Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis face un apel pentru respingerea moțiunii de cenzură


Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a intervenit cu puțin timp înainte de dezbaterea și votarea în Parlament a moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban și a transmis un apel către toate partidele pentru a respinge moțiunea.

„În cea mai dificilă perioadă pentru România din ultimii 30 de ani, PSD se luptă nu pentru binele și sănătatea cetățenilor, ci pentru a pune mâna pe putere cu orice preț. Cinismul cu care acest partid rupt total de interesele românilor își urmărește unicul scop de a ajunge din nou la resursele publice demonstrează clar că PSD este fundamental corupt de dorința de putere și nu se poate reforma, indiferent cine îl conduce", a transmis președintele într-un comunicat de presă.

Șeful statului revine asupra contextului epidemiologic extrem de dificil și acuză PSD că a demonstrat prin acțiunile sale că vrea să saboteze eforturile autorităților și cetățenilor de a ține virusul sub control.

„Este cu atât mai iresponsabilă depunerea unei moțiuni de cenzură de către PSD cu cât tocmai acest partid a fost la guvernare în ultimii ani și a risipit fără discernământ banii publici, lăsând România complet nepregătită în fața unei astfel de crize. Care sunt criticile aduse Guvernului Orban? Că a reușit ca, în ciuda dezastrului găsit în bugetul statului, să găsească resurse pentru a susține cât mai multe categorii economice și sociale să treacă mai ușor prin această perioadă critică? Sau faptul că și-a asumat cu toată răspunderea gestionarea uneia dintre cele mai grave crize medicale, care a generat efecte negative în toate domeniile?", continuă Klaus Iohannis.

Președinte se implică personal și cere tuturor parlamentarilor să se opună adoptării moțiunii și acuză PSD că face un demers strict electoral.

„Fac un apel către toți parlamentarii, indiferent de partidul din care provin sau de orientarea politică: nu deveniți complici la un astfel de act iresponsabil! Miza politică sau electorală nu trebuie să prevaleze sub nicio formă obiectivului prioritar național de a proteja sănătatea publică. Îmi exprim speranța că parlamentarii României înțeleg gravitatea momentului pe care țara noastră îl traversează și nu se vor alătura demersului PSD.

Moțiunea de cenzură este un instrument democratic, dar a risca să suprapui o criză politică peste o criză sanitară fără precedent reprezintă dovada cinismului și populismului duse la extrem. PSD nu a avut și nu are soluții pentru români, PSD vrea să arunce țara în haos doar pentru a mai câștiga câteva voturi potențiale în perspectiva alegerilor care se apropie", conchide președintele.

Moțiunea de cenzură va intra în dezbaterea Parlamentului de la ora 14, iar ultimele calcule arată că situația nu este încă decisă.

Pentru ca moțiunea să treacă, PSD are nevoie de 233 de voturi. PSD are 138 de deputați și 71 de senatori, în total 193, fără unul, intrat în carantină. Probleme ar putea avea PSD și cu asigurarea cvorumului după ce PNL, USR și PMP au anunțat că nu vor participa la ședință. Pro România, dacă nu defectează nimeni, poate aduce 24 de voturi, PPUSL 9 și ALDE 7. Adică 232, la limită.

În aceste condiții, mingea este în terenul minorităților naționale, de unde conducerea PSD speră să obține câteva voturi, departe de predicția lui Marcel Ciolacu, care spune că moțiunea va fi adoptată cu 250 de voturi, dar, totuși, va trece. Cu condiția să nu piardă susținerea propriilor săi parlamentari și ca Ponta să și-i poată ține sub control pe ai săi.

XS
SM
MD
LG