Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Crimele de la Revoluție nu pot rămâne nepedepsite


Președintele Klaus Iohannis îl felicită pe procurorul general Augustin Lazăr.

Președintele Klaus Iohannis consideră un pas „extrem de important” pentru justiția și democrația românească faptul că, la 30 de ani de la evenimente, dosarul Revoluției din 1989 este trimis în judecată.

„Crimele de la Revoluţie nu pot rămâne nepedepsite”, arată Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă.

„Anunţul privind finalizarea anchetei judiciare şi trimiterea în instanţă reprezintă un demers cu o deosebită însemnătate în responsabilitatea care îi revine Justiţiei de a stabili adevărul. Soluţionarea acestei cauze istorice este cu atât mai importantă cu cât o democraţie veritabilă este aşezată doar pe bazele solide ale adevărului şi dreptăţii”, mai scrie președinția.

Iohannis califică dosarul Revoluției din 1989 drept „o restanță majoră” a justiției române și „un act necesar” în anul în care România marchează 30 de ani de la căderea regimului comunist.


„Tinerii trebuie să ştie că regimul comunist a îngrădit sistematic drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi a comis nenumărate nedreptăţi. În Decembrie 1989, regimul comunist s-a prăbuşit aşa cum s-a instalat: prin crime şi abuzuri. Trecutul trebuie să constituie astfel un semnal de alarmă pentru tinerii de astăzi, iar acţiunea justiţiei este fundamentală în acest sens. Consolidarea democraţiei şi respectarea valorilor umane nu se pot înfăptui în afara actului de Justiţie”, mai arată președinția.

Parchetul General a anunțat luni trimiterea în judecată a fostului președinte Ion Iliescu, a fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu și a generalului Iosif Rus, fostul șef al Aviației Militare în 1989, pentru crime împotriva umanității.

Dosarul Revoluției a ajuns în fața instanței după repetate încercări de înfăptuire a anchetei, cea actuală durând aproape 3 ani. Dosarul trimis luni în judecată nu acoperă însă în niciun fel implicarea fostei Securități în crimele din 1989.

Anunțul Parchetului General vine la câteva zile după ce Augustin Lazăr a ajuns în centrul unui scandal mediatic, apărând documente care arată că el a condus comisia de liberări condiționate de la penitenciarul Aiud, în anii 80, pe când era tânăr procuror la Alba Iulia.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG