Linkuri accesibilitate

Kovesi, în Ucraina. Acord semnat cu Parchetul General de la Kiev pentru confiscarea averilor criminalilor de război


Șefa EPPO, Laura Codruța Kovesi, și procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, au semnat un acord pentru percheziția, arestarea și confiscarea averilor criminalilor de război.
Șefa EPPO, Laura Codruța Kovesi, și procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, au semnat un acord pentru percheziția, arestarea și confiscarea averilor criminalilor de război.

Parchetul European și Parchetul General al Ucrainei au semnat, vineri, la Kiev un acord pentru sancționarea criminalilor de război.

Procurorul-șef european Laura Codruța Kӧvesi și procurorul european Juraj Novocký s-au întâlnit vineri dimineață, la Kiev, cu procurorul general ucrainean Irina Venediktova.

În timpul vizitei lor în Ucraina, Parchetul European (EPPO) și Parchetul General al Ucrainei au semnat un acord de lucru.

În timpul vizitei lor în Ucraina, Parchetul European (EPPO) și Parchetul General al Ucrainei au semnat un acord de lucru.
În timpul vizitei lor în Ucraina, Parchetul European (EPPO) și Parchetul General al Ucrainei au semnat un acord de lucru.

„Întreaga lume este martoră la suferința, disperarea și distrugerea pe care războiul lansat de Federația Rusă împotriva Ucrainei le provoacă milioanelor de compatrioți ai voștri.

Suntem umiliți de exemplul dumneavoastră, de hotărârea parchetului ucrainean de a continua să lucreze sub asediu, bombardat, în pragul anihilării.

Suntem convinși că tenacitatea și curajul dumneavoastră se vor dovedi extrem de importante odată ce pacea va reveni în Ucraina.

Investigațiile dumneavoastră privind crimele de război și crimele împotriva umanității comise în Ucraina vor fi esențiale pentru a pune în mișcare roțile justiției internaționale și pentru a permite începerea procesului de vindecare a națiunilor ucrainene și ruse”, transmite EPPO într-un comunicat asumat de șefa EPPO.

Aranjamentul de lucru stabilește baza unei cooperări pentru protejarea intereselor financiare ale UE și ale Ucrainei, „printr-o anchetă și urmărire penală eficace, și pentru a aduce în fața justiției fără întârzieri nejustificate toți suspecții sau acuzați de infracțiuni împotriva bugetului UE”, spune EPPO.

La rândul său, Ucraina a recunoscut EPPO ca autoritate competentă.

Procurorul-șef european a transmis, de asemenea, disponibilitatea Colegiului EPPO de a sprijini omologii noștri ucraineni în drumul lor către UE „cu toate mijloacele de care dispunem, în limitele mandatului și expertizei noastre, de îndată ce acest proces va avansa.”

Și procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a consemnat evenimentul pe pagina sa de Facebook.

„Procurorul șef al UE Laura Kovesi a venit să ne sprijine în Ucraina. Este prima dintre oficialii Uniunii Europene care ne-a vizitat statul în timpul unui război dificil.

Am discutat despre interacțiunea Procuraturii UE cu forța de lucru a Biroului Procuraturii Generale pentru percheziția, arestarea și confiscarea averilor criminalilor de război. Trebuie să găsim tot ce aparține celor care lansează rachete în jurul casei noastre și susțin uciderea în masă a civililor. Proprietățile lor vor merge la refacerea statului și compensarea pierderilor fiecărui ucrainean.

Am primit sprijin incontestabil din partea Laurei Kovesi și sunt sigur că împreună vom avea succes. Din prima zi, ea ne-a oferit ajutor și am făcut eforturi comune pentru a stopa agresiunea rusă. Procurorul-șef al UE crede sincer că Ucraina este acum fortăreața Europei.

Astăzi am semnat și un acord de lucru privind cooperarea dintre Procuratura Generală și Parchetul European (EPPO). Ucraina este prima țară cu care Parchetul UE a semnat un astfel de document. Procurorul-șef al Uniunii Europene a adus și o scrisoare de susținere a procurorilor ucraineni din partea colegilor cu EPPO.

Frontul nostru juridic crește și asta înseamnă că victoria justiției este inevitabilă”, a spus Venediktova.

Actul de curaj al șefei EPPO are un precedent în vizita celor trei premieri, polonez, sloven și ceh, Mateusz Morawiecki, Michal Dwoczyk și Petr Fiala, la Kiev.

Obiectivul principal al vizitei efectuate marți de liderii din Cehia, Polonia și Slovenia a fost de a le spune ucrainenilor că „nu sunt singuri” în lupta lor împotriva invaziei rusești.

Aceștia s-au întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și cu premierul Denîs Șmîhal.

Vizita celor trei premieri a reprezentat o demonstrație de sprijin „fără echivoc” pentru Ucraina, în timp ce Rusia își continuă asaltul asupra țării.

„Scopul vizitei este de a exprima sprijinul fără echivoc al Uniunii Europene pentru Ucraina, pentru libertatea și independența sa”, a declarat Petr Fiala, premierul Cehiei.

Liderii de la Kiev au lăudat curajul acestora pentru a-și arăta susținerea, menționând o călătorie lungă și periculoasă cu trenul până la Kiev, în timp ce în capitala ucraineană începea starea de asediu de 35 de ore.

Vizita premierilor din Cehia, Polonia și Slovenia este prima a unor lideri occidentali în Ucraina de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG