Linkuri accesibilitate

Kovesi a constestat controlul judiciar pus de Secția specială după ce s-a prezentat la Poliție


Laura Codruța Kovesi, favorită în cursa pentru șefia Parchetului European, a fost pusă sub urmărire penală în două dosare.
Laura Codruța Kovesi, favorită în cursa pentru șefia Parchetului European, a fost pusă sub urmărire penală în două dosare.

Pusă sub control judiciar de către controversata Secție Specială pentru anchetarea magistraților, Codruța Kovesi s-a prezentat la sediul Secției 18 Poliție. ”Sunt un procuror care a reușit să inspire teamă celor care vor să fure linistiți”, a declarat ea la plecare.

Kovesi a contestat vineri măsura controlului judiciar, au declarat pentru Europa liberă surse apropiate acesteia. Contestația se va judeca săptămâna viitoare, miercuri, 3 aprilie.

Tot vineri, Secția Specială a publicat decizia punerii sub control judiciar și acuzele care i se aduc fostei șefe a DNA.

” Este evident că sunt parte a unei campanii de hărțuire, de intimidare. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni are legătură cu procedura de numire a procurorului-șef european și se încearcă oprirea numirii mele prin orice mijloc. Respect decizia care a fost luată ieri de procuror, nu o să comentez pentru că nu am voie să vorbesc despre această măsură preventivă”, a precizat Kovesi.

Măsura punerii ei sub control judiciar, care presupune interdicția de a părăsi țara și obligativitatea prezentării la Poliție, vine în contextul în care negocierile pentru șefia Parchetului European au intrat în linie dreaptă. Pe 4 și 10 aprilie, Consiliul UE și Parlamentul European vor avea două runde de negocieri, după ce la precedentele nu s-a ajuns la un rezultat.

Principala problemă ridicată de inculparea ei este că dacă rechizitoiul va fi trimis în instanță, iar Camera preliminară îl acceptă, atunci Kovesi va fi automat suspendată din magistratură pe perioada derulării procesului. Acest lucru ar putea cu adevărat s-o scoată din cursa pentru șefia parchetului European.

Kovesi este inculpată în dosarul extrădării lui Nicolae Popa, deschis în urma plângerii fugarului Sebastian Ghiță, iar acuzele pe care i le aduce procurorul de caz, Adina Florea, merg până luare de mită. Este al doilea dosar în care e pusă sub urmărire penală și, așa cum a declarat chiar ea, are peste 18 plângeri penale la Secția Specială.

Comunicatul integral al Secției speciale

”Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, în continuarea comunicatului din 15 februarie 2019, este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
Procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva procurorului Kövesi Laura Codruța, delegată în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) și mărturie mincinoasă și de asemenea, au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile începând cu data de 28 martie 2019,

Punerea în mișcare a acțiunii penale a fost adusă la cunoștința procurorului.
Prin ordonanța din data de 28 martie 2019 s-a dispus aplicarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 zile, începând cu data emiterii ordonanței, urmând ca în timpul cât se află sub control judiciar, procurorul să respecte următoarele obligații:

a) Să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemată;
b) Să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție cu privire la schimbarea locuinței;
c) Să se prezinte la D.G.P.M.B.- Politia de Sector, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemată;
d) Să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului de caz;
e) Să nu desfășoare activitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație Justiție, dată fiind situația de fapt care face obiectul urmăririi penale și funcția în exercitarea căreia a comis faptele penale;
f) Să nu dețină, să nu folosească, să nu poarte arme, să nu ia legătura cu mai multe persoane si martori;
g) Să nu intre în legătură cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectuează urmărirea penală în cauză.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este etapa procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, ca de altfel nici luarea unei măsuri preventive, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

XS
SM
MD
LG