Linkuri accesibilitate

Kovesi câștigă procesul în care IJ o acuza că a demontat colajul lansat de familia Cosma


Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi
Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi

Laura Codruța Kovesi a câștigat încă un proces cu Inspecția Judiciară, al treilea la număr, de astă dată cel în care structura condusă de Lucian Netejoru a acuzat-o pe fosta șefă a DNA că a demontat cu dovezi, într-un comunicat de presă, colajul de falsuri lansat de familia Cosma pe seama anchetatorilor săi la Antena 3.

Structura condusă de Lucian Netejoru a atacat în instanță decizia prin care Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins pe 24 iunie 2019 acțiunea împotriva fostei șefe a DNA, pe Inspecția o acuzase că a inserat într-un comunicat de presă pasaje din discuţii care vizau dosarul familiei Cosma, încălcând astfel confidențialitatea lucrărilor din timpul unei anchete penale.

„Respinge cererea de suspendare formulată de recurenta Inspecţia Judiciară. Respinge recursul formulat de recurenta Inspecţia Judiciară împotriva hotărârii nr. 5P din 24 iunie 2019, pronunţată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru Procurori în materie disciplinară, ca nefondat", a decis marți Curtea Supremă.

Ce spunea Inspecția Judiciară la vremea respectivă:

„Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna Laura Codruţa Kovesi, la data faptei procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie („DNA”), pentru nerespectarea (…) confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a informaţiilor de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. j) din Legea nr. 303/2004. Inspectorii judiciari au reţinut că procurorul a inserat în comunicatul de presă nr. 126/VIII/3/2018 pasaje din înregistrările discuţiilor purtate la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, despre care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei şi care constituiau probe într-un dosar înregistrat la Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie”, a precizat, în luna septembrie 2018, Inspecţia Judiciară, printr-un comunicat de presă.

DNA a transmis presei, pe 12 februarie 2018 un comunicat pentru a răspunde acuzaţiilor lansate cu o seară în urmă de Vlad Cosma la Antena3, când acesta a prezentat înregistrări audio, ce redau presupuse discuții purtate de procurorul șef al Serviciului Teritorial Ploiești de la acea vreme, Lucian Onea, cu Vlad Cosma.

Pentru a clarifica situaţia și a restabili adevărul, DNA a prezentat transcrierea discuției dintre o persoană din anturajul lui Mircea Cosma și ofițerul de poliție de la Serviciul Teritorial Ploiești.

Vlad Cosma, inculpat de procurorii Anticorupție de la Ploiești pentru trafic de influență „a prezentat denaturat situația dintr-un dosar penal aflat în curs de urmărire penală, folosindu-se de colaje ale unor înregistrări pe care le-a realizat personal”, explica DNA la acea vreme.

Mai mult, înainte de difuzarea colajului de înregistrări la Antena 3, persoane din anturajul lui Cosma „s-au prezentat în mod repetat la șeful Serviciului Teritorial Ploiești și, în lipsa acestuia, la alți procurori/ofițeri de poliție judiciară – ultima dată vineri, 9 februarie 2018 – cerându-le procurorilor să facă demersuri astfel încât să îi creeze o situație juridică favorabilă lui și tatălui său - inculpatul Cosma Mircea (cercetat pentru luare de mită și abuz în serviciu în același dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu termen pe 19 februarie 2018, în care este inculpat și fiul său)”, explica DNA.

Pe scurt, li se cerea procurorilor să nu deruleze o anchetă penală cu privire la presupuse infracțiuni aflate în legătură cu dosarul deja trimis în judecată, precum și să întocmească și să elibereze un înscris care să îi folosească lui Cosma Mircea la îmbunătățirea situației juridice în dosarul aflat în apel la Curtea Supremă.

Mai mult, persoanele respective „au atras atenție procurorilor că, în caz contrar, vor fi difuzate la diverse posturi de televiziune înregistrări video din anchetele acestora, constând în montaje, colaje, special realizate pentru compromiterea procurorilor și ofițerilor de poliție care au instrumentat mai multe cauze penale, printre care și cel privindu-i pe inculpații sus menționați”, mai spunea DNA în comunicatul incriminat de Inspecția Judiciară și pentru care a fost cercetată disciplinar fosta șefă a DNA.

Prezentarea de către DNA a discuțiilor reale din anchetă, menite a infirma acuzațiile lansate de familia Cosma în spațiul public, prin intermediul unei televiziuni, au fost considerate de Inspecția Judiciară încălcare a confidențialității anchetei.

Familia Cosma este una în care tată, fiu și fiică au probleme în Justiție. Mircea Cosma, tatăl, a fost președinte PSD local și al Consiliului Județean Prahova, fiica este deputat PSD în actuala legislatură iar fratele ei, Vlad, a fost și el deputat USL.

XS
SM
MD
LG