Linkuri accesibilitate

Procurorul șef UE avertizează Coaliția în scandalul pragului de 50.000 euro: Sesizăm Comisia dacă dezincriminați abuzul în serviciu


Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al Parchetului European, a criticat și ca procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție încercările politicienilor români de a relaxa legile din domeniul judiciar.
Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al Parchetului European, a criticat și ca procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție încercările politicienilor români de a relaxa legile din domeniul judiciar.

Procurorul-șef al Parchetului UE spune că ceea ce vede în amendamentele propuse de aleșii Coaliției ar dezincrimina parțial, infracțiunea de abuz în serviciu. Laura Codruța Kovesi avertizează că ar putea ridica problema respectării statului de drept în România, la Comisia Europeană.

Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, declară că a urmărit votul de miercuri din Senat, prin care aleșii din camera superioară a Parlamentului au adoptat un proiect de modificare a Codului Penal ce instituie un prag valoric de 250.000 de lei pentru abuzul și neglijența în serviciu.

„Ceea ce văd în aceste amendamente propuse este intenția de a dezincrimina parțial infracțiunea de abuz în funcție. Dacă aceste modificări ar fi adoptate, ar afecta investigațiile EPPO și ar scădea nivelul existent de protecție a intereselor financiare ale UE în România”, explică procurorul șef european pentru Europa Liberă.

Laura Codruța Kovesi reamintește că Biroul Procurorului European (EPPO, n.r.) a fost creat „pentru a îmbunătăți nivelul de protecție a intereselor financiare ale Uniunii Europene.”

Ca atare, atrage atenția procurorul șef al Uniunii Europene, „vom urmări cu atenție următorii pași ai procedurii legislative și vom fi pregătiți să aducem această problemă în atenția Comisiei Europene, inclusiv în cadrul mecanismului de condiționare a statului de drept”.

După votul de miercuri, din Senat, liderii Coaliției au revenit și au spus că vor repara greșeala la Camera Deputaților.

Anterior, Ministerul Justiției precizase că pentru dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei.

Coaliția de guvernare a decis aseară, după proteste ale societății civile, să susțină propunerea Ministerului Justiției (MJ) pentru dezincriminarea abuzului în serviciu la pragul de 9.000 de lei.

De precizat, că Ministerul trimisese proiectul la Parlament fără niciun prag, lăsând la latitudinea aleșilor să-l stabilească. Parlamentarii puterii propuseseră un prag foarte sus, de 250.000 de lei, chiar mai mare decât cel din OUG 13, din 2017, care a iscat proteste masive.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG