Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: E ciudat, două instituții dau date diferite. Aștept explicații de la guvern


România - Președintele Klaus Iohannis
România - Președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a făcut marți încă un apel la respectarea regulilor de sănătate după ce, de o săptămână încoace, numărul de cazuri noi de coronavirus depășește 3.000 pe zi. „Sunt lucruri simple pe care le putem face fiecare dintre noi”, a spus Klaus Iohannis, referindu-se la cei care au căzut victime ale virusului. El a spus că România nu-și permite supraaglomerarea spitalelor. De asemenea, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, el a cerut clarificarea datelor contradictorii date marți de Grupul de Comunicare Strategică și de Institutul Național de Sănătate Publică privind incidența cumulată a cazurilor de coronavirus.

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

  • Suntem la debutul unei noi săptămâni în care vedem o creștere îngrijorătoare la toți indicatorii epidemiei;
  • Avem o transmitere comunitară accentuată în Capitală și alte județe;
  • Cel mai dramatic e că, în ciuda eforturilor uriașe ale medicilor, mulți români pierd zilnic lupta cu virusul;
  • Suntem într-o etapă dificilă, valul doi al epidemiei, care se înregistreazp și în alte țări UE, și e imperativ să inversă trendul;
  • Doar înțelegând corect imaginea de moment putem să depășim împreună criza fără precedent;
  • Fără un efort colectiv va fi imposibil apel să reușim. Fac apel la cetățeni să fie prudenți și să respecte reglementările în vigoare. Purtați mască în public – spații închise sau nu;
  • Nu ne permitem supra-aglomerarea spitalelor;
  • Am cerut premierului să evalueze în timp real necesarul de paturi ATI și să crească capacitatea ATI pentru a fi pregătite pentru situații mai grave;
  • Restricțiile sunt doar de moment. Unele activități la care renunțăm acum pot fi recuperate, însă viețile nu le mai putem aduce înapoi;
  • Sănătatea celor care se îmbolnăvesc, odată afectată, e mult mai greu de redobândit
  • Contestările permanente întrețin o stare de neîncredere, cu efecte nocive majore asupra sănătății publice;
  • Situați poate fi ținută sub control prin măsuri stricte când e nevoie, pentru perioade limitate de timp;
  • Avem mult mai multe informații medicale despre virus, autoritățile învață inclusiv din propriile greșeli;
  • Ne aflăm într-o perioadă de răspândire galopantă a virusului;

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: INSP arată că rata de infectare în București e peste 3 la mie. GCS susține că rata e mai mică. V-au explicat reprezentanții guvernului de ce sunt calculele diferite, amînând aplicarea de noi restricții?

Klaus Iohannis: E ciudat că două instituții guvernamentale dau rezultate diferite. E nevoie urgentă de corelare a datelor și aștept ca guvernul să clarifice aspectele de urgență.

Jurnalist: Le recomandați românilor să poarte mască și în spațiile deschise. E nevoie ca purtarea măștii să devină obligatorie în toate spațiile publice?

Klaus Iohannis: E recomandarea pe care am făcut-o imediat după vizita de la INSP. E o recomandare pe care o fac fiindcă eu sunt de aceeași părere ca experții INSP, că e bine să purtăm tot timpul masca de protecție. Dacă recomandarea se va transforma în obligație, vom vedea în funcție de deciziile INSP.

Jurnalist: Ambasadorul SUA a declarat sprijin pentru autostrada și calea ferată ce vor lega Constanța de Gdansk (Polonia). Care va fi sursa de finanțare și orizontul de timp?

Klaus Iohannis: Sunt două mega proiecte de infrastructură, discutate și la întrunirea din 2018 de la București a Inițiativei celor Trei Mări. S-a început construirea unui Fond de investiții și cred că săptămâna viitoare, la summitul Inițiativei, vom face pași înainte în aceste proiecte. Nu m-aș aventura să fac proiecții de timp, dar sunt proiecte vitale pentru regiunea noastră. Voi pleda pentru pași hotărâți în realizarea lor.

Jurnalist: V-ați declarat mulțumit de guvern în pandemie. Cine e responsabil că au crescut cazurile de Covid? Vă asumați organizarea alegerilor parlamentare în decembrie?

Klaus Iohannis: Din păcate evoluția pandemiei e de observat în toată Europa și ar fi o scuză foarte ieftină să găsim un politician vinovat. Guvernul se străduie să prevină extinderea pandemiei. Nu am ajusn încă într-o situație critică în privința ATI, se extind facilitățile. Este însă clar că trebuie să luăm măsuri mai hotărâte. Pe de altă parte, treubie să vedem în ce societate vrem să trăim: într-una panicardă care se ascunde, sau una care respectă regulile și își duce democrația mai departe. Esența democtației stă în alegeri libere.

Kanal D: E pregătit sistemul de educație pentru cursuri exclusiv online?

Klaus Iohannis: Trebuie să evităm știri panicarde și descrierea unor situații extreme care, sigur, teoretic sunt posibile. Cred că școala trebuie ținută deschisă cât de mult se poate. S-au făcut progrese semnificative în procesul educațional – au învățat cum să folosească online-ul. E un proces de învățare, s-au făcut progrese semnificative.

Jurnalist: Premierul Orban a anunțat sistarea nunților sau botezuri. Sunteți de acord? Se impun și altele?

Klaus Iohannis: Vor fi analizate în primul rând de experți, iar CNSU va propune măsurile. Avem o creștere evidentă, e evident că anumite restricții trebuie impuse pentru a stopa creșterea.

Jurnalist: Multe poziții cheie din instituții sunt ocupate de persoane cu diplome false.

Klaus Iohannis: Cu siguranță există o legătură, dar aceste necorelări au apărut în ultimii 30 de ani, când multe persoane au fost promovate fără să fie competente pentru funcțiile pe care le ocupă. PSD a promovat de multe ori persoane fără competențe. Acum e mult de reparat, asta se numește reformarea statului și mi-o doresc foarte mult.

Jurnalist: V-a comunicat INSP indicatorul care arată pentru ce procent din populație se cunoasște sursa de infectare?

Klaus Iohannis: Este un virus nou, nu se cunosc încă toate datele. INSP mi-a prezentat câteva studii științifice, e un proces continuu. Nu au nici ei toate datele. Dacă doriți, prin biroul de presă vă punem în legătură cu INSP.

Jurnalist: Ați declarat că toate contestările regulilor sanitare întrețin o stare de neîncredere. Cum comentați criticile aduse de Patriarhie guvernului, după anularea pelerinajelor de la Iași și București?

Klaus Iohannis: Sincer nu mi-am dorit și nu m-am așteptat să asist la un dialog via media. Ced că un dialog direct ar duce la soluții mai bune.

Jurnalist: Camera Deputaților a adoptat proiectul pentru acoradrea stiulentului covid pentru dascăli. Ce veți face?

Klaus Iohannis: Când va ajunge la promulgare, vom cere guvernului un punct de vedere și vom acționa în consecință.

Jurnalist: Dar ar merita dascălii un astfel de stimulent?

Klaus Iohannis: De meritat sigur că merită, dar se pune întrebarea dacă în acest moment există bani. Dorința de a sprijini și stimula activitatea lor e o parte, dar putința se măsoară din nefericire și în bani, iar banii sunt mai puțini în situația unei contracții economice.

Jurnalist: Ar trebui ca starea de alertă să fie prelungită?

Klaus Iohannis: E foarte clar că starea de alertă trebuie prelungită, bănuiesc cu încă o lună

Jurnalist: Ați vorbit la început despre situații îngrijorătoare, despre praguri alarmanete, dar și despre nvoie de măsuri mai ferme. Aveți un instrument puternic- starea de urgență zonală, punctuală, și ați spus că nu vă gândiți să apelați la acest instrument. De ce nu luați în calcul?

Klaus Iohannis: Comparația cu alte țări e mai complicată, nu există o definiție univesral valabilă. ce declară alte state e mai degrabă cu ce se numește la noi starea de alertă. Starea de alertă permite instituirea cam tuturor măsurilor și restricțiilor necesrae pentru a gestiona o asemenea pandemie. De aceea s-a creat o lege specială pentru starea de alertă. De când există această lege specială, guvernul aputut să ia măsurile care se impun. Dacă Doamne ferește ajungem să nu mai fie suficiente măsurile ce pot fi luate prin starea de alertă, e de evaluat dacă se introduce local sau regional starea de urgență – național nu cred că va fi cazul.

Jurnalist: Care este momentul în care veți considera că e nevoie de o discuție despre starea de urgență punctuală, regională?

Klaus Iohannis: Când va exista o astfel de solicitare o voi analiza cu toată seriozitatea.

Jurnalist: AEP a comunicat rezultatele alegerilor după două săptămâni, fără explicații despre întârziere. Ați primit explicații?

Klaus Iohannis: Eu am primit rezultatele. Explicațiile trebuie date fie de BEC, fie de AEP.

Jurnalist: Deci nu aveți informații despre deficiențele legate de acele softuri?

Klaus Iohannis: Nu am primit și nu am solicitat asemenea informații.

Jurnalist: Cât ne-a costat economic închiderea firmelor? Își mai permite România să închidă alte afaceri?

Klaus Iohannis: Nu putem să intrăm într-o logică simplistă, să măsurăm vieți contra firme, e inadmisibil. Noi ne străduim să ajutăm sistemul sanitar ca să fie ajutați oamenii care ajung la spital. Guvernul a venit cu măsuri pentru a stimula activitatea economică. E o ecuație extrem de complicată, nu poate fi simplificată. Guvernul împreună cu mine ne-am mișcat bine.

Jurnalist: Diferențele între INSP și GSC privind rata infectărilor sunt de șapte luni. ți cerut vreodată lămuriri, de ce totuși aceste nepotriviri? Nu cumva această nepotrivire a contribuit și la neîncrederea oamenilor în autorități?

Klaus Iohannis: Am cerut guvernului să-și facă ordine rapid în propriile statistici.

Jurnalist: Refuzați categoric amânarea alegerilor pentru luna martie. Să înțelegem că și în martie 2021 vom avea tot mii de cazuri pe zi?

Klaus Iohannis: Am întrebat mai mulți experți, medici: nici unul nu a putut să-mi spună cu mâna pe inimă că în martie va fi mai bine decât acum. Mult mai bine este să ne bazăm pe noi, să purtăm mască, să păstrăm distanța. Iarna, lucrurile sunt mai complicate, intrăm în plin sezon de gripă, apar virozele.

XS
SM
MD
LG