Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Piețele se vor redeschide la sfârșitul săptămânii


Închise la începutul lunii ca măsură de prevenție împotriva răspândirii coronavirusului, piețele agroalimentare în spații închise vor fi redeschide de la finalul săptămânii.

Măsura a fost anunțată de președintele Klaus Iohannis ca o „primă veste bună" datorată scăderii numărului de cazuri.

Am putut să constatăm că în ultimele săptămâni numărul de persoane nou infectate în fiecare zi a scăzut semnificativ. Da, este adevărat că în perioada sărbătorilor poate s-a testat un pic mai puțin (nr. numărul testelor s-a înjumătățit). Totuși, scăderea este clară și dați-mi voie să vă spun – fiindcă și aici sunt tot felul de interpreți politic. Această scădere se poate constata cam peste tot în Europa, deci nu numai noi am luat măsurile juste, corecte, ci și alții, și această scădere nu este o întâmplare, nu este o șurubare la date, ci este o realitate în Europa și, din fericire, facem parte din țările unde se constată o reducere", a afirmat președintele Iohannis.

Guvernul a decis închiderea piețelor prin hotărârea de guvern adoptată pe 6 noiembrie care urmare a recomandărilor CNSU. Ulterior, premierul Ludovic Orban a susținut că suspendarea temporară a funcționării piețelor din spații închise s-a luat după ce specialiștii au constatat că în astfel de spații gradul de conformare la măsurile de protecție sanitară era cel mai mic.

În ciuda anunțului oficial, multe dintre piețe au fost redeschise aproape imediat prin eliminarea pereților modulari sau de sticlă, acolo unde această soluție tehnică a fost posibilă.

Alte piețe și-au mutat activitatea în aer liber, spre nemulțumirea vânzătorilor, care s-au plâns de condițiile meteo extrem de dure.

Parlamentul a adoptat la scurt timp după decizia guvernului un proiect de lege ce conține precizări specifice privind derularea activității în piețe. Deputații au votat ca, pe durata stării de alertă, piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, talciocurile își vor putea continua activitatea, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.

Legea se află Cotroceni pentru promulgare, dar Klaus Iohannis o poate întoarce la reexaminare în Parlament sau poate cere un control de constituționalitate. În declarația de miercuri, președintele Klaus Iohannis nu a specificat dacă piețele se redeschid prin promulgarea legii sau o hotărâre de guvern care să conțină noi măsuri privind gestionarea pandemiei.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG