Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Ura reînnoită este flagelul vremurilor noastre


Cei care vor să șteargă Holocaustul din istorie, precum și cei care încearcă să-i exonereze de vină pe criminali sunt complici la acest rău îngrozitor, a transmis, vineri, președintele Klaus Iohannis, în mesajul său, de Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Președintele Klaus Iohannis își începe mesajul său transmis de Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, citându-l pe primarul orașului Cernăuți, din 1941, Traian Popovici, care a fost martor al deportării evreilor din Bucovina și salvator a mii de evrei: „Mi-am dat seama că s-a pus în mișcare roata nenorocului lor”.

Președintele Klaus Iohannis spune că deportarea a fost un genocid de proporții inimaginabile și astăzi aduce un omagiu victimelor Holocaustului. România îi onorează pe supraviețuitori, condamnând, cu fermitate, aceste atrocități care au mutilat, pentru totdeauna, istoria noastră.

„În numele tuturor românilor, afirm cu tărie că nu vom uita niciodată victimele inocente și ne angajăm, totodată, să nu mai permitem repetarea unei asemenea tragedii. Dorința însă nu este niciodată de-ajuns pentru a împiedica răul. Eșecul de a ne aminti istoria așa cum a fost are consecințe triste. Din păcate, deși România a făcut progrese extraordinare în ceea ce privește recuperarea memoriei Holocaustului, asistăm de ani buni la campanii grotești de reabilitare publică a unor figuri sinistre ale , oameni de cultură, politicieni sau militari care, prin ideile și faptele lor, au condus la înjosirea, batjocorirea și asasinarea unor semeni. Cei care vor să șteargă Holocaustul din istorie, precum și cei care încearcă să-i exonereze de vină pe criminali sunt complici la acest rău îngrozitor. Nu vom înceta niciodată să-i condamnăm pe cei care au sădit ura și au săvârșit crime și nu vom mai pleca tăcuți capul niciodată în fața răului”, spune Klaus Iohannis în mesajul său.

Acesta afirmă că „ura reînnoită este flagelul vremurilor noastre”, iar pandemia de COVID-19 a declanșat, la nivel global, nu doar o criză sanitară, ci și o criză a neîncrederii, generată de propagarea știrilor false și a teoriilor conspirației, de promovarea mesajelor de ură și a discursurilor eurosceptice și xenofobe, de manipulare, de exacerbarea antisemitismului.

„În fața unor asemenea pericole, apelul la trecutul neromanțat poate fi șansa redescoperirii valorilor europene perene: toleranța, respectul pentru diversitate, responsabilitatea. Să nu ne lăsăm prinși în capcana ignoranței, a discursurilor populiste, să nu rămânem tăcuți în fața tentativelor de rescriere a istoriei și de negare a adevărului. Să rămânem, de asemenea, vigilenți și fermi în lupta cu antisemitismul, intoleranța, extremismul și populismul. Istoria oricărei națiuni este o colecție de lumină și întuneric. Depinde doar de noi să putem arăta generațiilor viitoare că România nu mai poate schimba istoria, dar că lecțiile istoriei au schimbat în bine, pentru totdeauna, România”, mai spune președintele.

În deportările forțate organizate de regimul mareșalului Ion Antonescu, 120.000 de evrei români au fost alungați în Transnistria. Obligați să-și părăsească locuințele, jefuiți, torturați, ei au fost nimiciți de gloanțe, boli, frig și foame. Pe drum, precum și dincolo de Nistru, au murit mai multe zeci de mii.

XS
SM
MD
LG