Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis, despre filarea unor jurnaliști: Să sesizeze organele abilitate


 Președintele Klaus Iohannis le recomandă jurnaliștilor să se exprime liber
Președintele Klaus Iohannis le recomandă jurnaliștilor să se exprime liber

Președintele Klaus Iohannis a calificat ca intolerabilă filarea unor jurnaliști și magistrați, care au fost urmăriți săptămâna trecută iar imaginile au fost difuzate de postul de televiziune controlat de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță, fugit în Serbia din cauza problemelor cu justiția.

  • „(...) faptul că cineva reclamă că a fost filat, că au încercat unii să intimideze persoane din justiție, așa ceva nu pot să accept. Iar dacă astfel de situații au existat, eu solicit celor vizați să sesizeze urgent organele abilitate pentru a se verifica și, dacă este cazul, pentru a se lua măsuri ferme. Independența justiției este nenegociabilă și libertatea persoanei, de asemenea. Astfel de situații ar fi, dacă s-ar confirma, intolerabile, pur și simplu”, a spus președintele Klaus Iohannis luni seara.

România TV a difuzat vineri seara imagini cu Horațiu Radu, adjunctul procurorului general, cu judecătorul Răzvan Păştilă şi cu jurnaliştii Alex Costache şi Cosmin Savu, aflați la un eveniment privat, iar imaginile cu ei au fost prezentate ca probă a conspirației împotriva procurorilor-șefi propuși de ministrul Justiției Cătălin Predoiu și numiți de președintele Iohannis.

Numirea Giorgianei Hosu la DIICOT și a Gabrielei Scutea la Parchetul General a fost criticată în presă iar aceste critici au fost puse în ecuația unei presupuse conspirații între unii jurnaliști și procurori, menită a împiedica aceste numiri.

Imaginile de la RTV au fost preluate imediat de două publicații ai căror șefi au, de asemenea, probleme în justiție.

Președintele le-a amintit jurnaliștilor că în toate întâlnirile cu presa, și în cele publice și în cele informale, i-a încurajat să se exprime liber și să trateze „deschis toate subiectele”.

Ș​tiți foarte bine că și în întâlnire publice și în cele informale vă încurajez întotdeauna să vă exprimați liber. Unii chiar o faceți. În acest sens aștept ca presa să devină mai independentă, mai liberă și să trateze deschis toate subiectele”, a mai spus șeful statului.

Citește și:

XS
SM
MD
LG