Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: UE, NATO și Parteneriatul strategic cu SUA, linii prioritare pentru diplomație


Klaus Iohannis

Creșterea rolului României în cadrul Uniunii Europene și al NATO, precum și pe consolidarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA rămân linii esențiale pe care diplomația română trebuie să lucreze în continuare la aprofundarea lor, transmite președintele Klaus Iohannis cu ocazia Reuniunii Diplomației Române.

„Pentru prima dată în istorie, această reuniune este organizată exclusiv în format digital, la distanță, din cauza contextului cu totul aparte în care ne aflăm, generat de criza pandemică. Această criză a produs multiple consecințe în plan intern și internațional, care trebuie analizate cu atenție. Este, prin urmare, salutar faptul că ediția din acest an a Reuniunii Diplomației Române este dedicată analizei impactului pandemiei asupra relațiilor internaționale și modalităților în care diplomația română va răspunde acestui nou context”, afirmă șeful statului, citat de Mediafax.

El mai arată că diplomația va avea, în urma acestei crize, și unele fațete noi, ceea ce va presupune din partea diplomaților și a consulilor, dar și a factorilor decidenți, un plus de atenție spre anticipare, de inventivitate, dar și de flexibilitate.

„În același timp, subliniez faptul că, inclusiv în condițiile deosebite din acest an, diplomația română a continuat, la toate nivelurile, să promoveze interesele naționale în conformitate cu prioritățile strategice ale politicii externe a României – care, în ciuda evoluțiilor amintite ale relațiilor internaționale, rămân aceleași. Astfel, și în acest an, politica noastră externă s-a axat în mod consecvent pe coordonatele esențiale ale creșterii rolului României în cadrul Uniunii Europene și al NATO, precum și pe consolidarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. Aceste linii esențiale rămân extrem de importante și este important ca diplomația română să lucreze în continuare la aprofundarea lor”, spune Klaus Iohannis.

Iohannis a ținut să puncteze că apreciază modul în care diplomații români s-au angajat de la bun început în această misiune și contribuția adusă de ei.

„Ministerul Afacerilor Externe, prin reprezentanții de la misiunile din exterior, precum și prin cei din țară, a depus eforturi constante pentru asigurarea liberei circulații a cetățenilor români în interiorul Uniunii Europene, spre și dinspre țară, precum și pentru repatrierea lor din cele mai îndepărtate zone ale lumii, pentru facilitarea asigurării tranzitului de mărfuri esențiale economiei românești și de echipamente medicale atât de necesare pentru combaterea pandemiei, respectiv pentru asigurarea asistenței consulare necesare protejării drepturilor cetățenilor, mai ales în aceste vremuri de criză. Adesea, condițiile în care a acționat diplomația română au fost foarte dificile și au presupus riscuri personale asumate și, de aceea, îmi exprim aprecierea pentru implicarea și profesionalismul de care au dat dovadă membrii Corpului Diplomatic și Consular al României. Am deplină încredere în acțiunile diplomației române, care contribuie în mod esențial la promovarea intereselor României. Aștept revederea cu șefii de misiuni în format tradițional, atunci când actualele condiții o vor permite, și doresc succes în desfășurarea actualei Reuniuni a Diplomației Române, precum și dezbateri cât mai fructuoase și utile”, conchide șeful statului

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG