Linkuri accesibilitate

Mesaj de la Cotroceni: „Rotația să se desfășoare rapid, corect, sticlă”. Cum se împart ministerele cu bani și ce se întâmplă cu UDMR


Klaus Iohannis le transmite liderilor celor două mari partide că rotația guvernamentală trebuie să aibă loc „rapid, corect, sticlă”. În imagine, președintele alături de Nicolae Ciucă (PNL) și Marcel Ciolacu (PSD).
Klaus Iohannis le transmite liderilor celor două mari partide că rotația guvernamentală trebuie să aibă loc „rapid, corect, sticlă”. În imagine, președintele alături de Nicolae Ciucă (PNL) și Marcel Ciolacu (PSD).

Președintele Klaus Iohannis a dat semnalul clar: rotația premierilor își urmează cursul stabilit prin protocol, în ciuda șovăielilor politice din ultimele zile.

„Nu există nicio sincopă în discuții. Calendarul inițial al rocadei poate fi respectat”, a spus președintele României, miercuri, la finele unei întrevederi pe care a avut-o cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.

Klaus Iohannis a spulberat astfel un scenariu conturat în ultimele zile în baza unor informații furnizate „pe surse” din PSD și PNL, conform căruia cele două partide ar lua în calcul o amânare a schimbării premierului, respectiv a cabinetului de miniștri.

Tranziția ar urma să înceapă vineri, 26 mai, cu demisia premierului Nicolae Ciucă și „s-ar putea încheia pe 30 mai”, a subliniat președintele Klaus Iohannis, al cărui rol informal este important în negocierile dintre PSD și PNL.

„Le-am spus și celor din PNL, i-am rugat să trateze negocierile în Coaliție și cu greviștii cu toată seriozitatea, să fie o parte relevantă în privința stabilității guvernării, numai de instabilitate și certuri politice nu avem nevoie. În esență, toate aceste chestiuni pot fi rezolvate cu înțelepciune”, a mai declarat președintele.

Klaus Iohannis: „Rotația să se desfășoare rapid, corect, sticlă”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:58 0:00

Întrebat despre calendarul precis al schimbării de Guvern, președintele a dat asigurări că aceasta se va face, fără a intra în detalii.

„Nu am niciun interes să trag de timp și să apară sincope și incertitudini. Rotația să se desfășoare rapid, corect, sticlă, cum s-ar zice. Oamenii să vadă că aici nu e vorba de tras sfori, negocieri, ci de o chestiune pe care și-a însușit-o Coaliția de la bun început, se pune în practică și mergem mai departe. Aceasta e așteptarea mea.”

Calendarul schimbării de guvern:

  • prim-ministrul Nicolae Ciucă ar trebui să demisioneze vineri, 26 mai;
  • după demisia premierului Ciucă, partidele vor merge la consultări cu șeful statului. Acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil săptămâna viitoare. Este de așteptat că procedurile să se deruleze rapid, căci joi e zi liberă, 1 iunie, Ziua Copilului, iar duminică și luni sunt Rusaliile, deci se anunță un weekend prelungit, de cinci zile;
  • dacă nu se vor derula toate procedurile săptămâna viitoare, ar putea fi încheiate între 5 ș 9 iunie, cel târziu.

Ce presupun procedurile

După consultările de la Cotroceni, președintele îl va desemna premier pe Marcel Ciolacu.

Acesta își va construi echipa și programul de guvernare. În această privință, surse de la vârful PSD dau asigurări că lucrurile sunt ca și stabilite și că negocierile au mers înainte chiar dacă, declarativ, au fost sistate până la încheierea grevei profesorilor.

„De exemplu, ieri, am definitivat capitolul Transporturi din programul de guvernare”, spune un social-democrat din conducerea partidului.

Următorii pași prevăzuți de Constituție sunt votul în Parlament, unde Coaliția nu ar trebui să aibă deloc emoții.

Ultimul pas este depunerea jurământului la Palatul Cotroceni, o formalitate ce durează mai puțin de o oră.

Coaliția merge mai departe, în ciuda disensiunilor majore din ultimele zile

Surse din ambele partide au declarat pentru Europa Liberă că nu există riscul ca unul dintre partide să iasă de la guvernare. Deși, electoral, pentru ambele formațiuni ar fi o ușurare, niciuna nu își permite costul politic al destabilizării țării, spun reprezentanții partidelor.

„Premierul Ciucă e un om responsabil, onest, nu va arunca țara în aer”, spune un liberal apropiat de prim-ministru. „PNL nu va ieși de la guvernare”, adaugă acesta.

În schimb, liberalii se tem ca nu cumva aceasta să fie strategia social-democraților.

„Au mai făcut-o, nu ies ei mereu din guverne cu un an înainte de alegeri?!”

PSD a mai părăsit guvernarea în trecut, cel mai recent în 2015, când Executivul a fost preluat de cabinetul tehnocrat condus de Dacian Cioloș.

La rândul lor, social-democrații insistă că nu vor să rupă Coaliția sau să părăsească guvernarea.

„Nu există alternativă. Orice partid e avantajat să fie în opoziție în an electoral, dar nu putem face asta”, subliniază surse de la vârful PSD.

Cum se împart ministerele

Cele mai grele negocieri s-au dus și se duc pe împărțirea portofoliilor. Iar aici, liberalii din conducerea partidului nu dau de înțeles că lucrurile au fost tranșate. În schimb, cei de la PSD susțin că cele două partide au bătut palma deja, iar rezultatele sunt agreate și de Nicolae Ciucă, și de Klaus Iohannis.

Așadar, surse social-democrate apropiate de liderul Marcel Ciolacu susțin că împărțirea arată în felul următor:

  • PSD rămâne cu Transporturile, unde va fi în continuare ministru Sorin Grindeanu;
  • PNL ia de la UDMR Dezvoltarea, un minister cu foarte mulți bani, râvnit de orice partid în anul alegerilor;
  • UDMR primește de la PSD, căruia i-ar fi revenit acest minister la rotativă, Fondurile Europene. E practic o compensare pentru Dezvoltare.

În consecință, Guvernul va avea 18 ministere. Opt revin PSD, opt se duc la PNL și UDMR va rămâne cu postul de vicepremier și cu două ministere- Mediu și MIPE. Își vor continua mandatul cei doi miniștri cu greutate în UDMR - Tanczos Barna și, respectiv, Cseke Attila.

Iese din schemă Ministerul Sporturilor, deci și ministrul UDMR, Eduard Novak, iar acest minister se comasează cu cel al Familiei, condus de Gabriela Firea.

Dispare și Ministerul Turismului care va fi comasat cu Ministerul Economiei, ce va fi condus de un social-democrat. Încă nu e clar dacă fostul premier Mihai Tudose va accepta sau nu acest portofoliu.

  • 16x9 Image

    Alina Manolache

    Alina Manolache este, din februarie 2024, senior corespondent la Europa Liberă, după ce timp de un an a fost senior editor. 

    Lucrează de 20 de ani în presă. A fost reporter la Realitatea TV, în perioada 2005 -2010, și a acoperit subiecte sociale și politice.

    A făcut apoi reportaj și anchetă la „În premieră, cu Carmen Avram”.

    Din 2012 și până în 2020, a lucrat la Digi24, ca reporter în domeniul politic și, apoi, realizator al emisiunilor „Studio Politic”, „24/7” și „Cap Limpede”.

    A făcut reportaje, știri și investigații la Libertatea, după care a realizat emisiunea „Talk News”, la Profit News și Prima News. 

XS
SM
MD
LG