Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Secția modulară de la Fundeni are toate avizele. Se caută creșterea capacității ATI


Președintele Klaus Iohannis a făcut duminică o vizită la Institutul Clinic Fundeni din Capitală și a susținut o declarație de presă la finalul vizitei. El spune că din luna martie și până în pezent numărul de paturi la ATI s-a dublat în România, dar nu este suficient, și că ambiția autorităților este să fie cu un pas înaintea pandemiei. Iohannis spune că presiunea pe secțiile ATI este mare, iar capacitatea acestora va fi majorată și că sunt adăugate săptîmânal „zeci de noi paturi de ATI, și vom continua în acest ritm”.

„Până la apariția vaccinului și administrarea lui la scară largă, doar respectarea normelor sanitare asigură eficiență pentru limitarea răspândirii virusului”, a spus Iohannis.

„Medicii fac tot ce pot, haideți să-i sprijinim în tot acest efort uriaș, pentru a proteja sănătatea întregii națiuni”.

Klaus Iohannis a dat ca exemplu ansamblul modular din curtea Institutului Fundeni în ceea ce priveşte adaptarea, susţinând că acesta este „un foarte bun exemplu de adaptare la necesităţile” situaţiei actuale. „Numărul de decese provocate de acest virus necruţător este în continuare prea mare. La fel, presiunea pe secţiile de ATI se menţine la cote foarte ridicate şi de aceea am hotărât împreună cu Ministerul Sănătăţii să intensificăm eforturile pentru creşterea capacităţii acestor secţii la nivel naţional”, a declarat şeful statului.

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

  • Măsurile recomandate de experți și puse în aplicare de autorități au fost corecte;
  • Numărul de decese e in continuare prea mare, presiunea pe secțiile ATI se menține la cote ridicate. De aceea am hotărât să mărim capacitatea;
  • Un foarte bun exemplu e ansamblul modular instalat in incinta Insitutului Fundeni;
  • Am ținut să vin azi aici ca să le transmit medicilor ATI că efortul lor e apreciat;
  • Acest spațiu are multiple utilități. Containerul e dotat cu paturi , ventilatoare și are la acest moment toate avizele. Îi felicit pe medici că au făcut posibil;
  • Le mulțumesc celor care sprijină efotrurile medicilor în această pandemie;
  • Mi-a fost prezentat raportul în secțiile covid și non-covid în toată țara;
  • Deși sunt semne pozitive, mai avem încă mult de luptat împreună pentru a ține pandemia sub control;
  • Până la apariția vaccinului anti-Covid și la folosirea lui la scară largă doar respectarea normelor sanitare și a restricțiilor e necesară;
  • Medicii fac tot ce pot, haideți să-i sprijinim în acest efort uriaș pentru a proteja sănătatea întregii națiuni. Haideți să sprijinim medicii în acest efort uriaș.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Ne puteți spune și cu cât va crește capacitatea la secțiile de Terapie Intensivă având în vedere că în fiecare zi avem aproape 10.000 de cazuri și sunt și problemele tehnice de la secțiile de Terapie Intensivă, un exemplu fiind cel de la Piatra Neamț?

Klaus Iohannis: Din aprilie și până acum, sau din martie până acum mai exact, am dublat numărul de paturi de la ATI. Deci, atenție, am dublat numărul de paturi de la ATI, pornind de la un număr deja destul de mare de paturi ATI, în comparație cu alte sisteme sanitare din alte țări, însă se vede că, din păcate, nu este încă suficient. În fiecare săptămână, prin efortul medicilor, prin efortul Ministerului, al domnului ministru personal, se adaugă zeci de noi paturi de ATI și vom continua în acest ritm, fiindcă ambiția noastră este ca la acest capitol să fim cu un pas înaintea evoluției pandemiei și rezultatele de până acum au dovedit că așa a fost și așa intenționăm să continuăm.

Jurnalist: Avem din ce în ce mai multe localități carantinate în jurul Bucureștiului, doar ieri au fost carantinate șase dintre ele. În același timp rata de infectare pe București crește de la o zi la alta, ieri a fost de 5,88. În următoarele săptămâni riscăm și o carantinare la nivelul Capitalei?

Klaus Iohannis: Carantinarea este o măsură complexă de restricționare a circulației în esență, care permite controlul răspândirii pandemiei într-o localitate. Avem deja de câteva săptămâni măsuri de carantinare luate și primele rezultate au început să apară. Acolo unde s-au luat măsuri de carantinare, creșterea aceea necontrolată de cazuri de pe o săptămână pe alta, în toate cazurile, a încetat, urmând să se mențină restricțiile până când numărul de infectări începe să scadă, dar nu doar într-o zi, ci în mai multe zile consecutive, în așa fel încât să se poate considera că infecția nu se mai răspândește galopant. Este o măsură care și-a dovedit eficiența, însă problematică este nu măsura în sine, ci efectul economic, fiindcă restricționările respective au un efect economic negativ măsurabil. De aceea experții recomandă, după o analiză atentă, foarte amănunțită, unde se impune și unde nu se impune carantinarea. Din păcate, sunt destul de multe localități care acum sunt propuse pentru carantinare, dar cred că peste tot într-un timp relativ scurt, de regulă două, trei săptămâni, lucrurile reintră într-o oarecare normalitate, deci pandemia nu dispare, însă se reintră pe cifre care corespund mediei naționale și, în acest fel, putem să ținem epidemia sub control, acționând local și regional pentru aceasta.

Jurnalist: Spuneați mai devreme că avem un număr constant de cazuri, cel puțin în ultima săptămână, de coronavirus. Cu toate acestea, numărul de teste a scăzut. În această săptămână, nu a trecut peste 40.000, deși capacitatea este de peste 50.000. În definiția de caz, contactul direct trebuie să aibă și simptome în momentul în care este testat. Credeți că ar trebui să fie schimbată această definiție, astfel încât să avem o imagine mai clară asupra numărului de cazuri din România?

Klaus Iohannis: Definiția cazului, sau cazului suspect, este actualizată destul de des de Institutul Național de Sănătate Publică și cred că avem acolo cei mai buni specialiști, și sunt convins că așa cum descriu ei cazurile este corect.

Jurnalist: Câteva lămuriri legate de vizita de astăzi. Institutul Fundeni nu are aviz de securitate la incendiu și nici uși anti-incendiu la ATI, dar funcționează la capacitate maximă. Sunt lucrurile acestea o prioritate și se va construi o nouă clădire în curtea Institutului „C.C. Iliescu”, care se află acum într-o clădire cu risc seismic?

Klaus Iohannis: Am discutat aceste chestiuni cu conducerea Institutului și am constatat câteva lucruri pe care dânșii le-au știut demult. Avem personal extrem de dedicat aici, avem un management foarte eficient, dar avem un spital din ’59. Foarte multe lucruri au fost îmbunătățite, alte lucruri nu pot fi schimbate în clădirile care există acum. Deci, în principiu da, este nevoie de clădiri noi, dacă vrem să avem circuite așa cum sunt ele în ziua de astăzi necesare și dacă avem dorim să avem clădiri care îndeplinesc absolut toate cerințele de siguranță. Aceste lucruri le cunoaște managementul de aici, există o solicitare pentru fonduri europene pentru a începe reconstrucția spitalului din acest punct de vedere și voi sprijini aceste solicitări.

Jurnalist: După cum bine știți, Sibiul este în carantină, orașul dumneavoastră. Obișnuiați să mergeți în weekend acolo. Veți mai merge, acum, în situația asta?

Klaus Iohannis: Dacă ne-am întâlnit în București, vă dați seama că nu am fost în Sibiu. Nu, nu am de gând să merg în Sibiu atâta timp cât este carantinat, dar motivul principal este că avem foarte, foarte mult de lucru aici și cred că este mai important să mă ocup de aceste probleme decât să îmi petrec weekendul la Sibiu.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG