Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Starea de alertă va fi prelungită, dar fără noi restricții


Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, prelungirea cu încă 30 de zile a stării de alertă, dar fără introducerea de noi restricții.

„Am finalizat o discuție de lucru importantă pe care am avut-o împreună cu Premierul Orban, cu mai mulți miniștri și consilieri prezidențiali. Am analizat situația epidemiologică, măsurile care se impun pentru perioada următoare și pot să vă comunic câteva lucruri.

Situația epidemiologică nu este bună. Ați văzut că am avut și astăzi peste 600 de persoane care au fost detectate cu COVID-19. Este mult. Este foarte mult. Și, în acest context, dragi români, vreau să vă spun trei lucruri: protejați-vă, protejați-vă și protejați și pe alții! (...)

În aceste condiții, în care nu doar că nu scade numărul bolnavilor, ba crește iarăși, este evident că starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile, a anunțat Klaus Iohannis, la finalul unei ședințe la Palatul Cotroceni alături de premierul Orban și mai mulți miniștri.

Prelungirea stării de alertă va avea loc fără alte restricții, dar va fi amânate și alte măsuri de relaxare și redeschidere.

„Deci, starea de alertă va fi prelungită. Însă se vor păstra doar restricțiile care sunt acum în vigoare. Deci, nu se prevede acum introducerea de noi restricții, cum, din păcate, având această evoluție, nu poate fi vorba de a introduce noi relaxări", a subliniat Klaus Iohannis.

În final, Klaus Iohannis a subliniat că vor continua măsurile de revigorare economică în contextul crizei provocate de pandemie, iar Guvernul va prezenta la momentul oportun noi acte normative care pun în practică programul de revigorare economică care a fost prezentat.

Șeful statului a mai subliniat că subiectul revigorării economice va fi discutat și la summit-ul Consiliului European la care va participa joi și vineri și în care va milita pentru acordarea de sume cât mai mari pentru România.

Guvernul urmează miercuri să adopte prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile în condițiile în care actuala perioadă decretată expiră de la 17 iulie, dar numărul de noi cazuri de infectare continuă să crească.

Conform programului anunțat de guvern, Comitetul Național pentru Situații de Urgență se va reuni de la ora 16, urmat de o ședință de guvern în care va fi anunțată decizia ce va începe la ora 17:30.

Conform deciziei CCR de la finalul lunii iunie, Guvernul nu are nevoie de acordul parlamentului pentru a putea prelungi stare de alertă.

Odată cu prelungirea stării de alertă, România va intra în cea de-a treia lună cu o astfel de măsură, după alte două petrecute în stare de urgență. În tot acest timp, numărul cazurilor a trecut de 34.000, iar cel al deceselor se apropie de 2.000.

Miercuri , autoritățile au anunțat 641 de noi cazuri de infectare și 20 de decese, după un vârf atins sâmbătă când au fost 698 de cazuri noi confirmate în 24 de ore.

XS
SM
MD
LG