De la fața locului, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre „războiul neprovocat” din Ucraina, care a generat „o catastrofă umanitară”.
„O catastrofă umanitară care a făcut sute de mii de ucraineni să-și abandoneze casele, să se refugieze și mulți dintre ei ajung și la noi, în România, unde sunt bine primiți. Aș putea să spun unde sunt foarte bine primiți”, a spus Klaus Iohannis.
„Eu mulțumesc tuturor românilor și organizațiilor umanitare, care, din prima oră, au fost prezente în vămi și au primit așa cum se cuvine pe refugiații din Ucraina.”
Președintele României a mai spus că „niciun ucrainean, nicio ucraineancă” nu vor fi refuzați la intrarea în țară și că România se află în discuții cu Republica Moldova pentru a o ajuta, având în vedere numărul mare de refugiați ucraineni care se află și acolo.
„Pentru a veni în sprijinul celor care rămân în Ucraina, am decis să amenajăm aici, în județul Suceava, lângă aeroport, un centru logistic pentru ajutor umanitar, un centru logistic european. Aceste centru logistic – sau un hub, cum se numește în ziua de astăzi- va funcționa sub umbrela protecției civile europene, RescEU. Va colecta ajutoare umanitare din toată Europa, de la toate organizațiile internaționale interesate și va duce aceste ajutoare în Ucraina și, dacă este nevoie, le va duce și în Republica Moldova”, a mai spus Iohannis.
Dotările de la Siret
Tabăra mobilă din orașul Siret/jud. Suceava, este situată la aproximativ 3 kilometri de punctul de trecere a frontierei cu același nume dintre România și Ucraina.
De la începutul invaziei Ucrainei și până sâmbătă dimineață, prin Vama Siret trecuseră 70.000 de persoane, aproape 50.000 dintre acestea fiind cetățeni ucraineni.
Cele mai multe dintre persoanele care au intrat în România în acest interval sunt refugiați de război, prigoniți din Ucraina de pericolul ca satul sau orașul în care locuiau să fie bombardat.
Vizita președintelui Klaus Iohannis la Siret vine după ce, în ultimele zile, în punctul de trecere al frontierei s-a organizat o zonă în care refugiații ucraineni primesc ajutor.
La câteva sute de metri de frontieră se află tabere în care refugiații pot sta temporar, corturi cu alimente și mâncare caldă sau reprezentanți ai unor organizații non-guvernamentale care ajută cu transportul sau cazarea.
După ce trec prin vamă, refugiații ajung în tabăra mobilă de la Siret, care este coordonată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava. Formată din corturi pneumatice, în tabără ajung cei care au nevoie de un loc temporar de cazare sau care nu au actele de identitate în regulă.