Linkuri accesibilitate

Parlamentul European a aprobat călătoriile fără viză pentru Kosovo 


Kosovarii nu vor mai trebui să cheltuiască sume enorme pentru vizele care aveau o rată scăzută de aprobare.
Kosovarii nu vor mai trebui să cheltuiască sume enorme pentru vizele care aveau o rată scăzută de aprobare.

Cetățenii statului Kosovo vor putea să călătorească în spațiul Schengen fără viză, de îndată ce va fi operațional sistemul european de autorizare pentru călătoriile cetățenilor non-UE.

Decizia a fost aprobată marți de Parlamentul European, după ce fusese agreată într-o formă inițială în decembrie 2022.

Astfel, kosovarii vor putea călători în UE fără viză timp de 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile. Decizia va intra în aplicare cel târziu de la 1 ianuarie 2024, termenul-limită pentru implementarea Sistemului european pentru informații și autorizații de călătorie pentru cetățenii non-UE.

Parlamentul European luase în calcul o posibilă liberalizare a vizelor pentru cetățenii kosovari încă din 2018, când a considerat că mica țară din Balcani îndeplinește condițiile necesare, dar decizia a fost amânată de către Consiliul European.

„Acest lucru le permite în sfârșit oamenilor din Kosovo să călătorească cu ușurință, să-și viziteze rudele și să călătorească pentru afaceri în UE. Dar e mai mult de atât: acest obiectiv este o fundație importantă pentru cooperarea noastră din ce în ce mai apropiată din viitor, între UE și Kosovo”, a declarat pe 18 martie Europarlamentarul olandez Thijs Reuten, raportor în comisia pentru libertăți civile care discutase problema vizelor.

Kosovo rămăsese ultima țară din regiunea sa care nu beneficia de un regim de liberalizare a vizelor cu Uniunea Europeană. Astfel, dintre cele 268.846 de aplicații pentru vize Schengen înaintate de cetățenii kosovari între 2018 și 2021, doar 20.040 au fost aprobate.

De asemenea, cetățenii celei mai sărace țări din Europa după venitul per capita (doar 15.600 de dolari pe an, în medie) trebuiau să plătească în medie 165 de euro pentru fiecare aplicație pentru o viză Schengen, în ciuda ratei scăzute de aprobare. În total, doar între 2018 și 2021 cetățenii kosovari au plătit 44 de milioane de euro pentru vize Schengen.

XS
SM
MD
LG