Linkuri accesibilitate

Kovesi, întâmpinată în România cu o citație în dosarul deschis de Secția specială pentru magistrați


Laura Codruța Kovesi a fost așteaptată la aeroport de mai mulți susținători, după ce a câștigat etapa audierilor de către PE pentru funcția de procuror-șef european
Laura Codruța Kovesi a fost așteaptată la aeroport de mai mulți susținători, după ce a câștigat etapa audierilor de către PE pentru funcția de procuror-șef european

Laura Codruța Kovesi ar urma să fie chemată din nou la audieri la Secția de anchetare a magistraților, în dosarul în care este suspectată de luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu, exact atunci când sunt programate negocieri între grupurile politice din PE entru desemnarea procurorului-șef european.

Kovesi este considerată candidat cu șanse reale într-o competiție strânsă cu Jean Francois Bohnert, candidatul sprijinit de autoritățile franceze. A ieșit prima după prima etapă, la nivelul Comisiei de specialiști cu reputație. De asemenea, a câștigat și etapa la nivelul comisiilor LIBE și CONT ale Parlamentului European. Kovesi a pierdut în fața lui Bohnert în etapa în care votul a fost dat de ambasadorii țărilor membre la UE, COREPER 2, care aparține de structura Consiliului UE.

Procedura de numire a procurorului-șef european, care va investiga fraude cu fonduri europene pe teritoriul a 22 de state membre UE, implică negocieri între PE și Consiliul UE pentru desemnarea unui candidat unic, care urmează să fie aprobat de plenul Parlamentului European. Săptămâna viitoare, de pildă, este prevăzută negocierea între grupurile politice ale PE, la nivel de lideri, pentru nominalizare. Tot atunci urmează să fie desemnat și cel care va reprezenta PE în negocierile cu Consiliului UE.

Kovesi este chemată în fața procurorilor de la Secția specială de investigare a magistraților (SSIJ) pe 7 martie, potrivit Mediafax.

Secția pentru investigarea faptelor din justiție susține că Laura Codruța Kovesi ar fi cerut și primit în 2011, când era procuror general, suma de 268.689,36 de lei de la Sebastian Ghiță pentru extrădarea din Indonezia a omului de afaceri Nicolae Popa.

Dosarul a fost demarat de SSIJ în ajunul audierii sale de către comisiile reunite de drepturi și libertăți (LIBE) și de control bugetar, cu 90 de membri. La audieri, Kovesi a fost pusă în situația de a explica această urmărire penală pentru presupuse fapte de corupție.

De altfel, secția citată, care o investighează pe Kovesi, este obiectul revendicărilor magistraților care și-au suspendat activitatea în peste 50 de instanțe și parchete. Aceștia cer, printre altele, reducerea atribuțiilor acestei secții, SSIJ, pe care o consideră un mijloc de constrângere a magistraților de către actuala putere.


În 7 martie, când ar fi programată noua audiere a fostei șefe a DNA, la Bruxelles ar urma să aibă loc conferința săptămânală a președinților, care va decide reprezentanții Parlamentului European la negocierile cu Consiliul pentru desemnarea procurorului șef european.

Laura Codruța Kovesi a câștigat votul în Comisia LIBE pentru șefia Parchetului European. Fosta șefă a DNA a obținut 26 de voturi, urmată de candidatul Franței, Jean-François Bohnert (22 de voturi) și cel german, Andrés Ritter, care a obținut un vot. Acesta este mandatul cu care Parlamentul European va merge să negocieze cu Consiliul UE cine va fi viitorul șef al Parchetului European.

XS
SM
MD
LG