Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis, despre inundații: Consecința schimbărilor climatice


Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a adresat miercuri un mesaj în contextul în care zone importante din țară se confruntă cu inundații severe.

Ne confruntăm cu o serie de inundații severe care au afectat viața a mii de români. În plină criză sanitară avem și o altă situație gravă cu consecințe pe termen lung. Vreau să transmit un mesaj de solidaritate pentru cei afectați. Autoritățile depun eforturi pentru a-i ajuta pe cei afectați în aceste momente dramatice", a afirmat președintele.

Klaus Iohannis a transmis condoleanță familiilor celor trei români care au pierit în urma inundațiilor.

Este tragic că aceste evenimente s-au soldat cu pierderi de vieți omenești. Transmit condoleanțe familiilor îndoliate", a precizat Klaus Iohannis.

Șeful statului a subliniat că aceste fenomene meteo extreme sunt consecința directă a schimbărilor climatice și a arătat că sunt nevoie de măsuri mai serioase pentru rezolvarea situației.

Ce vedem acum e consecința schimbărilor climatice. Apar tot mai multe fenomene meteo extreme și în România. Luna iunie a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani

E imperativă o schimbare rapidă de abordare. Va trebui să depășim mentalitatea că e suficient să construim diguri, ele nu mai sunt suficiente. Conservarea pădurilor și campanii de împădurire sunt soluții la îndemână cu efecte benefice pentru protecția malurilor cursurilor de apă", a afirmat Klaus Iohannis.

Astfel, Iohannis a afirmat că „o parte semnificativă a viitoarelor fonduri UE va trebui direcționată către proiecte legate de Green Deal".

Vom face demersurile necesare pentru ca proiecte de acest tip să poată fi implementate", a dat asigurări Klaus Iohannis.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în cursul zilei de marți și pe timpul nopții, aversele torențiale au produs inundații în 29 județe, fiind afectate 161 de localități. Pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 387 de case, 578 curți și 219 beciuri și subsoluri.

Totodată, vântul puternic a doborât 7 stâlpi de electricitate și 5 copaci. Din cauza viiturilor care au inundat străzi și locuințe din mai multe localități din județele Alba, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin și Maramureș 71 de persoane au fost evacuate și relocate temporar în spații puse la dispoziție de autoritățile locale și la rude.

Din nefericire, în ultimele două zile, 3 persoane luate de viitură au decedat. Evenimentele s-au produs în județele Bihor, Suceava și Vaslui, acolo unde, din cauza precipitațiilor abundente, nivelul apei a crescut rapid și s-au produs inundații”, a arătat GSU.

Autoritățiile au emis și 20 mesaje de avertizare RO-ALERT pentru 12 județe, pentru a avertiza populația de pericolul inundațiilor și viiturii.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG