Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Dacă românii nu vor fi de acord cu PSD, avem posibilitatea să acționăm a doua zi


Președintele Iohannis i-a îndemnat pe români să iasă la vot
Președintele Iohannis i-a îndemnat pe români să iasă la vot

Klaus Iohannis a dat startul campaniei pentru referendum printr-un discurs în care a asociat votul pentru referendum cu un vot anti-PSD. Mesajul lui Klaus Iohannis a avut și atributele unui start al campaniei prezidențiale

„Contează votul țării și se va ține cont de rezultatele acestui vot. Dacă românii vor veni la vot și vor spune că nu sunt de acord cu PSD, atunci avem un mandat să acționam imediat, a doua zi”, a declarat președintele Klaus Iohannis într-un mesaj în care a tema principală a fost că votul pentru referendum este un vot anti-PSD.

Iohannis nu a dat detalii care să definească ce anume ar însemna „mandatul de a acționa a doua zi”, însă a vorbit despre schimbare. Fără să spună dacă se pregătește o altă majoritate parlamentară sau o schimbarea Guvernului, Klaus Iohannis a explicat că referendumul și alegerile europarlamentare deschid nu doar un nou ciclu electoral, care se va încheia în 2020 cu alegerile parlamentare, dar poate fi și un proces mai amplu.

„Există căi democratice, există soluții pentru România. Știu care sunt aceste soluții, știu cum să le pun în practică, dar, în tot acest demers, dragii mei, am nevoie de votul românilor”, a spus Iohannis, care, astfel, și-a asumat, în calitate de candidat la președinție, startul și la campania pentru Palatul Cotroceni..

Principalele declarații ale președintelui Iohannis

  • După doi ani și jumătate de abuzuri și excese, românii au șansa de a da un răspuns clar actualei guvernări. Au șansa de a vota și de a transmite ce cred despre PSD și despre ofensiva pesedistă împotriva justiției.
  • Pesediștii au votat Codurile. Au votat Codurile penale fără să țină cont de nimeni! Își dau legi ca să poată fura mai departe în liniște!
  • Ei nu se mai tem de nimeni. Eu cred că trebuie să se teamă de votul românilor din 26 mai!
  • Dacă românii vor veni la vot și vor spune că nu sunt de acord cu PSD, atunci noi avem un mandat să acționăm. Imediat, a doua zi!
  • Referendumul, dragii mei, este începutul unui proces mai amplu, un proces care începe acum, cu alegerile europarlamentare, continuă la toamnă, cu alegerile prezidențiale, continuă la primăvară, cu alegerile locale, și, în final, la sfârșitul anului viitor, cu alegerile parlamentare.
  • Nu mă interesează detaliile tehnice. PSD, cu siguranță, va încerca, prin toate mijloacele, să boicoteze acest referendum. O să vă spună că nu contează, că sunt probleme tehnice.
  • De data asta, există șansa unei schimbări reale! Semnalul, dragii mei, se va da pe 26 mai la referendum și la europarlamentare.
  • Am fost acuzat că politizez acest referendum. Nu, PSD politizează acest referendum, prin abuzurile pe care le face, prin asaltul continuu asupra justiției de când au ajuns la guvernare. Asta este, dragii mei, adevărata politizare și acest referendum este și despre PSD. Cine merge la vot poate să dea o lecție pesediștilor.
  • Pe mine, în final, mă interesează care este raportul dintre cei care sunt alături de PSD în acest atac asupra justiției, în această proastă guvernare, fără autostrăzi, fără spitale, fără școli modernizate, și care sunt de cealaltă parte.
  • Au luptat împotriva justiției, împotriva opoziției, împotriva multinaționalelor, împotriva Europei.
  • Vreau să văd cine este împreună cu mine pentru o Românie europeană, vreau să văd cine este împreună cu mine pentru o guvernare europeană, cine este împreună cu mine pentru o justiție dreaptă și pentru o societate românească performantă. Asta îmi doresc și asta vreau să știu de la voi.

Reacția lui Liviu Dragnea la mesajul lui Klaus Iohannis pe referendum

Președintele PSD a spus că este de acord cu temele de referendum enunțate de președintele Klaus Iohannis, numai că „a uitat” să includă și întrebări despre ceea ce coaliția PSD-ALDE numește „abuzurile Justiției”.

El a spus, la Antena 3, că nu este menirea PSD să analizeze întrebările de la referendum din punct de vedere constituțional.

Aceste întrebări au aprobare cvasi unanimă în rândul populației și nu răspund unei controverse pe această temă. Sunt multe voci care spun că referendumul este inutil pentru scopul pentru care a fost enunțat public, a spus Dragnea, care l-a acuzat pe șeful statului că face campanie electorală „în favoarea partidelor lui”. Ideea referendumului care cuprinde aceste întrebări nu are legătură cu o dezbatere serioasă în societate despre ce ai putea să interzici, ca infracțiuni, a mai spus liderul PSD, care a enumerat între infracțiunile care nu ar fi trebuit amnistiate, crima, pedofilia și violul.

Klaus Iohannis a mai acuzat PSD că a risipit banii pe pomeni electorale și a ignorat nevoile românilor. ”Au nevoie să le dați o lecție, iar această lecție se va da, în prima etapă, cu referendumul din 26 mai”, a spus Iohannis. El a mai arătat că, de când PSD este la guvernare s-au adoptat nenumărate decizii greșite.

XS
SM
MD
LG