Linkuri accesibilitate

Președintele Klaus Iohannis: Solidaritatea României faţă de Ucraina este de neclintit


Președintele Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul României pentru Ucraina
Președintele Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul României pentru Ucraina

Solidaritatea României faţă de Ucraina a rămas de neclintit de la declanşarea războiului de către Rusia, a anunțat preşedintele Klaus Iohannis, marți, cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

Preşedintele a precizat că România a primit peste 5,7 milioane de cetăţeni ucraineni. De asemenea, el a adăugat că a fost facilitat tranzitul a peste 22,5 milioane de tone de produse agricole ucrainene prin România.

„Vom continua să sprijinim multidimensional şi cuprinzător Ucraina atât timp cât va fi necesar. Totodată, vom continua să fim alături de Republica Moldova, grav afectată de război”, a afirmat preşedintele.

Iohannis a vorbit şi despre consecinţele războiului din Ucraina. „Consecinţele nocive la nivel global ale războiului de agresiune de la graniţele noastre au determinat adaptarea noastră rapidă şi formularea de răspunsuri ferme pe o linie clară şi puternic asumată a politicii noastre externe”, a spus Iohannis.
„Au trecut mai bine de 18 luni de la declanşarea războiului de către Rusia, iar solidaritatea României faţă de Ucraina a rămas de neclintit. Am primit peste 5,7 milioane de ucraineni. Am coagulat eforturi umanitare internaţionale de anvergură, am facilitat tranzitul a peste 22,5 milioane de tone de produse agricole ucrainene prin Romănia”, a afirmat Klaus Iohannis.
Preşedintele României a anunţat că România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie, dar va fi alături şi de Republica Moldova.
„Vom continua să sprijinim multidimensional şi cuprinzător Ucraina atât timp cât va fi necesar. Totodată, vom continua să fim alături de Republica Moldova, grav afectată de război, prin asistenţă financiară, expertiză şi sprijin politic fără precedent în edificarea unui parcurs european ireversibil, dar şi în construcţia unui stat sigur şi prosper pentru toţi cetăţenii săi. Prioritatea momentului constă în obţinerea deciziei politice de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova şi Ucraina”, a spus Klaus Iohannis.
Președintele a declarat că România va cotinua să fie un autentic furnizor de securitate şi prosperitate în regiune, astfel încât Marea Neagră să devină o regiune în care pacea şi prosperitatea nu mai pot fi supuse niciunei ameninţări”.
XS
SM
MD
LG