Maria Kolesnikova, lider al opoziției belaruse, a fost acuzată oficial că a comis acțiuni menite să aducă atingere securității naționale a țării.
Comitetul de anchetă din Belarus a anunțat pe 16 septembrie că Maria Kolesnikova este suspectă de comiterea presupusei infracțiuni prin intermediul mass-media și a internetului.
Kolesnikova, 38 de ani, a devenit unul din liderii proeminenți ai protestelor din Belarus, care cer demisia președintelui Alexandr Lukașenko, ales pentru a șasea oară președinte pe 9 august, în scrutinul despre care opoziția spune că a fost fraudat.
Lukașenko, care a obținut puțin peste 80% din voturi, conform rezultatelor oficiale, neagă că votul ar fi fost fraudat.
Kolesnikova a fost ridicată de pe stradă, din Minsk, pe 7 septembrie de bărbați mascați și înarmați, alături de alți doi membri ai staffului. Cei trei au fost conduși în zorii zilei de 8 septembrie la graniță, unde autoritățile le-au spus să treacă în Ucraina.
Ofițerii de securitate nu au reușit să o deporteze pe Kolesnikova, pentru că ea și-a rupt pașaportul în bucăți mici după ce au ajuns la granița dintre Belarus și Ucraina. Ceilalți doi colegi ai ei au mers mai departe și acum sunt în Ucraina.
Lukașenko, care conduce țara de 26 de ani, a refuzat să se întâlnească cu opoziția sau să accepte organizarea de noi alegeri.
Au urmat săptămâni de proteste periodice care contestă rezultatul votului, inclusiv demonstrații ale muncitorilor.
Lukașenko a ordonat reprimarea brutală a protestelor, cu mii de arestări, bătăi și maltratări ale protestatarilor pașnici, precum și expulzări ale jurnaliștilor străini care transmiteau de la proteste.