Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Reanalizarea legilor justiției nu mai poate fi amânată


Președintele Iohannis a solicitat reanalizare de îndată a legislației din justiție, cu ocazia participării la bilanțul pe 2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Șeful statului a cerut dezbateri ample în Parlament, la care să participe nu doar reprezentanții profesiilor implicate în actul de justiție, ci și reprezentanți ai mediului universitar sau profesioniști din domeniul drepturilor omului.

„Îmi exprim speranța că, în urma acestui dialog, vor fi corectate intervențiile legislative controversate din ultimii ani și vor fi adoptate soluții adaptate noilor realități juridice și sociale. Acest proces este și ocazia de a valorifica recomandările organismelor europene și de a pune în acord soluțiile legislative declarate neconstituționale cu jurisprudența instanței constituționale”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a invocat votul dat de români drept legitimitatea necesară pentru reformă în sistem.

„În anul 2020, cetățenii și-au exprimat fără echivoc, prin vot, opțiunea pentru reforme și consolidarea principiilor statului de drept. În acest context, reanalizarea legilor justiției nu mai poate fi amânată", a subliniat Klaus Iohannis.

El a cerut un cadrul care reglementează activitatea justiției predictibil, în acord cu standardele unui stat european" și corectarea modificărilor făcute de PSD în legislație.

„Îmi exprim speranța că, în urma acestui dialog, vor fi corectate intervențiile legislative controversate din ultimii ani și vor fi adoptate soluții adaptate noilor realități juridice și sociale", a afirmat șeful statului.

Printre obiectivele trasate pentru decidenți se mai numără: „echilibrarea repartizării resurselor umane și, implicit, a volumului de activitate, modernizarea infrastructurii instanțelor, crearea unei culturi a dialogului și a colaborării între actorii sistemului judiciar".

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Când preoții trec de la teorie la faptă. Școala de șah de la biserică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
XS
SM
MD
LG