Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: „Să consolidăm eforturile de combatere a antisemitismului, xenofobiei și negării Holocaustului”


Klaus Iohannis avertizează asupra creșterii xenofobiei și a extremismului în Europa
Klaus Iohannis avertizează asupra creșterii xenofobiei și a extremismului în Europa

Președintele Klaus Iohannis a transmis duminică, în ziua când se comemorează Holocaustul împotriva romilor, un mesaj în care îndeamnă la asumarea tragediei petrecute în secolul trecut și avertizează că în Europa actuală cresc xenofobia și extremismul.

„Nevoia de aducere-aminte este mai urgentă ca niciodată în acest punct critic în care ne aflăm. Trebuie să păstrăm vie memoria victimelor și să consolidăm eforturile de combatere a antisemitismului, xenofobiei și negării Holocaustului”, a spus șeful statului în mesajul său consacrat comemorării vitimelor Holocaustului împotriva romilor.

În opinia președintelui Iohannis, „genocidul împotriva romilor este, adesea, ignorat și puțin studiat. Prin urmare, este important ca acesta să fie recunoscut și studiat în școli, dezbătut public, amintit în mod deschis. Asumându-ne Holocaustul și atrocitățile petrecute în acea perioadă, putem preveni repetarea greșelilor trecutului.”

„Nu putem schimba istoria, însă societățile noastre trebuie să aibă capacitatea de a învăța și de a face lucrurile mai bine. România poate fi considerată un model regional în ceea ce privește asumarea Holocaustului și combaterea antisemitismului. Țara mea și-a asumat pe deplin trecutul întunecat și a învățat lecția promisiunii sacre ca niciodată să nu mai permită asemenea atrocități. Am făcut pași fermi și decisivi în ceea ce privește protejarea memoriei victimelor Holocaustului și lupta împotriva extremismului, intoleranței, revizionismului și discriminării”, se mai arată în mesajul citat.

Iohannis a amintit demersurile României pentru recunoașterea și combaterea repetării atrocităților trecute. Între acestea se află președinția română a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), adoptarea unei legislații speciale care interzice organizațiile și simbolurile fasciste, rasiste și xenofobe, dar și promovarea cultului persoanelor vinovate de crime împotriva păcii și umanității, combaterea și prevenirea negării Holocaustului, deschiderea arhivelor Holocaustului, înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România.

România a adoptat Legea pentru instituirea zilei de 2 august ca Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului împotriva Romilor – Samudaripen.

„În ceea ce privește comunitățile de romi, țara mea este puternic angajată în lupta împotriva discriminării, urii și marginalizării, promovând incluziunea socială”, mai arată șeful statului.

„Astăzi, Europa se confruntă cu o serie de crize care pot submina valorile noastre fundamentale. Populismul, extremismul, rasismul, xenofobia și negarea Holocaustului cresc amenințător. În acest context, este datoria noastră să apărăm drepturile omului și să promovăm respectul pentru lege, tratamentul egal al persoanelor indiferent de originea rasială sau etnică, toleranța, solidaritatea. De asemenea, educația și cercetarea despre Holocaust sunt esențiale pentru sănătatea democrațiilor noastre”, se mai spune în messjul președintelui Iohannis pentru comemorarea Holocaustului împotriva romilor.

XS
SM
MD
LG