Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Nu voi desemna un premier decât atunci când voi considera că este decizia justă pentru ieșirea din criză


Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis

Președintele Iohannis a reacționat luni, după ce Curtea Constituțională a decis că desemnarea lui Ludovic Orban premier, pentru a doua oară, este neconstituțională.

Șeful statului a spus că, până nu apare motivarea Curții Constituționale, nu va lua nicio decizie în privința desemnării unui alt premier. Iohannis a spus că nu comentează decizia judecătorilor CCR, care, luni, au admis sesizarea președinților PSD ai Parlamentului.

  • „PSD continuă să demonstreze că este un partid iresponsabil care se joacă cu destinul României. După ce a produs una dintre cele mai dezastruoase și antieuropene guvernări de după revoluție, care a lăsat țara cu deficite majore. După ce a demis guvernul Orban pentru a conserva puterea baronilor locali, PSD a creat o nouă criză pe care a aprofundat-o prin sesizarea CCR. Nu voi comenta decizia CCR (...) ci voi aștepta motivarea. Însă, ceea ce face PSD este o sfidare fără precedent la adresa oamenilor, cu atât mai mult în aceste zile în care România are nevoie de acțiune responsabilă și nu de politicieni care să o ducă mai adânc în criză și instabilitate”, a declarat președintele Iohannis după decizia de luni a CCR.

Alte declarații ale președintelui Iohannis:

  • Vedem, pe de o parte, un guvern demis pentru că a încercat să democratizeze administrația locală și care, chiar așa demis cum este, guvernează pentru ca instituțiile să poată lucra în continuare eficient pentru oameni.
  • Pe de altă parte, vedem un PSD obsedat de putere, care refuză să accepte că și-a pierdut legitimitatea de a guverna. Aceste nu este verdictul meu, este verdictul cetățenilor.
  • Desemnarea unui premier al unei alianțe în jurul PSD ar intra în coliziune directă cu opțiunea românilor exprimată fără echivoc la alegerile europarlamentare, la referendum și la prezidențialele de anul trecut. De aceea am și spus că, în opinia mea, cea mai legitimă soluție e revenirea cât mai repede la votul cetățenilor și crearea unei noi noi majorități parlamentare care să poată susține un guvern stabil, capabil să construiască autostrăzi, spitale, școli și să guverneze pentru cetățean.
  • Avem nevoie de un nou legislativ care să ofere o nouă majoritate dispusă să-și asume și să susțină reforme indispensabile pentru progresul și dezvoltarea țării. Nu putem continua cu situații de blocaj perpetue, cu guverne demise trrimestrial. Vedem, însă, că PSD-ului îi este frică să se întoarcă la popor și, deși timp de trei ani de zile a eșuat în a guverna, acum vrea să-i împiedice să-și facă treaba pe cei care au dovedit că vor și știu ce trebuie făcut în România.
  • În ciuda acestor blocaje permanente din partea PSD, îi asigur pe toți cetățenii că România e o țară guvernată, chiar dacă are un guvern interimar, însă, situația generată de inconștiența PSD trebuie să înceteze.

Răspunsuri la întrebări

  • Veți face o desemnare de premier după motivarea CCR?Va fi tot domnul Ludovic Orban?

Situația este extrem de serioasă (...) Evident că voi pregăti câteva demersuri foarte concrete pe care le voi anunța imediat ce am luat aceste decizii.

  • Comunicatul CCR leagă decizia de capacitatea/incapacitatea premierului de a coagula o majoritate. În ce măsură e posibil să desemnați un premier din partea unei majorități în jurul PSD?

Am spus-o și o repet: nu voi desemna un premier PSD.

  • Nici unul independent susținut de PSD?

Nu există nici un partid sau coaliție care are o majoritate în parlament. Așadar, nu voi desemna un premier decât atunci când voi considera că aceasta este soluția justă pentru criza în care ne aflăm acum.

  • Ați semnat decrete de numire a procurorilor șefi la marile parchete, nu vă mai întreb de ce ați numit un procuror care a redactat OUG 13. A existat o campanie de intimidare a unor ziariști și procurori. S-a ajuns chiar să fie filat procurorul general adjunct în toaleta unui local iar jurnaliștii să fie filați. Domnul Tapalagă vă cerea să vă delimitați, mai e nevoie de presă liberă? Credeți că mai e nevoie de presă liberă în România sau ne găsim altceva de făcut?

Presă liberă da. Și, ca să nu mergem mai departe decât întâlnirile noastre, știți foarte bine că și în întâlnire publice și în cele informale vă încurajez întotdeauna să vă exprimați liber. Unii chiar o faceți. În acest sens aștept ca presa să devină mai independentă, mai liberă și să trateze deschis toate subiectele. Dar, ceea ce ați menționat, faptul că cineva reclamă că a fost filat, că au încercat unii să intimideze persoane din justiție, așa ceva nu pot să accept. Iar dacă astfel de situații au existat, eu solicit celor vizați să sesizeze urgent organele abilitate pentru a se verifica și, dacă este cazul, pentru a se lua măsuri ferme. Independența justiției este nenegociabilă și libertatea persoanei, de asemenea. Astfel de situații ar fi, dacă s-ar confirma, intolerabile, pur și simplu.

  • Comunicatul CCR spune că ar trebui să desemnați un premier care să aibă ca scop asigurarea unei majorități parlamentare. Înțeleg că decizia de astăzi a CCR a fost luată și în baza unor declarații făcute de dvs în spațiul public de Ludovic Orban care a spus că prima opțiune sunt anticipatele. La ce ne așteptăm în procesul de nominalizare a unui nou premier și în ceea ce privește anticipatele?

Din informațiile mele, CCR nu judecă declarații și opinii politice, ci acțiuni instituționale, dar mai multe vom afla când vom citi motivarea.

  • Ce șanse mai sunt acum pentru anticipate?

Tocmai au scăzut. Sub 50%.

  • O să vă implicați să creați o majoritate parlamentară în jurul PNL?

Majoritățile se formează prin negocieri politice. Dacă și pe cine voi desemna – o să aflați când fac desemnarea.

  • Având în vedere evoluția coronavirusului, nu considerați că România ar avea nevoie de un guvern plin, cu mandat plin?

România are un guvern foarte responsabil. Iresponsabilitatea se găsește în altă parte și Guvernul are absolut toate puterile necesare pentru a gestiona orice fel de criză.

  • Aș dori să vă întreb, în contextul pe plan național, euro știm că a atins un nou maxim, în contextul pe plan internațional, criza provocată de coronavirus: credeți că anticipatele ar mai trebui să reprezinte o prioritate și cum vedeți România în decembrie 2020, cu toate aceste demersuri?

Ne găsim în situații complicate, și europene, și epidemia de coronavirus ne dă în Europa, în Asia, bătăi de cap. Noi ne pregătim ca să gestionăm situația foarte bine. Însă, vedeți, alegerile sunt baza democrației. Deci, alegerile se fac și rezolvă problema conducerii unei țări. Există o singură situație, pe care sper să nu o prindem niciodată, în care alegerile pot fi amânate. În Constituția noastră scrie că doar în caz de război alegerile pot fi amânate. Nu ne dorim să ajungem în această situație. Pe de altă parte, trebuie să fim conștienți că un guvern, fie și interimar, are toate puterile necesare pentru a gestiona inclusiv situații de criză. Guvernul interimar nu poate da ordonanțe de urgență, nu își poate angaja răspunderea, dar poate guverna și Parlamentul poate legifera.

  • Dacă și ultimele posibilități pentru anticipate scad, v-ați gândit la coagularea unei majorități cu USR, luând în considerare că liderul USR Dan Barna declara că ar intra la guvernare, alături de Partidul Național Liberal? Asta și în contextul atacurilor care vin din partea celor din USR, Dan Barna declara despre dumneavoastră că praful de stele de pe umerii dumneavoastră s-a risipit.

Nu știu care e treaba cu praful, dar poate mă lămurește respectivul politician când ne vedem data viitoare la consultări care este treaba cu prafurile. Este clar că suntem într-o situație politică complicată. Este clar, pe de altă parte, că țara este guvernată și Parlamentul poate legifera, însă mi s-ar părea foarte riscant să perpetuăm acest interimat până în decembrie. Repet, întoarcerea la electorat este soluția democratic corectă și legitimă, însă ea nu se poate realiza doar prin voința Președintelui, ea se poate realiza atunci când întreaga conjunctură politică este de așa natură.

  • Dar dacă motivarea Curții Constituționale vă va obliga să desemnați un premier cu majoritate? Ludovic Orban susținea astăzi că ar putea să încerce să formeze o majoritate în acest moment.

Încă nu am ajuns acolo să pot eu să ghicesc majoritățile sau să le stabilesc eu, nici nu este treaba Președintelui, este treaba Parlamentului să găsească majoritățile. Mai exact este treaba celui desemnat să-și găsească o majoritate între partidele parlamentare. Însă, ceea ce se va întâmpla vom vedea după citirea motivării.

  • Domnule Președinte, liberalii avansau ca orizont de timp data de 15 martie până la care vom ști sigur dacă vom avea anticipate sau nu. Vedeți posibilă o tergiversare a acestui scandal politic după această dată? Pentru că tocmai ați spus că anticipatele devin tot mai îndepărtate.

Nu m-aș lega la acest moment de o anumită dată. Este nevoie de o analiză profundă, dar în două, trei zile voi comunica următorul demers.

  • La începutul anului vorbeați public despre două obiective politice, alegeri anticipate și alegerea primarilor în două tururi. Unde a greșit PNL în această perioadă de nu s-a ajuns la niciunul dintre ceste obiective?

PNL nu a greșit. PNL guvernează responsabil, rezonabil și cu cele mai bune intenții, dar așa cum am spus și la începutul anului, și acum 10 minute, dacă se ajunge sau nu la anticipate, nu ține doar de voința Președintelui și nici de voința unui partid, ține de o întreagă conjunctură politică, iar alegerea primarilor în două tururi a fost și este o dorință de-a mea. Este și a fost dorința PNL. Nu s-a putut realiza din simplul motiv că PSD a adunat din nou o majoritate toxică, care s-a opus prin moțiune de cenzură instituirii acestei modificări în legislația electorală. Deci nu, nu PNL a greșit, ci PSD care se opune oricăror reforme și progrese. Din acest motiv cred că avem nevoie de un nou legislativ.

  • Luați în calcul, în acest context, un guvern de uniune națională?

Un guvern de uniune națională nu.

  • Domnule Președinte, nu considerați în actualul moment că se pune o presiune pe Curtea Constituțională, iar o parte a judecătorilor sunt acuzați de partizanat politic?

Nu am astfel de informații, că se pune presiune și se judecă partizan, dar, dacă cineva ar avea astfel de informații, cu siguranță ar putea să le facă publice, cu cât mai repede, cu atât mai bine.

  • Cum considerați că se comportă autoritățile din România privind gestionarea coronavirusului, în condițiile în care primul caz de deces în Italia a fost raportat acum două zile în urmă, iar MAE român a venit cu un avertisment abia astăzi, la 12:00, privind călătoriile în zonele afectate?

Autoritățile se mișcă bine și este foarte important să luăm noi măsurile de prevenție. Acestea au fost discutate și astăzi. Probabil știți că există o întâlnire cu autoritățile responsabile. Pentru a accentua și pentru a sublinia importanța acestora și, sigur, pentru a le întări, am decis să convoc CSAT.

  • PMP a propus ideea de numire a domnului Traian Băsescu ca premier desemnat. Ce părere aveți despre această idee? Ar fi un candidat bun pentru funcția de premier?

Deocamdată nu am făcut consultări, nu am primit propuneri.

  • Domnule Președinte, spuneți că ați convocat ședința CSAT pentru a discuta despre coronavirus. Credeți în momentul de față că este nevoie de controale mai stricte la intrarea în țară și vă gândiți să cereți un plan de acțiune în situații de urgență?

Un plan de acțiune există. Există un comitet interministerial care s-a întrunit deja de acum câteva săptămâni, a propus un set de măsuri, măsuri care se pun în practică. Este posibil să avem nevoie de mai multe măsuri și exact pentru a pune o corelare rapidă între instituțiile statului care trebuie să ia aceste măsuri am convocat CSAT.

  • În PNL se discută în ultima perioadă despre posibilitatea ca doi primari foarte cunoscuți – Mihai Chirica la Iași și Cătălin Cherecheș la Baia Mare – să candideze din partea PNL la alegerile locale din acest an. Cum vedeți acest lucru ținând cont că vorbim de un primar la Iași care vine din PSD, plecat între timp, și un primar la Baia Mare care are unele probleme penale, dosare trimise în judecată.

Pot să vă spun ce am spus și celor din PNL care m-au întrebat. Desemnarea candidaților pentru primării, consilii județene și consilii locale revine partidului, iar PNL are suficienți oameni, suficientă expertiză, suficientă experiență pentru a gestiona foarte bine aceste chestiuni. Așa că vă rog ca aceste întrebări să le adresați la conferințele de presă ale PNL, dacă vorbim de PNL, sau ale PSD, când vorbim de PSD. Pe scurt, eu nu mă implic și nu emit opinii în aceste chestiuni.

***

Curtea Constituțională a admis luni sesizările făcute de președinții PSD ai Camerei Deputaților și Senatului și „a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020”, se spune în decizia CCR dată luni.

De asemenea, CCR a decis ca președintele României să desemneze alt candidat pentru funcția de premier.

„(...) Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentrufuncția de prim-ministru”, a mai decis Curtea Constituțională.

Curtea a decis ca desemnarea unui premier să țină cont de „asigurarea coagulării unei majorități parlamentare”.

Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, președintelui Camerei Deputaţilor şi președintelui Senatului”, mai spune CCR.

După decizia CCR ședința de învestitură a cabinetului Orban 2 a fost amânată din lipsă de cvorum. În sală nu erau decât parlamentarii PNL și USR.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG