Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis spune că „mai este mult până când negaționismul, extremismul și subminarea democrației liberale vor fi pericole depășite”


Evrei deportați din România în timpul Holocaustului
Evrei deportați din România în timpul Holocaustului

La comemorarea a 75 de ani de la deportarea evreilor din Ardealul de Nord, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj prin intermediul consilierului prezidențial Andrei Muraru, în care se arată că „lichidarea comunității evreiești transilvănene a fost o îngrozitoare crimă colectivă, un genocid care a lăsat Ardealul orfan și suferind”.

Președintele atrage atenția în asupra faptului că alegerile europene recente au arătat că în Europa valul de extremism a putut fi atenuat, cel puțin pentru moment. „Mai este însă mult de lucru până când negaționismul, extremismul, subminarea democrației liberale, intoleranța, șovinismul, populismul, revizionismul să fie considerate pericole depășite pe continentul nostru, inclusiv în regiune”, se mai arată în mesajul prezidențial.

„Orbit de ură împotriva evreilor și manifestând un dispreț profund față de demnitatea umană și față de drepturile și libertățile individuale, regimul nazist, în strânsă colaborare cu autoritățile ungare ale vremii, a pus la cale un plan diabolic menit să soluționeze așa-numita «chestiune evreiască» în teritoriul ocupat, de la România, al Transilvaniei de Nord.

131.639 de evrei au fost astfel deportați din Transilvania de Nord. Înghesuiți în vagoane de marfă și lăsați fără identitate, acești oameni au pornit pe drumul ororilor de neimaginat și, în final, al morții în lagărele de exterminare naziste”, se arată în discursul prezentat, joi, la Sighetu Marmației.

„Până la implementarea a ceea ce s-a numit «soluția finală» – ghetoizarea, deportarea și asasinarea – evreii din Ardealul de Nord au fost însă ținta unor măsuri discriminatorii și a politicii antievreiești implementate treptat de către autoritățile ungare. Libertatea de exprimare și de asociere au fost suprimate, elevii și studenții evrei au fost excluși din sistemul de învățământ, au fost adoptate legi antisemite care le-au afectat statutul social și viața.

Obligați să trăiască în ghetouri, privați de libertate, constrânși să locuiască în condiții inumane, înfometați și supuși torturii de către cei care îi supravegheau, evreii din Ardealul de Nord au devenit, astfel, victimele inocente ale regimului de ocupație. A urmat deportarea lor, o operațiune brutală și dezumanizantă, parte a unui plan sinistru de exterminare.

Toate aceste atrocități comise de autoritățile horthiste au fost posibile și din cauza colaboratorilor locali care au acceptat să devină complici la actele de exterminare. Mulți dintre cei vinovați au reușit să scape, punându-se apoi în slujba unui alt regim despotic și criminal, regimul comunist”, se mai afrată în mesajul lui Klaus Iohannis.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG