebuie să formeze un nou cabinet cu care să vină în Parlament pentru a cere votul de învestire. PSD a dat de înțeles că va urgenta procedura de audiere a miniștrilor pentru ca votul să fie dat mai rapid.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat în plen ca membrii Biroului permanent reunit să nu părăsească localitatea, iar deputaţii şi senatorii să aibă în vedere că sâmbătă şi duminică ar putea să fie programate eventuale audieri în comisii, astfel încât Parlamentul să se întrunească "chiar şi luni cu viitoarea propunere desemnat şi de Cabinet şi de program de guvernare".

XS
SM
MD
LG