Linkuri accesibilitate

KOSOVO | Partid naționalist de stânga, câștigător în alegerile parlamentare


Liderul Vetevendosje, Albin Kurti, și susținători ai formațiunii după anunțarea rezultatelor parțiale ale legerilor parlamentare de duminică, 14 februarie.
Liderul Vetevendosje, Albin Kurti, și susținători ai formațiunii după anunțarea rezultatelor parțiale ale legerilor parlamentare de duminică, 14 februarie.

Partidul naționalist de stânga „Vetevendosje” anunță victoria în alegerile parlamentare de duminică din Kosovo după ce rezultatele parțiale îl plasează pe locul întâi, cu 48% din voturi.

Liderul formațiunii „Vetevendosje” (trad. auto-determinare), Albin Kurti, a spus după anunțarea rezultatelor parțiale că votul de duminică a reprezentat un referendum la adresa actualului guvern și a acordat formațiunii sale șansa unui nou început.

Într-o conferință de presă, Albin Kurti a anunțat că prioritățile guvernării vor fi justiția și locurile de muncă, în timp ce crearea unei echipe de negociere pentru dialogul cu Serbia nu se află printre temele care vor fi abordate imediat.

Cele 48 de procente obținute de Vetevendosje plasează această formațiune mult în față Partidului Democrat din Kosovo (PDK) și a Ligii Democrate din Kosovo (LDK), dar Albin Kurti spune că o coaliție cu cel puțin un alt partid va fi, cel mai probabil, necesară. Unul dintre liderii PDK, Enver Hoxhaj, a spus că partidul său nu va face parte dintr-o coaliție cu Vetevendosje, în timp ce premierul Avdullah Hoti (LDK) și-a asumat responsabilitatea pentru rezultatele slabe ale formațiunii sale, dar a precizat că procesul electoral a fost unul democratic, organizat cu respectarea standardelor europene.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG