Linkuri accesibilitate

Kosovo elimină sancțiunile comerciale împotriva Serbiei


Ședința de guvern de la Priștina din 6 iunie 2020
Ședința de guvern de la Priștina din 6 iunie 2020

Noul guvern kosovar a eliminat sâmbătă toate sancţiunile comerciale împotriva Serbiei la doar trei zile de la venirea la putere, deschizând calea pentru reluarea discuţiilor cu Belgradul, care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii, potrivit Reuters.

„Ne aşteptăm ca şi partea sârbă să ridice toate barierele" din calea dialogului, a declarat Avdullah Hoti, noul premier Kosovar de centru dreapta presei după şedinţa guvernului său, referindu-se la campania Belgradului de a împiedica recunoaşterea internaţională a Kosovo care şi-a proclamat independenţa în 2008.

Dialogul dintre Belgrad şi Pristina, lansat în 2011 sub egida Uniunii Europene, este în impas din noiembrie 2018.

Marko Djuric, reprezentantul guvernamentui de la Belgrad pentru Kosovo a salutat imediat gestul guvernului de la Priștina: „Consolidarea cooperării economice între Belgrad şi Pristina este esenţială pentru normalizarea relaţiilor",

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucici a spus la rândul lui că este „o decizie bună eliminarea barierelor comerciale".

Taxarea produselor sârbeşti a fost decisă în 2018 de premierul kosovar de atunci Ramush Haradinaj, ca represalii la campania diplomatică desfăşurată de Belgrad împotriva recunoaşterii internaţionale a Kosovo, împiedicat, în special cu ajutorul Moscovei, să devină membru al ONU.

Din pricina inflexiunii lui Albi Kurti, predecesorul lui Hoti, - ambii politicieni din Liga Democrată din Kosovo - de a continua disputa comercială cu Serbia, în ciuda presiunilor venite de la Washington şi Bruxelles, a contribuit la căderea guvernului său la sfârşitul lunii martie. Sub presiunea Washingtonului, guvernul lui Albin Kurti a ridicat taxele vamale de 100% impuse produselor sârbeşti din 2018, dar apoi a început să pună în aplicare "măsuri reciproce", interzicând la sfârşitul lui mai, importul de produse sârbeşti care nu au menţiunea "destinate Republicii Kosovo". Această decizie a fost anulată sâmbătă.

Înainte de acest război comercial, Serbia exporta anual în Kosovo mărfuri de peste 400 de milioane de euro.

XS
SM
MD
LG